Wygodny sedan/ kombi do 6 tyś

08 Sty 2014, 19:46

Panowie teraz to już kompletnie mam mętlik w głowie... Bo przychodzą mi na myśl rózne auta jeszcz np. volvo v/s40, laguna I, vectra no i ta 406-ka.
Audi 80 razi mnie troche swoimi starymi kształtami i samym faktem że jest to auto nie młode...
Vectra, v40, laguna lub 406 podobają mi sie z wyglądu bardzo, ale każde auto bola zazwyczaj jakies wady. Nie wiele wiem o volvo i 406. A z laguną spotkalem sie tylko II generacji o pierwszej również niemam pojęcia. Jak te samochody znoszą LPG? Ile może kosztować montaż instalacji (nie pytam o najtańszą tylko o konkret na którym auto będzie dobrze pracować) do tych aut?

A no i jeszcze zapytam jak wypadają diesle w w/w autach?
młody937
Początkujący

08 Sty 2014, 20:37

406 i Laguna I to akurat auta godne uwagi,gorzej jest z Volvo,te z początku produkcji były niedopracowane.
Dobry gaz sekwencyjny to wydatek około 2000-2500zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Sty 2014, 20:37

406 i Laguna I to akurat auta godne uwagi,gorzej jest z Volvo,te z początku produkcji były niedopracowane.
Dobry gaz sekwencyjny to wydatek około 2000-2500zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Sty 2014, 23:10

Naprawdę ta 406 jest dobrym wyborem. :) Jeśli chodzi o Lagunę I ,to sam użytkuję na lpg i dobry egzemplarz trafiłem.Auto ani nie ma rdzy (nawet od spodu) ,ani się nie psuje. Elektryka nie wariuje i nie mam z nią wogóle żadnych problemów.Jednak na forum nie polecam z zasady auta które mam,bo nie byłoby to przekonujące i obiektywne. Laguna i jest szybka ,i tania,i wygodna. Moja z silnikiem 2,0 -ale 8 V jest z gatunku długowiecznych. Niestety gaz 7 letni... więc nie sekwencja. Musiałem powymieniać trochę starych elementów z instalacji. Spalanie jak na zwykłą instalację,rocznik,przebieg (prawie 300 tys.) i poj 2l jest akceptowalne. Miasto korki 13l,a trasa 10l gazu oczywiście.Litrów dużo ale kasy na paliwo idzie niewiele.Najlepiej sprawuje się z silnikiem 1,6 -16V. Wtedy jest naprawdę ekonomiczna,a i mocy jej nie brakuje do normalnej jazdy.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2014, 19:42

Zajmę się szukaniem zdrowej laguny I lub 406 w takim razie.
artur73 Jakbyś mógł to podpowiedz mi na co zwracać uwagę przy kupnie laguny? Pod uwagę biore głownie silniki benzynowe. Choć mam sentyment do diesla ale z tego co wiem DCI jest jednostką bardzo nie polecaną opartą chyba na tym samym systemie co Fordowskie TDCI z którym mam nie miłe doświadczenie, ale jak jest z DTI? Dwumas lub turbina może dawać w tył?
młody937
Początkujący

09 Sty 2014, 20:27

Jeśli chodzi o diesle w Lagunie i to były owszem Dci przez ostatnie 2 lata produkcji. Jednak lepszym rozwiązaniem jest 99-konny silnik diesla DTI. Jest on jeszcze "tradycyjny".
Co do benzyniaków to uważam ,że najlepszy jest 1,6-16V. Także 1,8-16V jest godny polecenia. Natomiast mowa tu na razie o jednostkach nowszych z końcowych lat produkcji. Jeśli chodzi o starsze roczniki "I-nek" to 1,6-8v odpada. Warunkowo 1,8-90KM ale najlepszy jest taki jak u mnie czyli 2,0-8v. Na pewno bez względu na rocznik nie kupiłbym 2,0-16v. Te silniki po prostu dużo więcej palą. :)
Co 406,to znany mi egzemplarz z silnikiem 1,8-16v pali u nas (po Poznaniu) 12l benzyny.Czyli niemało. Scenic 2000r jakiego miałem na Sekwencji -1,8 16V palił w tych samych warunkach 11,5l ale gazu! :ok:
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Škoda Kodiaq SPORTLINE i Škoda Kodiaq Scout
    Modele KODIAQ SPORTLINE i KODIAQ SCOUT stawiają kolejny krok w ofensywie czeskiej marki w segmencie SUV. ŠKODA KODIAQ SPORTLINE Elegancki i dynamiczny SUV, który szczególnie przypadnie do gustu entuzjastom ...

09 Sty 2014, 20:34

Czyli DTI jest jeszcze w maire opłacalny?
1.6 8v odpada i to zdecydowanie. Miałem ale w megane coupe i w lekkim aucie daje rade ale w lagunie watpię. Będe sie starał znaleźć taką po lifcie ale coś mało ich...
młody937
Początkujący

09 Sty 2014, 22:48

PureEvil napisał(a):BMW E34, E39 2,5 TDS lub 2,5 benzyna+gaz.

Wygodne, komfortowe auta, dosyć mocne silniki i w miarę ekonomiczne, za to jeśli w dobrym stanie to praktycznie bezawaryjne. Dosyć tanie części zamienne.

O E39 radzę zapomnieć w tym budżecie...

PureEvil napisał(a):Dlaczego głupoty? Rynek weryfikuje ceny i E39 z początku produkcji (rok 96-97) z silnikami 2.0 i 2.5 TDS nie są warte więcej niż 6-7 tysięcy...

Rynek weryfikuje bo E39 z 2.0i i 2.5 TDS to bardzo kiepski pomysł, za ciężki samochód na takie silniczki... Takie 2.0 w E39 nie daje rady przez co szybciej się zużywa i pali może ze 2 litry mniej od V8... 2.5 TDS??? To jeden z najmniej udanych silników BMW z tamtych lat... Równie awaryjne są obecnie tylko silniki m40 ale to raczej wynika ze złego serwisowania niż błędu w konstrukcji (1.6 i 1.8 ale nie wszystkie), m10 i m43 np. były super ale zaczynam schodzić na trójki, więc już wracam. E34 m20b25 - 525i, bardzo dobry silnik, świetnie znosi gaz, nie pali dużo, jest dynamiczny. Samochód jest super... Jeszcze ręcznie składany :D... I kasa pozwoli, polecam go.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

09 Sty 2014, 23:01

Rozsądniej już by było E36 poszukać.

PureEVIL - komplet zawieszenia na przyzwoitych częściach do E39 to 3000 pln same części. Także powodzenia z kupnem auta tej klasy za 6000 pln...

Sam piszesz, że nie sa na ich kieszeń. Zatem domyśl się w jakim stanie są te auta skoro ktoś nimi jeździł i jeździł ledwo wiążąc koniec z końcem na samo paliwo... Zlizał co się dało jak już się nazbierało napraw za wartość auta albo jest jakaś bomba z opóźnionym zapłonem to sprzedaje, bo stać go było jedynie na paliwo, a to też ledwo ledwo.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

09 Sty 2014, 23:22

jiGsaw napisał(a):Rozsądniej już by było E36 poszukać.

Nie sądzę szczerze mówiąc. Dlaczego tak uważasz?????

Vermin
Stały forumowicz

10 Sty 2014, 00:08

Tańsze w utrzymaniu, w tej kwocie powinno być w lepszym stanie. Można kupić z silnikiem R4 jak komuś zależy na niższym spalaniu. itd.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Sty 2014, 00:30

jiGsaw napisał(a):Tańsze w utrzymaniu, w tej kwocie powinno być w lepszym stanie. Można kupić z silnikiem R4 jak komuś zależy na niższym spalaniu. itd.

Tańsze w utrzymaniu??? Dlaczego E36 miałoby być tańsze w utrzymaniu od poczciwego E34???

Poza ubezpieczeniem które będzie trochę droższe w E34 (ale raz do roku) i spalaniem które jest w LPG, powinny wypaść bardzo podobnie. Ponadto E36 jest bardziej podatna na rudą i ma trochę mniejszy bagażnik :wink:.

Jeśli autor chce założyć LPG to różnica spalania 31X i 525i będzie symboliczna (w zł). Za to E34 jest wygodniejsze i bardziej przestronne. W E34 nie trzeba specjalnie szukać klimatyzacji. Poza tym E36 jest dużo częstszym wyborem "katów samochodów". Jest dużo więcej E36 z kiepską historią od E34... Generalnie jest dużo większe prawdopodobieństwo że E34 miała dużo mniej "katujących" właścicieli niż E36, więc może okazać się w lepszym stanie i przysporzyć mniej problemów. Dynamika jazdy w E34 525i będzie zdecydowanie wystarczająca, w E36 R4 może aż wkurzać, zwłaszcza jeśli weźmiemy parę osób na pokład (Przy prawie zerowej różnicy w spalania - w złotówkach oczywiście jest to argument, opisane powyżej).

Vermin
Stały forumowicz

10 Sty 2014, 00:56

Większy silnik to nie tylko większe spalanie, ale też droższe elementy eksploatacyjne i części. Poza tym E34 to auto klasę wyżej i części są nieco droższe, do E36 masz lepszy też dostęp do używek. Dużo większy wybór.

Zawsze w BMW koszty utrzymania rosną wraz z numerkiem i liczbą cylindrów pod maską. Generalnie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Sty 2014, 01:00

Odbiegacie od tematu... :) To raczej nie forum BMW.
artur73
Awatar użytkownika

10 Sty 2014, 01:02

młody937 napisał(a):znaleźć taką po lifcie ale coś mało ich...

Wbrew pozorom dobrą Lagunę ludzie trzymają.
artur73
Awatar użytkownika