Wygodny, z automatem do 25tys.

31 Gru 2015, 10:25

Panowie tak jak pisałem do Renault mam uraz i choćby nie wiem co to nie kupie. Rover.. Może juz nie przesadzajmy z egzotyka :)
W sumie c klasa to jest cos o co mi chodzi - tylko raczej kombi. Tylko zastanawiam sie czy nie za ciasny trochę - Znowu odniosę sie do superb, bo nikt sie nie wypowiedział na temat skody.
Bergman
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi a6 c5
Silnik: 1.8t
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

31 Gru 2015, 10:47

Superb to to samo co Passat B5 tylko ma gorzej wykończone wnętrze. Jeśli masz A6C5 to bezsensowny wybór. Już lepiej kupić A6C5 z końca produkcji.

Jak kombi to masz duży wybór W203 - ilość miejsca w środku jest przeciętna, na przednich fotelach ok, z tyłu ciasno, ale kombi ma przynajmniej niezły bagażnik.
A co powiesz na W211? Tylko, że to już jest dość drogie auto w utrzymaniu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

31 Gru 2015, 11:15

Nad A6c5 z końca produkcji juz tez myślałem, ale jak juz zmienić to na cos innego.. Choc gdyby sie trafiło cos ciekawego to nie wiem czy bym sie nie skusił. Problem tylko z dostaniem 1.9tdi, a 2.5tdi to dość awaryjny silnik z tego co wiem. W211 to jest dla mnie ideał, ale w tym budżecie dostanę tylko przedlifty z lepszymi rządowymi dieslami, solidniejszymi automatami, ale przeraża mnie ten układ hamulcowy. Dlatego rozsądniej bedzie kupic w203 chyba. Mam rodzine 2+1 - syn ma dopiero 7 lat wiec ilośc miejsca z tylu myśle ze była by dla niego wystarczająca :)
Bergman
Nowicjusz

31 Gru 2015, 11:34

To dozbieraj sobie do tego mietka w211. W Rovera nie wchodź bo później możesz się bujać ze sprzedażą.
Nie dziwie Ci się, ze nie bierzesz pod uwagę Renaulta :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004

31 Gru 2015, 11:48

Heheh cieszę sie ze mnie rozumiesz :)
Ale w 211 lepiej przedlift czy polift? Przerobiłem prawie całe forum Mietka i szczerze to nie wiem co jest lepsze :)
Co do wynalazków to kiedyś kupiłem dla zony toyote paseo kupiona w Niemczech prawie za darmo :) auto super, ale dość egzotyczne na polskim rynku i cieżko było to sprzedać..
Bergman
Nowicjusz

31 Gru 2015, 11:51

Mercedesy znacznie lepsze są poliftingowe, bo uporali się paroma wpadkami elektroniki
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Gru 2015, 11:53

8-letnia Laguna na pewno nie będzie droższa w utrzymaniu niż 13-letni Mercedes E-klasy.

Jak masz 25-30 tysięcy to zdecydowanie przedlift. Lepiej kupić zadbany starszy egzemplarz niż dojechany nowszy. Do polifta nie podchodziłbym z budżetem mniejszym niż 35-40 tysięcy. W niektórych autach usuwano SBC (warto zapytać przed kupnem), a teraz jest dużo wyspecjalizowanych warsztatów. Za naprawę zapłacisz 400zł lub w najgorszym razie 1500zł, ale wtedy masz spokój na kilka lat:
http://www.tucholka.com.pl/aktualnosci/ ... prawa.html
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

31 Gru 2015, 13:00

Co nie zmienia faktu ze to Laguna :)
W ślubie z tym sbc widze ze nie ma dramatu. W takim razie chyba skupie sie na poszukiwaniu w203 lub w211 :)
Bergman
Nowicjusz

31 Gru 2015, 19:03

Rzecz gustu, każdy ma swoje zdanie. Muł w 10 sek. do setki, hm.

Ale nie w tym rzecz - ktoś wykasował mój post? Można wiedzieć, dlaczego?
DeWolf
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Rover 75
Silnik: 2,0 150 KM
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2016, 12:37

Po wczytaniu sie w forum mercedesa w203 mam coraz większe obawy.. Kurde sam juz nie wiem czego szukać tak szczerze.. Im więcej czytam i szukam tym mniej wiem..
Bergman
Nowicjusz

03 Sty 2016, 13:23

Mietki są kapryśne. Ja mam prostą zasadę trzymam się od lat japońców i nie narzekam na awarie. :D
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2016, 13:31

Bergman napisał(a):Po wczytaniu sie w forum mercedesa w203 mam coraz większe obawy.. Kurde sam juz nie wiem czego szukać tak szczerze.. Im więcej czytam i szukam tym mniej wiem..

Powiem Ci taaaak czytam sobie Twój temat i trochę się dziwię bo odstrzeliłeś Lexa GSa a interesujesz się w203 a co ciekawe temat brzmi "wygodne auto"...

Tak naprawdę za około 23-25k będzie lex gs300 z końcówki produkcji z przebiegiem około 150tyś.km. który przejeździ następne 10lat bez żadnych poważnych usterek.
Chyba w dzisiejszych czasach nie ma bardziej bezawaryjnych aut. A do tego rozumiem żebyś domagał się nowszego rocznika bo wyposażenie będzie lepsze ale GS ma dwie strefy klimatronica, kurtyny powietrzne, nagłośnienie Marka Levinsona z oddzielnym sub a do tego panuje perfekcyjna cisza...
A jak podłączysz LPG to masz jeszcze taniość...

Wszystkie usterki typowe dla GS można policzyć na palcach jednej ręki i można sobie łatwo z nimi poradzić
Np:
- antenka strajkuje + wyświetlacz radia
- cewka używka załatwia sprawę
- tuleje pływające tylnej piasty jest zamiennik chociaż oficjalnie go nie ma.
- przednie górne wahacze regeneracja starcza na dłuuugo i kosztuje śmieszną kasę.

Oczywiście chyba że podnieca Cię rocznik który niby daje poczucie statusu finansowego...

I co ciekawe np: wczoraj woziłem GS430 Pana który poprzednie auto też kupił za moją namową notabene straszny pedant co do wygody i wystarczyło 10min w aucie i pozamiatane już tylko GS... :D

Wklejam Ci przykładowego linka
Bardzo drogo ale sądzę że do dużej negocjacji
[link do oferty na Allegro wygasł]

p.s

Jak wertowałeś forum w203 nie przeraża Cię ilość spraw na które trzeba uważać... ? Więc nawet jak do mojej listy dodasz coś jeszcze to jaki to ma związek z tym co przeczytałeś na forum MB :?:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

03 Sty 2016, 14:05

Ja wiem ze lexus to bardzo dobre auto. Tak jak pisałem stawiam bardziej na diesla ze względu na duze przebiegi i denerwujące częste tankowanie lpg. Poza tym lexus w tym roczniku jakoś uroda nie grzeszy. Jest to jakas opcja taki Gs ale jakoś specjalnie nie porywa.. Choc nie powiem wyposażony jest ładnie i w sumie ma to czego mi potrzeba. Przeraża mnie wlasnie awaryjność samochodów. Rocznik mnie nie podnieca ale nie chciałbym kupować kolejnego starego juz auta. Poza tym jak na logikę dla mnie to im młodsze auto tym mniejsze zmęczenie materiałów, choc wiadomo ze te sa coraz gorszej jakości.. No i koło sie zamyka :)
Bergman
Nowicjusz

03 Sty 2016, 16:55

Moze przejedz się GSem i wróćmy do dalszej dyskusji :) Do wyglądu oko się przyzwyczai inna kwestia to komfort i bezawaryjność.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2016, 17:28

Heheh widze ze uparcie będziecie mnie przekonywali do lexa :D z zewnatrz nie jest zły ale japońskie wnętrza mnie przerażają :) fakt faktem, ze w pieniądzach które posiadam nie da sie mieć wszystkiego i nie ma co za bardzo wybrzydzać.. Jak znajdzie jakiegoś w okolicy to na pewno pojadę go zobaczyć :)
Bergman
Nowicjusz