REKLAMA
Witam.
Przymierzam się do zakupu samochodu. Będę go użytkował głównie na krótkich trasach (ok. 200 km. raz w tygodniu) oraz raz/dwa razy do roku na dłuższych (ok. 1000/1500 km.). Po mieście będę jeździł niewiele (stosunek 80/20 - trasa/miasto), natomiast końcówka każdej trasy będzie raczej związana z koniecznością przejechania kilku, kilkunastu kilometrów przez stosunkowo duże miasto oraz manewrowania w dosyć wąskich uliczkach i parkowania w dość ograniczonej przestrzeni, także ciężko mi zdecydować czy wybrać jakiś wygodny, przestronny kompakt, czy może szukać auta z segmentu D.
Jestem średniego wzrostu (180 cm.) oraz normalnej budowy ciała. Do tej pory miałem okazję jeździć starszymi kompaktami pokroju Astry, Corolli, Golfa oraz nowszymi klasy B typu Ibiza itp., i o ile w miejskich autkach czułem się niekomfortowo, o tyle w kompaktach na krótszych dystansach było w miarę ok - problem pojawiał się dopiero w dłuższych trasach, przy większych prędkościach oraz oczywiście kiedy była potrzeba zabrania ze sobą dodatkowych osób oraz bagażu. Jeśli chodzi o dynamikę - trochę mi na niej zależy. W kwestii oszczędności nie jestem wybredny, natomiast spalania powyżej 9, 10 litrów w trasie raczej nie byłbym w stanie zaakceptować.
Do tej pory zastanawiałem się nad takimi modelami jak:
- Alfa Romeo Giulietta (strasznie mi się to auto podoba): celowałbym w silnik benzynowy 1.4, 170KM (choć słyszałem, że mogą być z nim problemy - głównie ze względu na moduł multiair) lub diesle 2.0, 140KM lub 170KM;
Mercedes-Benz C klasa, W204 - naprawdę nie wiem, który silnik byłby odpowiedni żeby dało się dość komfortowo i bezproblemowo pokonywać dłuższe trasy, a do tego podejrzewam że podany budżet jest raczej za mały na to auto z silnikiem, który by zaspokajał moje potrzeby;
Opel Insignia A - silnik 1.4T, 1.6T, ewentualnie któryś z diesli (2.0 CDTI?)
Opel Astra J - silniki j.w. - boję się natomiast że w dłuższej trasie może się zrobić po pewnym czasie dość niekomfortowo (podobnie zresztą jak w przypadku Alfy - Astrą tej generacji oraz Giuliettą niestety nie miałem okazji jechać, więc nie wiem jak wypadają w tej kwestii).
Na samo auto chciałbym wydać pomiędzy 26 - 32 tysiące, plus ok. 2, 3 koła na pakiet startowy, a użytkować go planuję przez najbliższe ok. 3,5 roku, po których mam zamiar wydać znacznie wyższą kwotę na coś świeższego (lub być może nowego). Oczywiście wśród podanych samochodów szukałbym egzemplarzy z początków produkcji. Czy myślicie że to będą dobre opcje na moje potrzeby oraz budżet? Polecilibyście również jakieś ciekawe alternatywy do tego co podałem?
Z góry dzięki,
Pozdrawiam ;D