REKLAMA
Czesc!
Prosze o pomoc w wyborze samochodu do 30 000 PLN. Chce kupic za te pieniadze cos w dobrym stanie, niebitego, od osoby, ktora sama kupila w polskim salonie. Ewentualnie moge sobie sam sprowadzic.
Moje wymagania (kolejnosc przypadkowa):
- auto osobowe, nie SUV, dla 2 osob (a wiec 2-3 drzwiowe tez moga byc)
- Szerokie i wygodne z przodu. Dla wysokiego, ciezkiego i szerokiego faceta.
- z regulacja kolumny kierownicy
- bagaznik minimum 400 l
- klasa srednia lub wyzej. Bez razacej tandety w srodu (typu bardzo chamskie plastyki)
- cichy silnik (zeby przy 130 km/h mozna bylo rozmawiac bez podnoszenia glosu)
- tapicerka skorzana lub co najmniej welurowa
- wiek obojetny, ale bryla musi wygladac w miare przyzwoicie i nowoczesnie jeszcze ze 4 lata. Teraz mam Skode Felicie i troche juz wstyd.
- dobrze spasowane, nietrzeszczace plastiki
- poduszki powietrzne
- automatyczna klimatyzacja
- przeciwmgielne przednie i tylne
- silnik minimum 160 KM, obojetne Diesel, czy benzyna. Nie na gaz.
- naped na przod lub 4x4
- spalanie do 10l na trasie, do 12l w miescie.
- Hamulce mechaniczne. Zadne elektryczne ani elektro-mechaniczne
- Reczna, mechaniczna skrzynia biegow lub automat dajacy mozliwosc hamowania silnikiem
- Takie, zeby w typowym warsztacie w Polsce i za granica potrafili chociaz jako-tako naprawic.
A nie na przyklad tylko w ASO lub w 1 zakladzie na cale wojewodztwo.
- Z wygodnymi fotelami na dlugie trasy. Idealny bylby model, ktory byl/jest produkowany w wersji z podporka ledzwiowego odcinka kregoslupa.
- Z zawieszeniem, od ktorego nie strace plomb na polskich dziurach.
- Unikam tez aut znanych z awaryjnosci (w obiegowej opinii). Bardzo podobaly mi sie Citroeny C5 i Passaty, ale naczytalem sie o wariujacej elektronice, problemach z hamulcami i skutecznie mnie to wystraszylo.
Jezeli nie ma auta odpowiadajacego moim wymaganiom, to powiedzmy, ze absolutny maks. to 40 000, ale wolalbym do 30.