Wygodny samochód z niezawodnym silnikiem, LPG, 150+hp

14 Paź 2020, 00:16

Witam, przychodzę do was z pytaniem co kupić do około 23 tysięcy. 3-4 tysiące zostawiam sobie na wszelakie niespodzianki.
Szukam czegoś wygodnego, nie ukrywam, że byłoby dobrze jeśli to byłaby maszyna spod znaku gwiazdy (Mercedes) - najbardziej odpowiada mi w nich wygoda, lecz inne propozycje też chętnie rozważę. Zależy mi również na dobrym silniku, który się nie psuje i koszty eksploatacji mnie nie dobiją finansowo. Jeśli chodzi o moc celuje 150+ koni, 200+ milej widziane. W obecnej chwili zastanawiałem się nad Mercedesem W211 - klasa E. Z wyposażenia bardzo mile widziany tempomat, mile widziane czujniki parkowania/kamera cofania. Wracając do silnika to jeszcze dopowiem tylko, że będę montować w nim gaz, więc chodzi mi tylko i wyłącznie o silniki benzynowe.
Dziękuję za poświęcony czas za przeczytanie postu i odpowiedzi!
Pozdrawiam.
iluzjonistaa
Nowicjusz

14 Paź 2020, 11:40

Ja myślę, że najlepsze były silniki 240 (2.6 177KM) i 320 (3.2 224KM) w przed lifcie one chyba najlepiej znosiły instalację LPG. Konstrukcyjnie to silniki bardzo podobne do siebie i tu jak preferujesz większą moc to proponuję ten drugi.
iluzjonistaa napisał(a):Zależy mi również na dobrym silniku, który się nie psuje i koszty eksploatacji mnie nie dobiją finansowo.
W tym przypadku lepiej szukać większego motoru wolnossącego bez doładowania takie silniki mniej wysilone zazwyczaj lepiej się sprawdzają. Jeździłem chwilę Chryslerem Pacifica z silnikiem 4.0 z LPG i muszę przyznać, że samochód jest bardzo wygodny. Ciekawą propozycją może być Volvo S60 z silnikiem benzynowym 2.4.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Paź 2020, 18:52

Jakie są koszty eksploatacji tego 3.2l, a jakie najczęstsze usterki i ich koszty?
Chrysler Pacifica to nie auto dla mnie, przypomina minivana/suva, a nie jestem jedną z osób, która podąża za trendami. Interesują mnie głównie sedany/coupe ewentualnie hatchbacki.
Czy mercedes miał jakiś ciekawy silnik wolnossący i warty polecenia ze swojej palety. Z całą pewnością wykluczam S600 bądź inne S klasy, gdyż wymiana zawieszenia w tych modelach często przekracza wartość samochodu.
Jeśli masz jakąś ciekawą opinię podziel się nią!
Dziękuję za odpowiedzi i udzielony czas :D
iluzjonistaa
Nowicjusz

17 Paź 2020, 04:47

Witam, przymierzam się do kupna Chryslera 300C i mam parę pytań.
Który silniki z gamy wybrać - będę montował LPG
Jaki silnik jest najtrwalszy i najmniej awaryjny?
Jakie są typowe usterki tego samochodu?
Jeśli ktoś posiada może podać ile mu pali wraz z informacją o silniku.
Jak wyglądają koszty eksploatacji?
Na co zwrócić uwagę przy kupnie?
Ostatnio edytowany przez mike, 17 Paź 2020, 17:18, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Możesz bez problemu kontynuować poprzedni temat
iluzjonistaa
Nowicjusz

17 Paź 2020, 08:50

5,7 to najrozsądniejszy wybór, spalanie 15-18 litrów. Zwracaj uwagę na rdze, czy klima jest sprawna i luzy na maglownicy.
Tak jak przy każdym na wszystko trzeba zwracać uwagę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Paź 2020, 12:51

Kao napisał(a):5,7 to najrozsądniejszy wybór, spalanie 15-18 litrów
Bardzo fajna dynamika i brzmienie silnika ja również go polecam.

W nowszych modelach tego samochodu warto zwrócić uwagę na silnik Pentastar V6 3.6 który ma niecałe 300KM i przeważnie automatyczną skrzynię o ośmiu przełożeniach jak dobrze pamiętam. Jazda nim w takiej konfiguracji daje również dużo frajdy. Sam silnik jest sprawdzony ale ma też minusy. Głównym jest tu podatność na wycieranie krzywek wałków rozrządu. Naprawa nie jest jakoś bardzo droga jak już nas to spotka, a problem głownie występuje jak ktoś nie przestrzega wymiany oleju i jeździ na jego kiepskiej jakości. Tu oczywiście spalanie jest o jakieś 40% mniejsze niż w 5.7.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wywrotki giganty to największe ciężarówki na świecie
    Wozidła sztywnoramowe to największe na świecie pojazdy kołowe. Ładowność największych z nich znacznie przekracza 300 t, a wielkość odpowiada dużemu jednorodzinnemu domowi. Zbudowanie tak imponujących rozmiarami pojazdów ...
    Tuningowany Lexus LC 500 na SEMA Show w Las Vegas
    Wyścigowa wersja Lexusa LC 500 powstała na bazie prototypu. Auto zadebiutowało wczoraj na targach Specialty Equipment Market Association w Las Vegas. Ma nadwozie o zoptymalizowanej aerodynamice, sportowe zawieszenie, hamulce, ...