WYMAGANIA INSTRUKTORA

30 Cze 2009, 19:27

Mam pytanie do zorientowanych.
W wymaganiach na instruktora prawa jazdy jest zawarty punkt, który brzmi:
"niekaralność wyrokiem sądu lub orzeczeniem kolegium do spraw wykroczeń za przestępstwo lub wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym"
Czy jeżeli parę miesięcy temu zostałem ukarany mandatem karnym za przekroczenie prędkości o 36 km/h to oznacza to, że nie mogę zostać instruktorem??
Czy ten punkt dotyczy jedynie takich sytuacji jak jazda pod wpływem alkoholu, spowodowanie wypadku??
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

30 Cze 2009, 21:00

koczas napisał(a):Czy jeżeli parę miesięcy temu zostałem ukarany mandatem karnym za przekroczenie prędkości o 36 km/h to oznacza to, że nie mogę zostać instruktorem??

Była kiedyś taka audycja w Radiu Zet Janusza Weissa z podobnym problemem. Wniosek był jednak taki, że mandaty nie są wliczane, co innego, jeżeli mandatu nie przyjmiesz i sprawa trafi do sądu, a sąd Cię skaże - wtedy podpadasz pod ten punkt.

Była też poruszana kwestia zdjęć z fotoradarów. Wiadomo, że teoretycznie po 30 dniach od pstryknięcia fotki powinieneś zapłacić mandat, ale czasami dowiadujesz się o fotografii 3 miesiące po fakcie. Wtedy często sprawy trafiały prosto do sądów, które naturalnie skazywały ludzi.
Jak jednak twierdził rozmówca Weissa oni podchodzą do tego po ludzku i za takie bzdety nie odmawiają nikomu prawa do bycia instruktorem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Cze 2009, 22:18

To jest jawna dyskryminacja...
DUCATI
Początkujący

01 Lip 2009, 08:38

No to całe szczęście :grin:
Za rok mam nadzieję, że będe mógł was zaprosić na kurs prawa jazdy kategorii B jak wszystko dobrze pójdzie :wink:
koczas
Aktywny

01 Lip 2009, 11:06

koczas napisał(a):Za rok mam nadzieję, że będe mógł was zaprosić na kurs prawa jazdy kategorii B jak wszystko dobrze pójdzie

Orientujesz się może ile w Łodzi (bo rozumiem, że z Łodzi jesteś) ma instruktor zł/h z własnym samochodem i bez?
Kiedyś się tym interesowałem, ale mi wyszło, że tak dużo to się nie zarabia.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lip 2009, 16:43

nie ma czegoś takiego jak kolegium ds. wykroczeń
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Adaptacyjne światła drogowe
    System automatycznych świateł drogowych automatyzuje – jak sama nazwa wskazuje – przełączanie świateł z drogowych na mijania i odwrotnie. Nie eliminuje jednak problemu, jakim jest gorsza widoczność wynikająca ...

01 Lip 2009, 21:50

Wiem, że bez samochodu na wejście jest 2 tysiące złotych.
Ale ja mam nadzieje, że te 2300 wyciągne po jakimś czasie a za jakiś czas(5 lat) zrobię kurs egzaminatora.
Aha i sprawa nie dotyczy Łodzi tylko już Torunia bo opuszczam to piękne miasto :???:
koczas
Aktywny

03 Lip 2009, 08:50

te 2000 to na pół etatu??
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków

05 Lip 2009, 10:50

te 2000 to na pół etatu??

Nie no, jak na pół etatu? Na cały.
Dishman