Wyjazd z ronda będąc autem na przejściu dla pieszych przed drugimautem

06 Lut 2025, 14:20

Witam

Niefortunnie we wczorajszym dniu dostałem słuszny mandat na kwotę 1500zł za jechanie wzdłuż przejścia dla pieszych. Mam jeszcze 2 pkt karne + 8 pkt za to przewinienie = 10 pkt karnych. I teraz panicznie się boję o 15pkt które zabierze mi prawo jazdy (pieniądze to tam nic ;) ).

Tak wiem, czerwone światło STOP, piesi STOP no i nie jechać nevermind po pasach wzdłuż ;)

I teraz mam pytanie. Załóżmy, że jestem na rondzie. Przed niemal każdym rondem jak wiemy jest przejście dla pieszych. I tutaj moje pytanie. Załóżmy, że samochód który miał wyjechać z ronda nie wyjechał a ja się ustawiłem za nim na przejściu dla pieszych.

Czy za to jest mandat (najechanie na przejście dla pieszych i stanie do momentu aż wyjedzie auto z ronda przed nami)? Oczywiście mówimy o sytuacji, gdy na przejściu dla pieszych nie ma jakiegokolwiek pieszego oraz takowy się nie zbliża. A najzwyczajniej w świecie najechaliśmy na przejście dla pieszych i tak na nim "stoimy samochodem" przez kilkanaście sekund przed autem który zdawało się, że powinien dawno wyjechać ale niestety tego nie robi, bo jest "gigaostrożny". Czy taka sytuacja w świetle prawa jest legalna? Czy za stanie na przejściu dla pieszych jest mandat i dotkliwe punkty karne ? Wydaje mi się, że nie. A jak to jest z punktu widzenia prawa?

Dziękuję za pomoc :)
norbertb
Obserwowany

06 Lut 2025, 16:34

norbertb napisał(a):Czy za to jest mandat (najechanie na przejście dla pieszych i stanie do momentu aż wyjedzie auto z ronda przed nami)?
oczywiście, aby tego unikać należy zachować odstęp od auta a nie siedzieć na nim a przy przejściach czy rondach takie sytuacje przewidywać.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lut 2025, 16:45

A jaki to jest mandat? Jaka podstawa prawna, kwota + pkt karne?
norbertb
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Icona Vulcano – 2,8 sek., 950 KM
    Szalona propozycja włoskiej manufaktury z 2013 roku, stworzona z myślą o chińskim rynku to na razie wciąż bardziej motoryzacyjna ciekawostka, niż samochód drogowy. Nic dziwnego, producent przewidział budowę zaledwie ...