Wygodne i oszczędne za 15-20tys

26 Kwi 2017, 14:28

Witam!

Poszukuję auta w cenie 15-20tys. Przede wszystkim liczy się dla mnie komfort podróżowania, dużo miejsca w środku, najlepiej wersja hatchback lub kombi. Drugi aspekt to spalanie i koszty utrzymania, głównie poruszam się po mieście. Przebiegi typowe 10tys rocznie. Szukam czegoś z segmentu C lub najlepiej D, myślałem o Audi A4 B6 kombi, ale z tego co wiem nie jest zbyt przestronne dla kierowcy i pasażerów, a nieśmiertelny diesel 1.9 tdi nie nadaje się do miasta. Chociaż ta marka i model bardzo mnie przyciąga :)

Aktualnie jeżdżę Mazdą 6, ale ze względu na spalanie (2.0 benzyna) i pojawianie się "rudej" chcę zamienić auto. Jeśli chodzi o gaz, to nie jestem zwolennikiem :)

Proszę o pomoc!
maciejmacku
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Renault Megane III
Silnik: 1.4 TCe
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

26 Kwi 2017, 17:03

maciejmacku napisał(a):Aktualnie jeżdżę Mazdą 6, ale ze względu na spalanie (2.0 benzyna) i pojawianie się "rudej" chcę zamienić auto. Jeśli chodzi o gaz, to nie jestem zwolennikiem

Chcesz duże i komfortowe auto do miasta, które mało pali.
Jak dobrze zauważyłeś diesel odpada, bo nie nadaje się zbytnio do miasta.
Zaskoczę Cię, ale akurat 2.0 Mazdy jest dość oszczędnym silnikiem i nie liczyłbym na niższe spalanie w innym aucie tego segmentu o podobnej mocy.

Jeżeli może być coś z trochę słabszym silnikiem to mało spali Toyota Avensis II 1.8, ale trzeba uważać, bo do 2006 roku występował w tym silniku problem zwiększonego zużycia oleju (szukaj auta z udokumentowaną naprawą lub odłóż kasę na naprawę silnika).
Mało spali Peugeot 407 2.0, ale jest mało przestronny. Za to większy Citroen C5 z tym samym silnikiem jest komfortowy, ale z racji gabarytów więcej spali.
Na Twoim miejscu przekonałbym się do LPG np. u mnie spalanie po Warszawie wychodzi średnio około 15l LPG na 100km co daje 33zł. Na Pb95 musiałbym mieć spalanie ~7l/100km, a po Warszawie to tyle można osiągnąć Fiatem Pandą.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Kwi 2017, 18:32

Wszystko fajnie, Mazdą naprawdę jeździ się bardzo dobrze, zawieszenie sztywne, silnik dynamiczny, przyjemnie dźwięk, ale ta "ruda" i spalanie :( głównie to ruda, bo mnie odstrasza, bo w sumie mało jeżdżę, ewentualnie mogę zaryzykować i kupić diesla, pojeździć 2 lata i sprzedać, może nic się nie popsuje...
maciejmacku
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Renault Megane III
Silnik: 1.4 TCe
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

26 Kwi 2017, 22:27

Ja również posiadam Mazde 6 z 2.0 i do tego LPG. Spalanie na benzynie po mieście to 10 litrów i tak jak powiedział Ossy inne auta tej klasy w tym budżecie nie spalą mniej. A na lpg mam spalanie 10.5-11 w mieście więc zastanów się nad założeniem gazu. Rdze też można pokonać jesli nie jest to jeszcze bardzo rozwiniety problem.

Poza tym, mając mazde 6 nie widze sensu cofania się do A4 B6, które jest uwielbiane przez miliony Januszy, konstrukcyjnie starsze, wyglądowo mniej atrakcyjne (oczywiście kwestia gustu) i w dodatku który silnik tam Ci spali mniej? 1.6 bedzie dużo wolniejsze a spali może nawet więcej, 1.8T czy 2.0 też mniej nie spalą a diesel do miasta bez sensu
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przez internet porównasz wszystkie oferty OC
    Internet jest narzędziem powszechnie wykorzystywanym w praktycznie każdej gałęzi gospodarki. Nie inaczej jest oczywiście w przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych, jak np. obowiązkowe dla kierowców ubezpieczenie od odpowiedzialności ...
    Toyota Yaris 1.5 Hybrid - test spalania
    Jak przystało na miejskie auto, Toyota Yaris Hybrid nowej generacji okazała się najoszczędniejszym z modeli testowanych przez What Car w kategorii ulicznej eksploatacji, osiągając w mieście wynik 2,94 l/100 km. Zastosowany ...