Wymiana alternatora w VW POLO 2002 i bledy silnika

17 Sie 2009, 11:19

Witam

Mam maly problem z vw polo 2002 diesel 1.9

2 tyg temu auto przestalo odpalac, znajomy mechanik stwierdzil padniety alternator.
Oddalem do naprawy, dali nowy komutator wirnika (120 robocizna, 250 koszt czesci - czy to w miare rozsadna cena ?) Okazalo się jednak dzisiaj, że sa te 4 bledy ktorych nie mozna wykasowac, nie mogli mi znalezc przyczyny, mowia że trxeba szukac ale nie wiedza ile to potrwa i jaki bedzie koszt. Te bledy to:
1/ 17957 - zawór regulacji ciśnienia do ładowania; przerwa obwodu/zwarcie na masę
2/ 17849 - zawór recylkulacji spalin - przerwa w obwodzie lub zwarcie na masę
3/ 19561 - regulowany kolektor wydechowy zawór wyłączający; zwarcie do uziemienia albo przerwa w obwodzie
4/ 19463 - czujnik położenia wałka rozrządu; brak sygnału

Czy ktos z was wie moze co moze być przyczyna ?

Auto stalo 2 tyg i aku totalnie się wyladowal, nie chcial odpalic z kabla i holowalem je do warsztatu. Ale to pewnie nie jest przyczyna tych bledow. Moze ktos ma jakies wskazowki? Prosba o pomoc
Pozdrawiam
S
scamdo
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa
  • 17 Sie 2009, 16:28

Najpierw trzebaby znaleść przyczynę,dlaczego akumulator się rozładował - czy był już wyeksploatowany,czy spowodowało to jakieś zwarcie.Jeżeli zwarcie,to może to być przyczyną,że prawdopodobnie padły czujniki,które wywalają ci te błędy,albo padł sam komputer.
    Trzeba sprawdzić napięcie ładowania,prąd pobierany z akumulatora,a następnie sprawdzić obwody tych czujników(czy nie są uszkodzone przewody lub np. zaśniedziałe styki na połączeniach) oraz sprawdzić same czujniki.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

17 Sie 2009, 16:40

Akumulator padl na skutek rozwalenia alternatora, sorry, jezeli nie napisalem tego jasno
    w alternatorze wymienili komutator wirnika. Aku padl, bo alternator nie ladowal, wiec sie po prostu wyladowal. Poza tym jest sprawny juz teraz. Auto normalnie jezdzi, ale caly czas kontrolka sie swieci od akumulatora i te bledy ponoc nie chca sie skasowac ....
    scamdo
    Nowicjusz

18 Sie 2009, 15:27

kontrolka od aku nie może się palić, to oznacza jedno, alternator nie ładuje akumulatora. Ja bym sie nie bawił w jakieś wymiany komutatorów, ewentualnie jak bym sam to robił to może ale to nie jest już tak trwałe rozwiązanie. Do tego tematu trzeba kogoś z głową, trzeba sprawdzić jak tam wzbudzenie się indukuje, jaki prąd i napięcie ładowania, potem sprawdzać jak się mają podłączenia czujników o których mowa.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

18 Sie 2009, 15:36

alternator chyba laduje, inaczej juz by mi sie akumulator wyladowal.
    Mowili mi, ze z alternatora idzie 14.7 volta teraz po naprawie, wiec to chyba jest bardzo dobry wynik.
    Auto rowniez zamula teraz, wczesniej zasuwalo, teraz sie wolno rozpedza. Dodatkowo przy zapalaniu silnika nie odpala od razy tylko po sekundzie, dwoch...
    Nie mam pojecia co to moze byc. Wczesniej, przed oddaniem auta do naprawy polo nie mulil i odpalal od razu pieknie.
    pzdr
    s
    scamdo
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 Hybrid zdobywa 5 gwiazdek w ADAC Ecotest
      Toyota RAV4 Hybrid udowodniła, że SUV może być ekonomicznym autem, zdobywając w tegorocznym teście ADAC Ecotest 5 gwiazdek i 78 na 100 punktów za niskie zużycie paliwa i niewielką emisję CO2 oraz szkodliwych substancji. ...
      Silnik benzynowy 1.6 SIDI Turbo - Opel
      Ta nowoczesna czterocylindrowa jednostka benzynowa z bezpośrednim wtryskiem paliwa jest produkowana w dwóch konfiguracjach. Wersja Eco Turbo o mocy 125 kW/170 KM i maksymalnym momencie obrotowym 280 Nm została skonstruowana ...