Wygodny kompakt dla dwojga do 25 tys.

12 Lis 2019, 20:59

Cześć wszystkim. Szukam samochodu tak do 25 tys. dla dwuosobowej rodziny. Aktualnie jeździmy Seatem Leonem I 1.9 TDI i coś z tego segmentu chcielibyśmy znów kupić.

Rocznie przejeżdżam około 15 000km. Ostatnio dużo po mieście, na krótkich dystansach(8km do pracy w jedną stronę) stąd chciałbym żeby to była jakaś benzyna z możliwością założenia gazu. Dobrze by było, żeby auto było też w miarę dynamiczne (przynajmniej tak jak dotychczasowy Leon - 110KM) i miało 6 biegów na trasę.

Na początku byłem zdecydowany na Forda Focusa MK2 po lifcie, ale później okazało się, że ten gaz niepolecany do Fordów. Aktualnie podoba mi się Fiat Bravo II i Mazda 3 II, ale ta ma jednak sporo mniejszy bagażnik - przynajmniej na papierze.

Co myślicie o tych samochodach? Może jakieś inne w tym budżecie wchodzą w grę?
rubajticos
Nowicjusz

12 Lis 2019, 21:03

rubajticos napisał(a):Na początku byłem zdecydowany na Forda Focusa MK2 po lifcie, ale później okazało się, że ten gaz niepolecany do Fordów

Przestań czytać głupoty

rubajticos napisał(a): Fiat Bravo II

Spoko

rubajticos napisał(a): Mazda 3 II, ale ta ma jednak sporo mniejszy bagażnik - przynajmniej na papierze.

Technicznie spoko, zostaje temat korozji

Zerknij na volvo s40, megane mk3 i civic'a 8 (ten akurat stosunkowo "niewygodny")
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Lis 2019, 21:19

Mazd 3 II miałem w tym roku kilka , najczęściej 1.6 benz... ogólnie auta z DK o dziwo korozji brak, super że solidnie konserwowane, może jakieś egzemplarze które trafione w 10, no ale blachy faktycznie są delikatne, także trzeba uważać, z mojej strony auto godne polecenia, mechanicznie bajka.
Może mógłbyś przyatakować jakąś Astrę J 1.4 T/140KM Obecnie takową użytkuję , super to jeździ, pali nie dużo, z LPG wychodziło nawet z fabr. instalacją,
Nie wiem czy akurat za 25 tys coś znajdziesz, ale za bliżej 30 000zł to na pewno, tylko tak do 150 000km żeby tym pojeździć.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

12 Lis 2019, 21:50

A który z nich najlepiej wykonany w środku? 30 tys to już raczej mnie przerośnie w tym momencie.
rubajticos
Nowicjusz

12 Lis 2019, 23:40

rubajticos napisał(a):Aktualnie jeździmy Seatem Leonem I 1.9 TDI i coś z tego segmentu chcielibyśmy znów kupić.

To ja bym polecał Golfa VI 2,0 TDI np. 110 koni do znalezienia (jak brak mocy to 160 robi się na luzie)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Leon 1 to golf IV, a Golf VI to już inna epoka (bardzo wygodny, dobrze wyciszony)
a 2,0 TDI CR w przeciwieństwie do tych PD, powrót do starej dobrej trwałości jak 1,9 tdi
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lis 2019, 13:28

Diesel na te krótkie odcinki w mieście to tak średnio. Pod LPG rozważcie:
Ford Focus MK2 1.6/2.0 (jakby dołożyć te 5 tys.to byłaby mk3)
Honda Civic VIII 1.8
Hyundai i30 I 1.6/2.0
Mazda 3 II 1.6/2.0
Kia cee'd I 1.6/2.0
Renault Megane III 1.6
Toyota Auris 1.6

Do ładnej Astry J to tak z 3-4 tys.trzeba dołożyć.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

CityMakers - mobilność miejska w Paryżu
    Grupa Renault nawiązuje współpracę z firmą NUMA, akceleratorem innowacyjnych projektów, aby z firmami AXA, Nissan, RCI Bank and Services i Merostwem Paryża rozpocząć program CityMakers. CityMakers to dziesięciomiesięczny ...

13 Lis 2019, 18:34

Jak pomyślisz o dieslu to zerknij na Citroena C4 II, od bodajże 2011 ma lepsze silniki 1.6 HDi (polecane 8-zaworowe a wcześniej 16), jakość wykonania mógłbym nawet rzec, że lepsza niż w Maździe 3 II (miałem taką przez 2 lata) - no i C4 ma regulowane pochylenie zagłówków, czego Mazda 3 nie ma, a przez co znienawidziłem ten samochód, bo po każdej podróży miałem bóle karku przez nienaturalne odchylenie zagłówka w Maździe, którego nie można regulować.
Układ kierowniczy w C4 II nie tak komunikatywny jak w Maździe czy Hondzie, ale mając 25000zł na auto na pewno dostaniesz najwięcej.
Mazda 3 za 25k - szału nie będzie, do tego 1.6 105 koni spalał na trasie PL - DK 8,5l/100km, gdzie diesel zadowala się poniżej 6l.
i30 I i Cee'd I są tandetne.
Honda Civic do 25k ... na polifta (od 2009) się raczej nie załapiesz.
tomekdk

13 Lis 2019, 21:14

Diesla właśnie bym nie chciał, boję się tych DPF-ów i innych ustrojstw, a z drugiej strony odkąd mam prawo jazdy tylko dieslami jeździłem i chciałbym trochę odmienić.

Z tych samochodów, które wypisaliście w grze zostawiłbym Bravo, Megane, Mazdę i Focusa. Jak te auta będą się sprawowały przy jeździe autostradowej 140km/h?
rubajticos
Nowicjusz

13 Lis 2019, 23:58

Wszystkie podobnie, nie wyrozniłbym żadnego, Megane będzie najlepiej zabezpieczona antykorozyjne za to można spodziewać się małych awarii pierdółek.
Do rozważenia jeszcze Toyota Auris z 1.6
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Lis 2019, 18:18

tomekdk napisał(a):Mazda 3 za 25k - szału nie będzie, do tego 1.6 105 koni spalał na trasie PL - DK 8,5l/100km, gdzie diesel zadowala się poniżej 6l.

wszystko się zgadza, ale nie wszyscy chcą diesla, i są ludzie których stać jeszcze na paliwo, a mazda ma wg. mnie bardzo ładną stylistykę, po prostu ładny samochód, który może się podobać, i nie wszyscy jeżdżą trasy PL-DK :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

14 Lis 2019, 19:16

andrewb25 - kurdę proszę czytaj ze zrozumieniem, bo dzięki temu nie będziesz bezsensownie nabijał postów o maśle maślanym a ja nie będę tracił czasu na wyjaśnianie, tym bardziej, że jutro o 5 startuję z trasą PL - DK :D (trasa autostradowa).
Było napisane, że jeśli wpadnie na pomysł auta z silnikiem diesla to żeby wtedy zerknął na C4 II, bo akurat ma dobre diesle, a nie, że polecam mu to auto z dieslem ot tak.
Ale Ty żartujesz? - wybierać Mazdę bo to ... ładny samochód? - a co on ... baba :D
I gdybyś bardziej wciągnął się w temat to zobaczyłbyś pytanie:
rubajticos napisał(a):Jak te auta będą się sprawowały przy jeździe autostradowej 140km/h?
tomekdk

14 Lis 2019, 20:33

Przy jeździe autostradowej 140km/h to raczej wszystkie kompakty słabo wypadną (dieselki jeszcze w miarę, ale benzyna to bardzo słabo jeśli chodzi o wyciszenie i spalanie). Przy 140 najlepiej sprawdzi się segment D.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Gru 2019, 22:14

Jesteśmy już po zakupie. Jak to życiu bywa czasami plany to tylko plany i kupiona została Honda Accord po FL z 2005 roku, benzyna 2.0. Jak narazie super wygodny samochód. Czuć przeskok w stosunku do Leona.
rubajticos
Nowicjusz

12 Gru 2019, 22:43

Niech się dobrze sprawuje :naughty:
Chąda jak to chąda lubi kolor pomarańczowy więc zajrzyj pod spód teraz albo na wiosnę, zabezpiecz profilaktycznie i ciesz się trwałym autem :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Gru 2019, 20:18

Właśnie tak się super złożyło, że samochód świeżo zakonserwowany także tyle do przodu :D Teraz tylko założyć gaz - choć mam trochę wątpliwości bo wg kalkulatora po wliczeniu przeglądów gazowych itp oszczędności nie wydają się duże. No, ale to może moje złudne wrażenie i się mylę :roll:
rubajticos
Nowicjusz