Wygodne auto do 30k

19 Wrz 2022, 12:07

Cześć,

Z racji na trochę dziwny tryb użytkowania auta potrzebowałbym waszej pomocy i sugestii.
W tygodniu samochód praktycznie cały czas stoi w garażu. Do pracy dojeżdżam autobusem z racji mieszkania w ścisłym centrum miasta jest to najwygodniejsza opcja. W weekendy kręcenie się po trójmieście do 40-50km max. Raz na 2-3 miesiąca trasa ok 1,5 tys km po Polsce. W okresie czerwiec-wrzesień do zrobienia zazwyczaj około 6-7 tys km po Europie.
Autem będę jeździć zapewne max 3 lata.

Priorytety:

- komfort i wyciszenie
- niezawodność
- rozsądne koszty utrzymania i łatwość napraw
- cena zakupu do 30 tys PLN + 3 tys budżet na naprawy po zakupowe
- mile widziana automatyczna skrzynia

Przy samochodzie potrafię naprawić podstawowe rzeczy, mam dostęp do kanału i narzędzi wszelakiej maści + komputera multidiag pro+gold.
Obecnie jeżdżę Mercedesem W209 2.4 v6 m112 w LPG i potrzebowałbym czegoś nowszego i bardziej praktycznego (4 drzwi).
Jeśli chodzi o Mercedesy zdaje sobie sprawę ,że nie są to łatwe auta do napraw i nie maja niskich kosztów eksploatacji ,ale coś za coś.

Moje typy:

- Mercedes W204 2.2 CDI OM646 lub 1,8 M271 w LPG
- Mercedes W211 2.2 CDI OM646 lub 1,8 M271 w LPG
- Mondeo MK4 2.0 TDCI polift , odpada automat
- Volvo S80 2.0d 136 km , tutaj zastanawia mnie kwestia automatów od AISIN, czy faktycznie jest tak źle pomimo dbania o wymiany oleju na czas.

Byłbym wdzięczny za wszystkie podpowiedzi :)
Koras1992
Nowicjusz

Auto: Mercedes W202
Silnik: Om 611

19 Wrz 2022, 13:05

Renault Laguna 3 2.0dci + automat.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brak snu to jak nadmiar alkoholu u kierowcy
    Powodów zmęczenia i niewyspania może być wiele, przede wszystkim jednak to brak odpowiedniej ilości snu. Zachowania zaspanej osoby za kierownicą są równie niebezpieczne jak tej kierującej pojazdem pod wpływem ...
    Na przejeździe pierwszeństwo ma zawsze pociąg!
    Podróżując samochodem często na naszej drodze napotykamy na przejazdy kolejowe, czyli skrzyżowania torów kolejowych z drogami publicznymi. W Polsce na 380 tys. km dróg publicznych, występuje 15 867 przejazdów ...