Wygodne auto do 25 tys

14 Kwi 2015, 15:22

Witam serdecznie. Proszę o pomoc w doradzeniu przy zakupie samochodu, ponieważ od przeglądania testów, opinii i wideo nt. niemal każdego auta mam głowę pełną ;) Szukam auta przede wszystkim wygodnego, ponieważ mam ponad 1,90 m wzrostu. Rocznik możliwie najmłodszy, w budżecie ok 24-25 tysięcy. Potrzebowałbym benzyny, bo przebieg będzie składał się z dojazdów do pracy głownie ok. 25km i sporadycznie w dalsze tereny ;)

Chodzi mi zarówno o kompaktowe hatchbacki, jak i o coś klasy średniej, typu mazda 6, aż po minivany typu c-max lub zafira. Sedan i kombi w ostateczności, gdyby nic nie dało się znaleźć odpowiedniego. Głownym kryterium jest wygoda, bo mam już dość jazdy w Stilo 3d ;)
torque8
Nowicjusz

Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Kwi 2015, 16:45

torque8 napisał(a):Rocznik możliwie najmłodszy

przy takim założeniu polecam Dacię :ok:

Propozycja to Hyundai i30, Kia Cee'd, Fiat Bravo, Astra H z kompaktów
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

14 Kwi 2015, 16:55

"Rocznik możliwie najmłodszy" nie znaczy "tylko młode" :) zdaje sobie sprawę ze kompakty będą młodsze, minivany będą troszkę starsze :) a jak to wygląda z minivanami? Które są warte polecenia?
torque8
Nowicjusz

14 Kwi 2015, 17:04

Zafira B, Ford C-Max, Mazda 5 z benzyniakiem, Kia Carens
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Kwi 2015, 19:29

Ostatnio oglądałem bardzo fajnego i30 przebieg 120 tys. rok 2011 cena 29 tys. ale jeździ nim już zadowolona klientka - malowany zderzak z przodu i błotnik, na koszt komisu wymieniona uszczelka pod głowicą. Jeździłem samochodem - bardzo fajne wrażenia, chociaż właściwościami jezdnymi focus bije i30 bez dwóch zdań - ale o tym chyba każdy wie kto interesuje się autami :)
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

14 Kwi 2015, 20:07

Zawęziłem poszukiwania do trzech minivanów: Mazda 5 2.0 (1.8 jedzie w tym aucie, czy jednak za mało?) Zafira B 1.8 i C-Max 1.6/1.8. Co z takiego zestawu najlepiej będzie się sprawować?
torque8
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus GS F i Torque Vectoring Differential
    Gdy osiem cylindrów, pracując w zgodnym rytmie, wytwarza potężną moc 477 koni mechanicznych, a sportowa, ośmiobiegowa przekładnia automatyczna doskonale dopasowuje przełożenia do prędkości i przyspieszenia, potrzebny ...

14 Kwi 2015, 20:10

Mazdę lepiej z 2,0, bo lepiej jedzie i tyle samo pali
Zafira B 1,8 jest ok szczególnie w wersji 122/125KM (różnie podają moc)
C-Maxa najlepiej z 2,0 szukać
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Kwi 2015, 20:17

C-Max 1.6 będzie kiepski pod względem osiągów/spalania
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Kwi 2015, 20:36

1.8 w zafirze ma przeważnie 140KM, też będzie ok? bo szukam w kolejności Zafira>Mazda5>C-Max :)
torque8
Nowicjusz

14 Kwi 2015, 20:38

jak nie zamierzasz zakładać LPG to będzie ok. Jak zamierzasz to lepsza słabsza wersja, bo nie trzeba tak często przeprowadzać regulacji zaworów, ponieważ ma hydrauliczną regulację
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Kwi 2015, 20:58

I chyba ostatnie pytanie właśnie związane z ewentualnym LPG. W fordzie i mazdzie mozna też bez problemu założyć instalację?

EDIT:
Co sądzicie o VW Touran? Warto się nad nim pochylić, czy nie przebije tej trójki z postów wyżej?
torque8
Nowicjusz

14 Kwi 2015, 21:48

Do forda LPG nie wejdzie.
torque8 napisał(a):Co sądzicie o VW Touran? Warto się nad nim pochylić, czy nie przebije tej trójki z postów wyżej?

Touran jest to kompletne dno. Beznadziejne silniki, beznadziejne wykonanie, większość zajeżdżona, masa wad mechanicznych. Ogólnie naprawdę trzeba pomyśleć żeby znaleźć gorszego vana
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

14 Kwi 2015, 21:58

Tomek nie wiem na jakie egzemplarze trafiłeś ale patrząc na 1.9TDI w manualnej skrzyni to nie jest to takie złe auto. Ma pewne bolączki ale nie można też mówić że jest to nadmiernie wadliwe auto - fakt jest bardzo dużo zajeżdżonych z ogromnymi przebiegami.
Zawieszenie proste - płyta od golfa V, samochód twardy ale musi tyki być z racji na wysoko położony środek ciężkości, sporo dobrej klasy zamienników, rdzewieje klapa z tyłu na to trzeba zwracać szczególną uwagę, dwumas 250 tys średnio, problemy z webasto silnika ale to norma, ogólnie duże przestronne auto do poruszania się z punktu A do B.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

14 Kwi 2015, 22:24

W c-maxie zawieszenie jest wielowahaczowe, z tego co wyczytałem. Mocno po kieszeni da remont? Bo Zafira pod tym względem jest prostsza. Jeszcze kwestia miejsca w środku. Duża różnica jest między fordem a oplem?
torque8
Nowicjusz

16 Kwi 2015, 18:32

Chciałbym odświeżyć temat, bo mimo szukania jakiejś zafirki, nurtuje mnie jeszcze kwestia samochodu klasy średniej, jak na przykład mazda 6, w liftbacku albo kombi. Możecie polecić jakiegoś konkurenta dla tego auta w tym przedziale budżetu? Chodzi mi o auto bardzo komfortowe, w miarę młodym roczniku, z dobrą benzyną. Kompakty będą jednak dla mnie nieco za małe.
torque8
Nowicjusz