Wygodne i szybkie na autostrady do 30 tys

07 Sty 2017, 11:23

Chcesz info o Saabach, pytaj mnie. Sam od pół roku mam i mogę coś o nim powiedzieć.
Slim17
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Saab 9-3 SS
Silnik: 2.0T 210KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

07 Sty 2017, 20:21

Jak to jest z tymi Saabami bo słyszałem, że marka nie istnieje i może być problem z częściami za jakiś czas i że ogólnie mało mechaników saaby chce robić. O 9-3 podstawowe pytanie 2.0T czy 2.8T? pod kątem autostrad i wygody, no i ogólnie jak jest z kosztami utrzymania tych aut w porównaniu do innych.
ark1313
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2012
Auto: Seat Leon
Silnik: 2.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

07 Sty 2017, 20:49

Ja mam 2.0T i sobie chwalę, mam zamiar zrobić program, żeby głównie zwiększyć moment obrotowy. 2.8T potrafi być naprawdę szybki, ale znowu koszty obsługi samego silnika będą wyższe. Co do kosztów utrzymania samego samochodu. To tak:
- zawieszenie, hamulce wszystko zamienne z Oplem, jedynie chyba jakieś wahacze z tyłu są deko inne.
- części blacharskie jest pełno Saabow na części, więc o to się nie martw
- elementy wyposażenia również jest tego bardzo dużo
- silnik jest konstrukcji Saaba, ale występuje też w Oplach pod nazwą Z20LET, np. w Vectrze C, Zafirze, bodajże w Astrze G i H
- z rzeczy które się psują, akurat w moim przypadku moduł CIM, oprócz tego nic mi się nie zepsuło. Moduł ten psuje się prawie w każdym Saabie. Podobno w późniejszych latach poprawili to, jednak ja uważam, że 9-3 przed listem jest ładniejszy. Naprawa polega na kupnie używanego modułu (ok. 300-500 zł) i przeprogramowaniu danych z Twojego zepsutego. Koszt to moduł + przeprogramowanie (u mnie 150 zł). Padła mi też przetwornica biksenonu (300 zł GM). Amortyzatory na przód wymieniałem (500 zł/kpl KYB).
O samym samochodzie: bardzo, bardzo wygodne fotele, potrafi skrzypieć wnętrze, dobre prowadzenie jak na podwozie wspólne z Oplem Saab prowadzi się o niebo lepiej, dość dobre hamulce (ja mam prawie największe jakie były dostępne), podatny na modyfikacje silnik (samo wycięcie katalizatora daje niezłe przyrosty nawet +15-20KM i tyle samo Nm), wysoki poziom bezpieczeństwa, pełne wyposażenie z zakresu komfortu i bezpieczeństwa, dobrą prezencja w wersji Aero.
Slim17
Początkujący

07 Sty 2017, 21:16

Naturalnym rywalem dla 9-3 będzie Volvo S60, które wydaje mi się autem trochę lepszym. Polecam silnik 2.5T (przed liftem 2.4T, ale to ta sama pojemność 2435cm3). Przy 160km/h auto jest ciche. Spalanie na autostradzie przy prędkości ~130km/h to 11,6l LPG na 100km.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Sty 2017, 21:43

Może taka limuzynka:
tutaj do zrobienia:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

07 Sty 2017, 22:33

@Ossy - auto z Danii, gdyby było widać te blachy, to bym mógł je sprawdzić. Widać w tle inne auto z Danii.
A ogłoszenie - że sprzedaje osoba prywatna, jak umowa na "Duńczyka" to podziękować od razu, bo z Danii do Polski sprowadzają tylko z duńskich komisów wysyłających auta na eksport, w przypadku umowy "na Duńczyka" jest to umowa z wymyślonym Duńczykiem, bo auto kupione i tak z komisu.

No i akcyza 18,6% ... przy takich kwotach wychodzi nawet +- 4000zł podatku.

Ale ciekawe czy powypadkowiec, czy cały. Generalnie auta klasy premium mają najlepszą opłacalność jeśli chodzi o sprowadzenie z Danii, bo można kupić w dobrej kwocie, a zwrot podatku przy eksporcie spory.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka otrzymał pięć gwiazdek w testach Euro NCAP
    Niezależna organizacja konsumencka Euro NCAP (Europejski Program Oceny Nowego Pojazdu) przyznała kompaktowemu SUV-owi Mokka pięć gwiazdek. A zatem kolejne auto wyprodukowane przez Opla otrzymało od Euro NCAP najwyższą ocenę. ...

07 Sty 2017, 22:47

Tę sztukę wkleiłem przykładowo, ogólnie to nie ma ładnego S60 2.5T z prywatnych rąk na Allegro. Zadbane egzemplarze szybko schodzą, a zostają oferty komisowe.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Sty 2017, 23:44

Volvo i owszem, jest lepiej wykonany niż Saab, zwłaszcza wewnątrz. Natomiast silnik równie udany, co w Saabie, ciut bardziej paliwożerny. Jednak serwis już będzie droższy. Volvo niby też robione we współpracy z innym koncernem, tutaj z Fordem, ale większa część podzespołów jest "volvowska", czasem brak zamienników.
Też chciałem Volvo, ale jednak po przekalkulowaniu niektórych kosztów zrezygnowałem. Niemniej jednak bardzo fajny wóz.
Slim17
Początkujący