Autko dla dziewczyny do 8000 zł

28 Sty 2009, 00:50

Autko dla młodej sympatycznej dziewczyny Samochód nie bedzie bardzo eksploatowany, około kilku tys. km/rok, po miescie i na wiejskich asfaltowych dróżkach. Ma być 4/5 drzwiowy, najlepiej w benzynce(ewentualnie +gaz.) Rozpatruje nastepujące auta:
:arrow: honda civic, np. 1,4 B hatchback; 8)
:arrow: nissan micra np. 1,0 B ;
:arrow: opel corsa np. 1,0 lub 1,4 B
:arrow: seat ibiza np. 1.4 B
:arrow: fod fiesta :?:
:arrow: ewnentualnie jakis fiat :?:

co o tymmyslicie?? prosze uzytkówniów tych aut o opinie.
moze ktos pomoze zawezic zakres poszukiwan samochodu w cenie 6000 do 8000 tys.(max)...

z góry dziekuje za wszelkie opinie i cenne uwagi na temat powyzszych lub jeszcze innych modeli...
pozdrawiam :lol:
Ostatnio edytowany przez krzychu_v, 29 Sty 2009, 00:31, edytowano w sumie 1 raz
krzychu_v
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: wrocław

28 Sty 2009, 11:23

Myślę, że dobrą propozycją byłby Nissan Micra, moja dobra znajoma ma i sobie naprawdę chwali, ja sam miałem okazje zasiąść za kierownicą tego potwora i powiem szczerze, że całkiem przyjemnie się tym jeździ. Dosyć żwawy i oszczędny silnik ten 1.0. No samochód jest naprawdę niezawodny, jedyne co często trzeba wymieniać to przeguby przedniej osi.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

28 Sty 2009, 14:18

ok. :) dzieki za ta informacje i prosze innych forumowiczów o wpisanie swoich opinii oraz typów w tym temacie...
no dalej ludzie piszcie.... :lol:
krzychu_v
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Sty 2009, 00:28

heloo jest tam ktoś kto mi pomoże??
ludzie jaki byłby najlepszy wybór z podanych powyżej??
krzychu_v
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Sty 2009, 07:34

Nie pomogę z doświadczenia,natomiast sama przejrzałam tu sporo tematów dotyczących wyboru auta począwszy od 2,5 tyś do 8 .
Z tej listy bardzo często polecana była właśnie honda.
Myślę,że jeśli nie masz odpowiedzi w temacie to poszukaj w archiwalnych tematach w tym dziale-naprawdę znajdziesz mnóstwo porad.
annam
Nowicjusz

29 Sty 2009, 09:16

Powiem tak kolgo:
Nie karce nikogo ale:
Honda to najczęściej kupisz samochód od osby młodej więc napewno silniczek jest troszeczkę poorany, bo wiadomo ten samochodzik ma swój pazur. A co za tym idzie moga zdażać się jakieś naprawy. No i części nie są aż takie tanie :)

Z Opla Corsy odradzam ci silniki 1.0. te silniki w 12V mają jakiegoś tam kopa (względem innych 1.0) ale mają bardzo słab wałki rozrządu, a jak on Ci pęknie to musisz wymienić, Rozrząd, wałek, kilka zaworów i głowice bo ona najczęściej też dostaje po nosie. A to są koszty ogromne. Nie raz potrafią sięgnąć 1/4 wartości auta. Silniki 1.2 i 1.4 podobno są bardziej niezawodne. Ogólnie samochód jednak jest super. :)

To co wiem o wadach samochodów, które wymieniłeś. Moim zdaniem jak tym samochodzikiem ma jeździć dziewczyna to zainwestujcie właśnie w fiestę, poniważ kształty tego samochodu są takie dość kobiece. Wyposażenie też można dostać przyzwoite. tylko za te pieniądze najlepiej dostaniecie wersję 3 drzwi.

[link do oferty na Allegro wygasł]

A co do Fiata to jeżeli bardziej sportowy to brava, a rodzinny to bravo lub punto. Ludzie mają te samochody i sobie je chwalą. :)
Moim zdaniem nie ma samochodów bardziej awaryjnych i mniej. Jak się nie dba to się rozwala :)
Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
Życze powodzenia w szukaniu :)
bartek_remix :)
bartek_remix
Początkujący

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawdź swoje punkty karne online
    Ministerstwo Cyfryzacji w ramach systemu Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców udostępniło nową, wygodniejszą metodę sprawdzenia punktów karnych jakie mamy na swoim koncie za wykroczenia w ruchu drogowym. ...

29 Sty 2009, 12:00

Wielkie dzięki za odpowiedzi :wink: i za cenne uwagi
jeszcze posiedze i poczytam w archiwum, może sie znajdzie jakies złote rozwiązanie...
pozdrawiam i namawiam do dalszych wypowiedzi... :!:
krzychu_v
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Sty 2009, 12:43

Tym złotym rozwiązaniem byłoby Polo 1,4 ewentualnie Ibiza 1,4.
Same zalety i niewiele słabych punktów!
Spalanie,mała awaryjnośc,prostota konstukcji,długowiecznośc,dostępnośc części,łatwośc diagnozowania usterek i łatwośc naprawy u każdego mechanika,duża podaż na rynku wtórnym...czego chciec więcej?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

29 Sty 2009, 12:50

A ludzie macie problemy...
Fiat Punto silnik 1.1 małe spalanie 4/5 drzwiowy...

A jesli jednak z 2/3 dla dziewczyny to Seicento...
Nie ma nic lepszego.. dziewczyna nim szaleć nie będzie a to mały silnik - małe OC, 900 na benzynce robi i tak niezłego demona, a i naprawa grosze kosztuje.
gustawson
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 03 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Omega BFL
Silnik: 2.5 V6 170 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

29 Sty 2009, 15:17

ja moge Ci odpowiedzieć co do corsy, fiesty i ibizy bo takowe auta miałem. Więc tak Corsa 1,4 60km fajne żwawe autko miejskie, ale za to brzydkie w środku, sporo miejsca z tyłu a miałem 3 drzwiową wersje z nią miałme najmniej do czynienia bo kupiłem powypadkowy egzmeplaż i nie dało sie szybciej jechać niż 80km bo uciekał z drogi :D, Ibiza 1,4 60km ładne z zewnątrz i w wewnątrz wygodne sporo miejsca z tyłu wersja 5 drzwiowa byłem pod dużym wrażeniem tego jak sie fajnie szybko zbierał spod świateł, obecnie jeździ nim moja dziewczyna , części tanie, mało pali polecam. No i Fiestka również 1,4 90km jak dla mnie najlepszy, świetnie sie prowadził twarde zawieszenie super w zakręty chodził , bardzo fajnie sie nim wyprzedzało te 90 km w małym autko dawało rade :D znajomy w BMW 1,8 wymiekł na światłąch :D bardzo ładny w środku wygodne siedzienia , jeden duży minus bardzo mało miejsca z tyłu ale za to z przopu można leżeć.
Także z mojej strony to polecam fiestke 1,4 bądź ibize 1,4
sibi26
Początkujący

29 Sty 2009, 19:39

Człowieku jak seicento w benzynie 900 jest demonem szybkości to ja jestem księdzem. Muł jak nie wiem, nie może się równać z tico, które ma mniejszy silnik. Nie kupuj seicento nigdy w życiu!! Zero przyspieszenia, i bardzo duże spalanie jak na silnik 0,9 l. Brak wspomagania do tego-najwiekszy minus większości tych aut! Seicento w 1,1 to już troche lepsza propozycja, ale też to nadal kiepsko wykonany samochód z którego po zderzeniu nic nie zostaje. Użytkuje takie auto więc wiem co mówię. Kupuj cokolwiek byle nie było to seicento!
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

29 Sty 2009, 19:59

Do tej kwoty polecałbym ibize, kiedyś miałem i fajne autko, żadnych awarii, jeździ dobrze, solidny samochód. Co do punto to miała znajoma kiedyś i ciągle jakieś problemy, nie były to duże awarie ale tu coś przecieka tam coś nie styka a to nawiew nawala i takie tam inne pierdółki.
pirlo333
Początkujący

29 Sty 2009, 23:31

A co myślis zo Opelku Tigra ;) bardzo kobiece autko :D hehe ;) czesci nie sa zbyt drogie a awaryjnosc jego jak czytałem stoi nawet na rpzywzwoitym poziomie :)
Zordrak
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk

29 Sty 2009, 23:44

Opel Tigra odpada moim zdaniem... zwykle te auta sa zajezdzone i ciezko trafic na dobry egzemlparz.... mlodzi ludzie je kupuja u "zabijaja":)
cichinho
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Straszewo

29 Sty 2009, 23:51

koczas napisał(a):ale też to nadal kiepsko wykonany samochód z którego po zderzeniu nic nie zostaje.

A z Tico to myślisz, że zostanie więcej?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika