Wygodne, bezawaryjne, duże przebiegi do 30k

05 Cze 2017, 17:26

Witam.

W związku ze zmianą pracy porzucić muszę moje poczciwe Lacetti i przenieść się na coś większego, odpowiedniejszego na dłuższe trasy i nie ukrywam - szybszego.

Tutaj jeszcze jedna bardzo ważna uwaga, sporo czasu spędzam w aucie, więc musi być wygodne, w miarę ciche, a spasowanie elementów na wysokim poziomie(moje Lacetti tłuczeniem plastików doprowadza mnie do szewskiej pasji)

Przebieg: koło 25-30k km rocznie stąd w grę wchodzą tylko silniki benzynowe dobrze znoszące LPG lub oczywiście silniki wysokoprężne

Budżet: jak wyżej do 30 000 zł

Silnik: nie nastawiam się na minimalne pojemności / ilość koni, to nie ma być auto do ścigania się od świateł do świateł, chcę tylko aby spokojnie jeździł po autostradach nie powodując bólu uszu rykotem silnika kręconego na bóg wie jakie obroty i żeby miał jakiś tam zapas mocy pod maską do sprawnego wyprzedzania

Trasy : 30 % autostrada 30% ekspresówki lub drogi krajowe i 40 % miasto

Zależy mi przede wszystkim na wygodzie, bezawaryjności, możliwie niskim spalaniu i koszatach eksploatacji (np. koszty części) z racji że ilość pokonywanych kilometrów raczej spora.

Moje typy:
Audi A4 B7 - trochę boję się nawet tych poprawionych silników 2.0 TDI, może jakieś inne typy ?

C5 kombi 2.0 HDI - podobno całkiem niezłe jednostki i całkiem wygodne auta

Mitsubishi Lancer - podoba mi się wizualnie, o silnikach wiem nie wiele, nie będzie trochę mułowaty ?

Volvo S40 - j.w jeździłem 2-litrowym dieslem, wydawał się okej, opinie też całkiem niezłe, ale tylko chwilę i tylko po mieście - właśnie ten silnik, czy może coś innego ?

Jestem otwary na inne typy

okolice Poznania +/- 200km

Pozdrawiam.
Bardzol
Nowicjusz

Auto: Chevrolet Lacetti
Silnik: 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Cze 2017, 21:59

S40 2,0D dobry wybór, tylko pamiętaj o wypalaniu na trasie DPF. Powyżej 130km/h spalanie wyraźnie wzrasta, auto świetnie trzyma się drogi.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

06 Cze 2017, 18:25

Bardzol napisał(a):Audi A4 B7 - trochę boję się nawet tych poprawionych silników 2.0 TDI, może jakieś inne typy

"poprawionych" nie było wcale - lepiej omijać. 1,9TDI może nie spełnić Twoich oczekiwań

Lancer i S40 to kompakty będą mniej wygodne od Citroena i Audi. W tej cenie poza Citroenem zwróć uwagę na Forda Mondeo mk4
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

10 Cze 2017, 09:03

O Mondeo kompletnie zapomniałem - fakt, fajna fure - jakieś polecane silniki ?

Oglądając auta wpadły mi w oko też Skody - Superb i Rapid (tutaj akurat przeżyłbym kombi) - z tego co się orientuję Skoda to już nie takie tanie wozidełko z kiepsko spasowanymi elementami - czy któreś z tych aut spełniłoby moje oczekiwania? Jeśli tak, to jakich silników szukać ?

Może jeszcze jakieś inne typy, jestem otwarty na propozycje :)
Bardzol
Nowicjusz

10 Cze 2017, 10:17

Bardzol napisał(a):Skoda to już nie takie tanie wozidełko z kiepsko spasowanymi elementami
wsiądź do Rapida to pogadamy :ok: no i gdzie Rapid (segment B) do Superba czy Mondeo. Inna sprawa, że w opłacalny sposób nie założysz doń lpg (jak do całego koncernu VAG, z wyjątkiem przestarzałego i powolnego 1.6 102 KM i 1.8t montowanego bodaj do 2007 w a4 b7)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Cze 2017, 12:29

1.8t montowany był bodajże do 2010 w Octavii I.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

10 Cze 2017, 16:36

wsiądź do Rapida to pogadamy no i gdzie Rapid (segment B) do Superba czy Mondeo.

czyli źle mi się wydaje :) rapid w kombi wydawał mi się sporawy, ale może magia zdjęć ;)

czyli zostaje nam C5 2.0 HDI
Mondeo MK IV - dalej nie wiem jaki motor
S40 2.0D - które chyba faktycznie byłoby za małe

i... to tyle ? Chyba że ktoś ma jeszcze inną propozycję to bardzo chętnie posłucham :ok:
Bardzol
Nowicjusz