Wygodne miejskie autko do 25tys.

22 Lut 2023, 09:55

Witam wszystkich!
Od jakiegoś czasu przymierzam się do zmiany mojego aktualnego auta (Opel astra G 1.6) Myślałem teraz nad jakimś mniejszym autkiem do miasta i raz na jakiś czas dłuższa trasa, więc zależy mi na benzynce. Miło by było gdyby wnętrze wyglądało na troszkę nowsze np. jak w peugeot 208 i miało takie troszkę sportowe zacięcie na zewnątrz.
Aktualnie moją uwagę przykuło:

Ds3 - Oferty głównie z silnikiem 1.6 thp, słyszałem, że trzeba unikać tych silników jak ognia.
Peugeot 208 I generacji - Sporo ofert z silnikami 1.6 vti i podobno tych silników też warto unikać.
Mini cooper S - Przyjemne dla oka autko, lecz tu też słyszałem, że trafić zadbaną sztukę jest trudno.

Szczerze nie wiem na co zwrócić uwagę, więc kieruję prośbę do Was z pomocą wyboru :D
Może ktoś coś ma/poleca w okolicach Śląska? Może oczywiście być też troszkę dalej
Marumek
Obserwowany

22 Lut 2023, 10:28

Zerknij sobie czy nie masz w okolicy abartha grande punto / punto evo
Będziesz mieć sprawdzony silnik i sportowe zacięcie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Lut 2023, 11:26

Marumek napisał(a):Ds3 - Oferty głównie z silnikiem 1.6 thp, słyszałem, że trzeba unikać tych silników jak ognia.
Peugeot 208 I generacji - Sporo ofert z silnikami 1.6 vti i podobno tych silników też warto unikać.
Mini cooper S - Przyjemne dla oka autko, lecz tu też słyszałem, że trafić zadbaną sztukę jest trudno.

Odpuść.

Tak jak przedmówca pisał punto z 1,4tjet, ar mito tjet itd.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

22 Lut 2023, 11:54

Jak jest Astra G to poszukać warto Astry J lub Golfa VI itp.
Kompakt da dobrą wygodę, a jak wpadnie trasa to też będzie ok.

Taki Golf VI wciąż wygląda świeżo jak na obecne czasy.

Generalnie stawiałbym na kompakt.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

22 Lut 2023, 12:08

A co powiecie o ar giulietta? Przyznam, że przykuła oko bardziej niż mito, wielkościowo jak astra, więc do przeżycia ostatecznie. Tylko do 25tys. oferty z silnikami 1.4 tb multiair, warte uwagi?
Marumek
Obserwowany

22 Lut 2023, 12:12

Marumek napisał(a):wielkościowo jak astra, więc do przeżycia ostatecznie

Wielkościowo jak astra z analogicznych roczników. Samochody "rosną" i od twojego obecnego będzie sporo większa, przede wszystkim dużo szersza
Poza tym mając 25k do benzyniaka nie warto podchodzić, wystarczy na gruza
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

1/4 mili Bemowo - Wielki finał Gecko Cup / relacja
    1/4 mili - Wielki finał Impreza połączyła w całość wszystkie atrakcje poprzednich rund. Było to zatem ostateczne rozstrzygnięcie pojedynku polskich maszyn z zagraniczną konkurencją. W szranki z polskimi mistrzami jednej czwartej ...