REKLAMA
Witam.
W związku ze zmianą pracy porzucić muszę moje poczciwe Lacetti i przenieść się na coś większego, odpowiedniejszego na dłuższe trasy i nie ukrywam - szybszego.
Tutaj jeszcze jedna bardzo ważna uwaga, sporo czasu spędzam w aucie, więc musi być wygodne, w miarę ciche, a spasowanie elementów na wysokim poziomie(moje Lacetti tłuczeniem plastików doprowadza mnie do szewskiej pasji)
Przebieg: koło 25-30k km rocznie stąd w grę wchodzą tylko silniki benzynowe dobrze znoszące LPG lub oczywiście silniki wysokoprężne
Budżet: jak wyżej do 30 000 zł
Silnik: nie nastawiam się na minimalne pojemności / ilość koni, to nie ma być auto do ścigania się od świateł do świateł, chcę tylko aby spokojnie jeździł po autostradach nie powodując bólu uszu rykotem silnika kręconego na bóg wie jakie obroty i żeby miał jakiś tam zapas mocy pod maską do sprawnego wyprzedzania
Trasy : 30 % autostrada 30% ekspresówki lub drogi krajowe i 40 % miasto
Zależy mi przede wszystkim na wygodzie, bezawaryjności, możliwie niskim spalaniu i koszatach eksploatacji (np. koszty części) z racji że ilość pokonywanych kilometrów raczej spora.
Moje typy:
Audi A4 B7 - trochę boję się nawet tych poprawionych silników 2.0 TDI, może jakieś inne typy ?
C5 kombi 2.0 HDI - podobno całkiem niezłe jednostki i całkiem wygodne auta
Mitsubishi Lancer - podoba mi się wizualnie, o silnikach wiem nie wiele, nie będzie trochę mułowaty ?
Volvo S40 - j.w jeździłem 2-litrowym dieslem, wydawał się okej, opinie też całkiem niezłe, ale tylko chwilę i tylko po mieście - właśnie ten silnik, czy może coś innego ?
Jestem otwary na inne typy
okolice Poznania +/- 200km
Pozdrawiam.