Wygodny sedan 25-30 tysięcy

04 Lis 2019, 21:35

Cześć wszystkim, szukam auta koniecznie w benzynie do pojemności maksymalnie 2.0 nadwozie sedan/liftback ewentualnie jakiś przestronny hatchback. Zależy mi na tym aby auto było wygodne i bardziej przestronne niż typowe miejskie auto. Do tego chciałbym żeby samochód był w automacie, chociaż nie jest to warunek konieczny. Budżet 25-30 tysięcy. Moje typy na ten moment:
1. Toyota avensis 1.8 raczej manual, nie wiem czy w ogóle montowali tam automat? Słyszałem też bardzo skrajne opinię na temat tego auta.
2. Renault fluence 2.0, zastanawiam się nad tym jak sprawuje się tam skrzynia cvt? Czy jest awaryjna i jak drogi jest jej serwis.
3. Chevrolete Cruze 1.8 - wiem, że auto troche mniejsze ale podoba mi się, tylko nie moge znalezc opinii na temat automatycznej skrzyni, ktoś coś wie na temat tego jak się ona sprawuje?
4. Seat exeo 1.8t - mój faworyt, prosty elegancki samochód, bardzo mi się podoba.
Z góry dzięki za odpowiedzi, liczę też na jakieś inne propozycję :D
Sirih
Nowicjusz

05 Lis 2019, 09:48

toyota avensis ogólnie słaba jakość wykonania, w większości brak wyposażenia i korozja. Jak kupisz zadbany egzemplarz odwdzięczy się bezawaryjnością. samochód klasy D - pełnoprawny połykacz kilometrów na autostradzie.
Renault fluence to wymysł renault przed dacią na zwiększenie sprzedaży na rynkach wschodzących (czytaj w Polsce) polegało to na tym aby sprzedawać duże auto za tanie pieniądze. Fluence to tak naprawdę przestylizowane megane z wnętrzem i fotelami i silnikiem od clio. nie jest to zatem komfort kompakta bo wyciszenie zostało od clio że już o klasie D nie wspomne.
Chevrolet Cruse to Opel astra (ze zmienioną stylistyką). poprawne auto z niezłą mechaniką i ze przedpotopowym ale trwałym automatem. Nawet z silnikiem 1,8 nie zapewnia przy automacie akceptowalnych osiągów. I jest to typowy przedstawiciel segmentu C.
Seat Exeo jest dobitnym przykładem okresu kiedy seat zaczął vw przeszkadzać i jak sam właściciel przestał mieć pomysł na markę. Seat exeo bowiem to jest wycofany ze sprzedaży audi A4 (zastąpione nowszym modelem. Nie jest to może do końca złe posunięcie bo akurat ten model a4 charakteryzował się przyzwoitą trwałością i nie miał wielu wad. niestety seat exeo jest takim rodzynkiem że trudno nawet pisać o trwałości. nie wiem jakie tam skrzynie i silniki pakowali. Jest to ciasne auto klasy D.
Reasumując. Za jedną awensis i seata jak były nowe można było kupic dwie renówki i pewnie półtorej chewroleta. I powód nie leżał w fakcie że seat i toyota były żle wycenione tylko należą do innych klas i jakość, komfort i rozwiązania techniczne są odmienne.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

05 Lis 2019, 16:49

Jakie roczne przebiegi będą robione? Więcej w trasie czy mieście?
Jeśli 50/50 lub głównie miasto to polecam coś w stylu Hondy Civic VIII 1.8 w wersji sedan (były automaty), Lancer 1.5/1.6 (1.8 dużo pali, więc raczej tylko z LPG). Zamiast Fluence'a - Laguna 2.0, ale ona jak na francuskie auto ma twarde zawieszenie. Astra J 1.4T jest ok, chociaż trzeba mieć 30 tys.minimum na ładny egzemplarz.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Lis 2019, 18:24

Exeo to dobry wybor, rewelacyjny silnik i duza szansa na znalezienie zadbanego egzemplarza bo nie sa tak poszukiwane jak A4. Rozwiazania wspolne dla pozostałych aut grupy wuec naprawy i czesci tanie
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lis 2019, 19:42

Ford Mondeo Mk4
Marcel2728
Nowicjusz

05 Lis 2019, 20:10

Wszystko zależy od tego jakiej wielkości auta tak naprawdę potrzebujesz.
Do mondeo nie można się przyczepić ale do miejskiej jazdy może okazać się po prostu za duże przez co niepraktyczne.
Exeo też niby spoko. Warto zwrócić uwagę na stosunkowo drogi, przedni zawias. Do tego może być problem z automatem bo z tego co kojarzę był tam wkładany multitronic, który szału trwałością nie robi.
Cruze = biedniejsza wersja astry. Szczerze mówiąc wolałbym właśnie opla z 1.4T
O fluence się nie wypowiem bo jechałem tylko raz i już nie pamiętam :naughty: Ale za to megane jak najbardziej ok.
Z "mniejszych" sedanów zerknij na volvo s40 i focusa mk3.
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nowa Toyota Hilux GR Sport debiutuje w RPA
    Na rynek Republiki Południowej Afryki wchodzi limitowana edycja Hiluxa, firmowana przez Toyota Gazoo Racing, sportowe ramię Toyoty. Pick-up Hilux GR Sport otrzymuje trenowe wyposażenie i profesjonalne oklejenia Gazoo Racing, ...

05 Lis 2019, 21:16

Po pierwsze dziekuję za odpowiedzi. Przebiegi roczne 15-20 tyś km, głównie miasto ale trasy również, myślę że jakieś 70/30. Co do samochodu to nie musi być to auto ogromne jak mondeo, czy c5 ponieważ głównie jeżdżę sam lub z dziewczyną. Chciałbym żeby było troszeczkę więcej miejsca niż w astrze h którą jeżdżę obecnie. Jeździłem kiedyś sporo firmowym megane 2 w kombi i to auto było o wiele bardziej wygodne niż astra, mniej więcej czegoś takiego bym szukał, bo po kilku godzinach w oplu bolą mnie plecy. Oprócz wygody chodzi mi o względną bezawaryjność, osiągi nie są dla mnie najważniejsze, moj styl jazdy jest daleki od sportowego. Mondeo mi się nie podoba wewnątrz, a to jednak z tej perspektywy auto oglądam najczęściej - dlatego nie biorę go pod uwagę. Jak z automatem w s40? Będzie chociaż troszeczkę więcej miejsca niż w astrze, skoro to w sumie focus?
Sirih
Nowicjusz

05 Lis 2019, 21:23

Sirih napisał(a): Jak z automatem w s40? Będzie chociaż troszeczkę więcej miejsca niż w astrze, skoro to w sumie focus?

Focus, Astra, S40, Megane czy inne golfy to auta tego samego segmentu i wymiarami są bardzo zbliżone. Musisz się przymierzyć żeby wiedzieć czy jest ok
Invi
Forumowicz VIP