Wygoda na trasy

20 Sty 2019, 11:59

Witam to mój pierwszy post, muszę kupić samochód którego głównym zadaniem ma być wygoda(zagłówek powinien sam znaleźć głowę, fotel lędźwie itd), i rozsądne koszty utrzymania. Mam problemy z kręgosłupem, aktualnie przez 2tyg jestem w Stuttgarcie i tu w okolicach zamierzam coś kupić, do wydania mam Maks 3000 euro Myślę nad
e46 320d touring sport size
Audi a4 1.9tdi 130km tu ciężko znaleźć sportowe ale można założyć (nie recaro)
Alfa 159 1.9
Volvo S60 D5 163km
W grę wchodzą E39 530d(chodź wolałbym coś do 2000litrow audi A6 1.9 Skoda superb(ciężko znaleźć)
Jeżeli znacie inne auto wygodne to proszę o propozycję tylko dodam że auta luksusowe (s 7 a8 mnie nie interesują)
arturkolarz1
Nowicjusz

20 Sty 2019, 12:11

No Twoje Dieslowo bmkowe typy + budżet dają perspektywe długiej, bezawaryjnej jazdy...i to tak po taniości... :ok:

P.s.

Pewnie swoją przygode z netem rozpocząłeś o tego tematu i nic nigdy nie słyszałeś/czytałeś :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Sty 2019, 12:18

Jest bardzo dużo ofert z tymi silnikami w tej cenie ponieważ stutagrt pozbywa się diesli, a BMW 320d jest od groma. Sugerujesz że w tej cenie nie kupię diesla? Czy może lepiej szukać pb+gaz? Jeżeli będzie to samochód do 2000cm to mogę wydać 3500, Joe chcę więcej bo liczę się że coś trzeba będzie zrobić na Start
arturkolarz1
Nowicjusz

20 Sty 2019, 12:23

A6 z 1.9 jak najbardziej do rozważenia
E39, jeżeli znajdziesz z dość niskim przebiegiem to posłuży chodź lepiej benzyna sie spisze.
A4 wygoda nie grzeszy to samo volvo s60
SuperB to w sumie takie A6 od VW tez spoko.
Mozesz dorzucić Toyotę Avensis moze sie trafi.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Sty 2019, 12:30

E39 z przebiegami 300000-350000 jest multum. To A6 ma wygodniejsze fotele niż a4 ? Wyglądają podobnie wiadomo A6 większe. Szczerze myślałem że S60 jest najwygodniejsze bo Volvo.
arturkolarz1
Nowicjusz

20 Sty 2019, 12:41

Kao napisał(a):A4 wygoda nie grzeszy to samo volvo s60

S60 ma rewelacyjne fotele i to już w podstawowej wersji, więc to duży plus. Do tego wyciszenie jest bardzo dobre. Samo zawieszenie nie jest ani przesadnie komfortowe ani sportowe - na autostrady jest bardzo dobre, ale na gorsze drogi lub zakręty raczej nie polecam. Audi ma lepsze zawieszenie (bardziej komfortowe), o prowadzeniu w BMW nawet nie wspominam.

No i Volvo to auto dla 2 osób, z tyłu w dłuższą trasę mogą jechać 2 osoby o wzroście max. 175cm, żeby było im wygodnie.

Tylko takie Volvo z dieselkiem 2.4 to będzie pewnie miało z 400 tys. km w DE. Do 3 tyś € dominują złomki w ogłoszeniach, ja coś takiego w miarę sensownego znalazłem:
[link do mobile.de wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Sty 2019, 12:44

arturkolarz1 napisał(a):Szczerze myślałem że S60 jest najwygodniejsze bo Volvo.
a passat się nie psuje bo to VW :wink:

Widzę że trochę żyjesz stereotypami i tym co Ci się wydaje. Liczy się konkretny egzemplarz a nie marka.
Powiem tak musisz sam znaleźć odpowiednią pozycję dla siebie, jeden mowi że dla niego wygodni np w Toyocie a drugi nie znajdzie sobie odpowiednij pozycji.
Merc C klasa ma fotele regulowane w wielu płaszczyznach i kierownice gora dół tyl przód więc też dorzuć bo możesz znaleźć coś dla Siebie.

sam mam problemy z kregosłupem więc znam Twój ból :wink:

Ossy pamiętaj że same fotele to nie wszystko. Może być dobrze wyprofilowany ale jak np jest usytuowany za nisko lub za wysoko względem kierownicy, pedałów i komfort się traci.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Sty 2019, 12:47

Volvo ma bardzo duży zakres regulacji foteli (nawet bez elektryki), więc to jest najmocniejszy punkt tego auta. Samo zawieszenie jest takie sobie, dlatego jeśli chodzi o komfort zawieszenia to tutaj polecam Audi. Jeśli ktoś śmiga tylko po autostradach to może nie poczuje różnicy, ale już na polskich drogach czuć różnicę. Dla mnie to kiepski kompromis, bo S60 ani dobrze nie prowadzi się w zakrętach, ani nie jest super komfortowe.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002

20 Sty 2019, 13:23

Dzięki chłopaki za szybkie odpowiedzi. W203 jest masa 2.2cdi 150km tylko wszystkie kombi, nie podoba mi się ale skoro ma być wygodne to czemu nie. Moim zdaniem w latach 2000-2004-5 a o auta z tych lat chodzi to audi jeździ gorzej od mercedesa a BMW bije na głowę oba. Tylko tak jak mowicie ciężko o dobry egzemplarz.. miałem kiedyś e39530d fotele nie były jakieś nad wyraz wygodne pewnie dlatego bo zwykle, tylko miała kilka usterek których mechanicy nie mogli zdiagnozować poprawnie.. no i sprzedałem wujkowi, do dziś jeździ. Audi w tych latach może wygrywać tym ze 1.9tdi to ceny VW ale prowadzenie to E39 bije C5 na głowę. Tylko mówię mi zależy na wygodzie foteli najbardziej, bo każde z wymienionych wyżej aut nie prowadzi się źle no chyba że poruwnujemy do BMW.
arturkolarz1
Nowicjusz

20 Sty 2019, 13:29

Skoro e39 Ci pasowało i jezdziło Ci się nim dobrze to nie wiem nad czym się zastanawiasz. Przysiądz się jeszcze do Volvo i Merca. Możesz też rozwayć vectrę C tam fotel jest taki...... taki zwykły ale siedzi się całkiem spoko ( tak prosto, książkowo). Musisz sam pojechać pooglądać te auta i się przysiąść porównać.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Sty 2019, 13:38

Miałem Vectrę c 1.9 tak duży wygodny samochód, ale kokpit..
Powiedzcie mi jeszcze silnik VW 2.0 140km i wymiana tej części co powoduje zatarcie silnika czy warto? Bo stoi tu Audi a4 2008 sline 2.0 140 bardzo ladna
arturkolarz1
Nowicjusz

20 Sty 2019, 13:40

w 2008 poprawili trochę ten 2.0 ale w którym miesiącu to nie wiem więc musisz gdzieś pogrzebać w netach i dowiedzieć się z jakiego miesiąca jest ta audi
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Sty 2019, 13:43

Zacznijmy od tego że stary diesel będzie miał najechane mnóstwo kilometrów a tak jak słupek silnika w 3,0d będzie źył tak reszta już może mieć problemy. Piszesz że Twoje e39 miało problem nie zdiagnozowane przez mechaników a myślisz że teraz będzie lepiej? Ogólnie dla mnie Twój budżet, grupa docelowa klintów bmw, ceny gratów i psujactwo nie wróżą udanego zakupu. Do tego wspominasz e46 to w wersji lajt najbardziej podobno udanej samych usterek obowiązujących ogólnie ten model masz za połowę Twojego budżetu a jak dołożysz drogi w serwisie diesel to robi się mieszanka wybuchowa. Przy tym budżecie patrzyłbym na coś prostego i wygodnego temat dużych diesli albo mało udanych odpuściłbym całkowicie. Do tego olałbym kwestie tego super prowadzenia chociażby dlatego że i tak wielkiej ekwilibrystyki drogowej nie będziesz robił.
Więc skup się jak ma dieslach to tych populusowatych np.1,9tdi, przymierz swoje 4ery litery do różnych aut bez podniecania się marką żeby mieć pogląd no i nie rezygnuj z beny.

P.s.

Ja jeżdże r6 3,0 na lpg, jedyny problem to tankowanie co 320-400km. Spalanie 10-13l lpg i masz w d.turbinki, zawory, doloty, wtryski itp.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Sty 2019, 14:39

Dziwi mnie że nikt nie wspomina o Volvo s80, komfort jest przyzwoity, fotele bajka - w dodatku nie wyżyłowane silniki benzynowe 2.4 lub jeżeli mało to 2.9, w dodatku można trafić na ciekawe wyposażenia jak porządny system audio.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 V6 249KM
Rok produkcji: 2008

20 Sty 2019, 15:04