Wygodne auto do 30 tysięcy.

20 Sie 2024, 08:46

Niech się inni wypowiedzą ale takie auto chyba nie istnieje w tym budżecie a i w 2 razy większym cudów nie ma.
Chcesz prowadzenie to są auta typu alfa, Civic, Accord czyli będą się prowadzic ale będzie twardo, głośno i niewygodnie.
Avensis bedzie bezproblemowy i nudny
Stare mercedesy i ogólnie niemieckie benzyny z tych lat i w tym budżecie to też bez sensu.
Wiesz wszystko zależy od tego na czym tak naprawdę ci zależy. Bo nie będzie wygodnie, cicho, szybko i dobrze się prowadzące.
Ten Megane 2.0tce to taki zloty kompromis może być, prowadzenie ok, wygoda wyciszenie ok, dynamika spoko, spalanie ok, koszty utrzymania nie jakieś mega niskie ale ok w porównaniu do tego co tu wymieniłeś.

Ale jak chcesz mieć święty spokój to ja bym szukał avena, założysz se dobre przyzwoite opony i będzie git.

We Mazda 6GH 2.0 lub 2.5 też polecana opcja chociaż imo już bym wolał avena chyba. No i mazda podobnie jak auta typu Accord 7 to teraz już tylko sprowadzane bym oglądał bo to co u nas siedzi już pewnie chrupie
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

20 Sie 2024, 19:30

errekeddek napisał(a): Merc E, Cytryna C6, starsze volvo s80
nie, nie i to zależy, ale te auta nie będą miały zbyt wiele wspólnego z przyjemnością jazdy po zakrętach (zwłaszcza C6).
Jeśli ma fajnie jeździć, to Fordy są fajne, choć jak dla mnie budżet nijaki, nawet biorąc pod uwagę max, czyli 30k - jednak Mondeo mk4 nawet po lifcie trąci mychą (zwłaszcza wnętrze, ale to jedynie moja opinia).
Mazda 6 GH niezły trop, trzeba uważać na stach blacharki i silniki (i)DSI (wtrysk bezpośredni), no i diesle, które może i mało palą, ale za to są awaryjne i drogie w naprawach
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Sie 2024, 06:08

errekeddek napisał(a):czyli coś typu stary Merc E, Cytryna C6, starsze volvo s80 itp. auta?

Odpuść popłyniesz.

Masz budżet nijaki.

Zainteresuj się:

Volvo S60 albo S40 2,4 140/170km manual. Będą już w idealnym stanie. Nie rdzewieją.
Avensis t25 fl będzie idealny i fl czyli poprawiony.
Megane 2,0 tce. Fajne auto bo skrzynia 6ka, silnik duży i dobry z turbo. Nie rdzewieje. Dobry komfort.
Mazda 6 gh fajne auto wystarczy na 2,5 fl.ale rdza podłogi i zawiasu. Trwały ale drogi w serwisie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

21 Sie 2024, 09:26

errekeddek napisał(a):Merc E, Cytryna C6, starsze volvo s80 itp. auta?

Kupować limuzynę i wydawać kupę kasy na jej utrzymanie żeby śmieszne 200km raz w tygodniu robić?
Zejdź na ziemię, kup sobie jakiegoś kompakta i tyle.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Sie 2024, 09:51

szybki napisał(a):Volvo S60 albo S40 2,4 140/170km manual. Będą już w idealnym stanie.

Doceniam niebywały entuzjazm i dobre nastawienie bo to podstawa ale17- 18 letni samochód klasy średniej (S60) z silnikiem 2,4 gdzie typowe przebiegi oscylują wokół 300 tys km ma być w idealnym stanie? hmm chciałbym w to uwierzyć :D
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Rok produkcji: 2007

21 Sie 2024, 10:48

Edquar napisał(a):Doceniam niebywały entuzjazm i dobre nastawienie bo to podstawa ale17- 18 letni samochód klasy średniej (S60) z silnikiem 2,4 gdzie typowe przebiegi oscylują wokół 300 tys km ma być w idealnym stanie? hmm chciałbym w to uwierzyć

Chłopie przestań ciągle pisać te swoje farmazony.

Podałem propozycje gdzie budżet starczy na wyrost a nawet zostanie kasy. Za 30k możesz mieć obsmarkanego avena t27 albo ostatni rocznik w max opcji t25.

Niestety polski internet roi się od takich osób jak Ty czyli pseudo teoretyków a wystarczy przy tanim aucie dołożyć 5k i masz często igłe z max małym nalotem.

W Pl jest taki zakup o tyle łatwy że Januszem wolá mieć tanie padło model nowsze niż coś idealnego model starszego.

Zawsze tak robię i wszyscy moi znajomi i nigdy się nie zawiodłem.

Dla przykładu szukam teraz auta za 40k.sá wymagania ale podstawa to stan. Wszystkie oferty oscylują od 35k -40k USA do 55k salon Pl. Naloty powyżej 200k.km.przy najtańszych opcjach a nawet już pod 300k.km.

A ja znalazłem Amerykę za którą przepłacimy 5k.pln.z nalotem 60k.km.

Dla Janusza bariera 5k i pochodzenie auta z USA nie do zaakceptowania a ktoś ma jazdy na długie lata.

Albo z innej beczki.

Potrzebowałem busa do ciężarów. Nowy w leasingu odpadał bo to g...o nie samochody.

Wybrałem 3,0 HDi wszystkie w ogłoszeniach ceny do 35-40k i naloty 400-500-600k.km.zajechane aż strach.

Ja kupiłem dwie sztuki z nalotem 130k.km.i 170k.km.ale ta jedna wyszła prawie 50k.pln. Drugiego busa wystawiłem za 44k.pln.czyli najdroższy na OtoMoto i jak przyjechał koleś to nie wierzył że coś takiego w przyrodzie istnieje. Wystarczyło parę złoty dołożyć i tyle.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
    Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...

21 Sie 2024, 11:04

Ok nie chce mi się nawet komentować, niech autor kupuje S60 powodzenia :ok:
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Rok produkcji: 2007

21 Sie 2024, 11:16

Edquar napisał(a):Ok nie chce mi się nawet komentować, niech autor kupuje S60 powodzenia

Skomentuj, tym bardziej że Twoje komentarze są wybitne :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

22 Sie 2024, 08:32

Edquar napisał(a):Ok nie chce mi się nawet komentować, niech autor kupuje S60 powodzenia

Kawał prostego i trwałego mechanicznie auta, które nie rdzewieje. Mając 20k jesteś królem rynku i możesz wybrzydzać wśród egzemplarzy z końcówki produkcji. Jeśli ma być segment d to ciężko znaleźć sensowniejsze rozwiązanie. Zostaje tylko avensis tylko znajdź bez rdzy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Sie 2024, 09:01

szybki
Moderator - Tuning

22 Sie 2024, 09:27

Jak już chcecie coś polecać to skupcie się na wymogach autora, gdzie wąskie uliczki i S60 xD NIedługo to Sprintera Maxi polecicie bo jest trwały :mrgreen:
tym samochodem TRAGICZNIE się manewruje.
Spalanie masakra, ogólnie jeździłem tym S60 i tylko z lpg na trasy sie nadaje, miasto odpada i bez lpg to się popłynie finansowo na paliwie, tyle w temacie.
Jak dla mnie bardzo naciągana propozycja i dla autora bezsens totalny.
Gain
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C7
Silnik: 2,0 TFSI 252 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2016

22 Sie 2024, 11:17

Gain napisał(a):k już chcecie coś polecać to skupcie się na wymogach autora, gdzie wąskie uliczki i S60 xD NIedługo to Sprintera Maxi polecicie bo jest trwały :mrgreen:
tym samochodem TRAGICZNIE się manewruje.
Spalanie masakra, ogólnie jeździłem tym S60 i tylko z lpg na trasy sie nadaje, miasto odpada i bez lpg to się popłynie finansowo na paliwie, tyle w temacie.
Jak dla mnie bardzo naciągana propozycja i dla autora bezsens totalny.

Zacznijmy od tego że autor wyraźnie napisał iż jeździ 80/20 trasa/miasto więc nawet jak przyjdzie jechać uliczkami te 20% s60ką to krzywda mu się nie stanie. Reszta to tylko Twoje subiektywne odczucia.
Spalanie jest wysokie ale też sporo budżetu na lpg.

No i jaki substytut jest idealny ?
szybki
Moderator - Tuning

22 Sie 2024, 20:04

Piszesz o trasach, a nie wiem czy doczytałeś że trasa u autora to 200 km jednorazowo raz w tygodniu czyli mniej niż robi autobus miejski dziennie.
Poza tym za 30k są nowożytne kompakty, które nie potrzebują aż 170 koni żeby normalnie jechać.
Ba! nawet bym powiedział że naciągając nieco budżet autor może i by mógł poszukac Tipo II z początku produkcji, fakt że to będzie 1,4 ale auto prawie 20 lat modernistycznie młodsze.
Weź pod uwagę też że jak kupi 18 letnie S60 to to auto zaraz będzie mieć 20 lat itd, no młodsze nie będzie, wiele różnych kwiatków może wyskakiwać.
Także zakup leciwego auta jakim jest S60 to średni pomysł.
Zwykły kompakt jest nadto wystarczający do takich potrzeb
Gain
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C7
Silnik: 2,0 TFSI 252 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2016

22 Sie 2024, 20:34

Gain napisał(a):Piszesz o trasach, a nie wiem czy doczytałeś że trasa u autora to 200 km jednorazowo raz w tygodniu czyli mniej niż robi autobus miejski dziennie.

Czyli w mieście 40km.tygodniowo no mega trudne s60 :D
Gain napisał(a):Poza tym za 30k są nowożytne kompakty, które nie potrzebują aż 170 koni żeby normalnie jechać.

To teraz przechodzimy do ogólników.
Gain napisał(a):Ba! nawet bym powiedział że naciągając nieco budżet autor może i by mógł poszukac Tipo II z początku produkcji, fakt że to będzie 1,4 ale auto prawie 20 lat modernistycznie młodsze.

No tak z tym trochę to za 30-35k zazwyczaj biedy bez niczego i ze sporym nalotem. Bliżej 40k fajne sztuki a dopiero ponad 40k jest w czym wybierać. Do tego też ma kilka bolączek serwisowych takich jak dwumasa około 1,7- 2k + robota, droga maglownica ponad 1k., jest dodatkowy obwód z turbiną i pewnie jeszcze coś by się znalazło. Do tego sama jazda to małe turbo vs R5 2,4 sorki ale w odczuciach Lipka.
Oczywiście jak autor miałby na luzie 40k.z opcją dokładki to można myśleć ale przy 30k.cienko albo max bida i to podchodzona.
Gain napisał(a):Zwykły kompakt jest nadto wystarczający do takich potrzeb

Tia to tak jak z tym Tipo :ok:
szybki
Moderator - Tuning

22 Sie 2024, 20:51

Na Tipo mało ale Jest jescze coś takiego jak Lancia Delta, ciekawa opcją. Jest tjet, mutiair i 1.75tbi chociaż tego ostatniego to nie ma chyba co brac pod uwagę. Raczej rzadkie auto ale jakby się pojawiło w okolicy to zdecydowanie bym radził obejrzeć
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012