07 Sty 2017, 20:49
Ja mam 2.0T i sobie chwalę, mam zamiar zrobić program, żeby głównie zwiększyć moment obrotowy. 2.8T potrafi być naprawdę szybki, ale znowu koszty obsługi samego silnika będą wyższe. Co do kosztów utrzymania samego samochodu. To tak:
- zawieszenie, hamulce wszystko zamienne z Oplem, jedynie chyba jakieś wahacze z tyłu są deko inne.
- części blacharskie jest pełno Saabow na części, więc o to się nie martw
- elementy wyposażenia również jest tego bardzo dużo
- silnik jest konstrukcji Saaba, ale występuje też w Oplach pod nazwą Z20LET, np. w Vectrze C, Zafirze, bodajże w Astrze G i H
- z rzeczy które się psują, akurat w moim przypadku moduł CIM, oprócz tego nic mi się nie zepsuło. Moduł ten psuje się prawie w każdym Saabie. Podobno w późniejszych latach poprawili to, jednak ja uważam, że 9-3 przed listem jest ładniejszy. Naprawa polega na kupnie używanego modułu (ok. 300-500 zł) i przeprogramowaniu danych z Twojego zepsutego. Koszt to moduł + przeprogramowanie (u mnie 150 zł). Padła mi też przetwornica biksenonu (300 zł GM). Amortyzatory na przód wymieniałem (500 zł/kpl KYB).
O samym samochodzie: bardzo, bardzo wygodne fotele, potrafi skrzypieć wnętrze, dobre prowadzenie jak na podwozie wspólne z Oplem Saab prowadzi się o niebo lepiej, dość dobre hamulce (ja mam prawie największe jakie były dostępne), podatny na modyfikacje silnik (samo wycięcie katalizatora daje niezłe przyrosty nawet +15-20KM i tyle samo Nm), wysoki poziom bezpieczeństwa, pełne wyposażenie z zakresu komfortu i bezpieczeństwa, dobrą prezencja w wersji Aero.