Pytanie o oc i rejestracje

04 Lip 2009, 15:35

Mam okazje kupic malucha. Tylko problem jest w tym ze własciciel kupił go w styczniu w lutym skonczylo sie ubezpieczenie i nie przerejestrował go to tego czasu na siebie. I oto moje pytanie czy nie bedzie problemu z przerejestrowaniem i ubezpeczeniem auta?
szymeklowca
Nowicjusz

Miejscowość: nie wiem

04 Lip 2009, 16:50

Żebyś ty mógł przerejestrować na siebie,to musisz mieć dwie umowy kupna-sprzedaży - między tobą a tym,od kogo kupujesz i między tym co kupujesz,a tym od kogo kupił ten co ty od niego kupujesz.Tylko na tej podstawie będziesz mógłto auto zarejestrować na siebie - w dowodzie rejestracyjnym nie ma danych tego gościa od którego ty kupujesz,tylko dane są od tego od kogo kupił je ten,co ty od niego kupujesz.Troszkę to namieszane,ale mam nadzieję,że połapałeś się o co chodzi.
Co do ubezpieczenia - jako że autko jest nieubezpieczone,to twoim obowiązkiem jest je ubezpieczyć w dniu,kiedy je kupisz.A poprzedni właściciel,czyli ten,od którego kupujesz,zapłaci karę 500 euro za brak ważnego OC.Ty pamiętaj tylko,że musisz to auto ubezpieczyć w dniu,w kórym je kupisz.Każdy dzień zwłoki to kara.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...