REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
ArteK napisał(a):W dwóch pilotachjest dokładnie taka sama reakcja na wymianę że dioda przestaje świecić i kluczyk staje się nie akrywny. Po powrocie do starej baterii ponownie wszystko działa bez problemu i dioda odrazu jest aktywna po naciśnięciu przycisku.
Niestety nie maMotoAlbercik napisał(a):Te 1616 powinny mieć w standardzie 50mAh. Podejrzewam jednak, że na samej baterii ani na opakowaniu producent juz nie napisał ile ona ma?
Jak to zrobić? Napięcia mierzyłem i podałem wyżej.MotoAlbercik napisał(a):Zmierz tak z ciekawości jaki prąd ma stara bateria, a jaki prąd ma stara bateria.
Dokładnie, również jestem zaskoczony. Muszę jeszcze jakieś inne baterie skombinować i sprawdzić.MotoAlbercik napisał(a):Nie spotkałem się z taką sytuacją.
przełącz miernik na zakres 10 albo 20A ( zależy jaki masz miernik ) , elektrody włóż w gniazda COM i A i przyłóż je do plusa i minusa bateri. Jak tu za bardzo nic nie będzie wskazywać, to przełącz na mA, daj na największy prąd ( np. 200mA ), elektrody włóż na COM i tam gdzie masz oznaczenie mA i jedną elektrodę przyłóż na plus baterii, a drugą na minus. Ale najpierw zacznij od A. I musisz troszkę potrzymać, bo prąd będzie malał cały czas - najpierw szybko, potem coraz woolniej.ArteK napisał(a):Jak to zrobić? Napięcia mierzyłem i podałem wyżej.
Zmierzyłem i wygląda na to że baterie nowe praktycznie nie mają prądu ;/MotoAlbercik napisał(a):daj na największy prąd ( np. 200mA ), elektrody włóż na COM i tam gdzie masz oznaczenie mA i jedną elektrodę przyłóż na plus baterii, a drugą na minus
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Musiały być trefne baterie Panasonic'a te co kupiłem wcześniej. Mam teraz baterie 1616 trzech rożnych producentów i na każdej jest napięcie 3,28V i prąd nie spada poniżej 50mAh jak mierzyłem. Wymieniłem w pilocie i dioda działa tak jak powinnaMotoAlbercik napisał(a):Daj znać co ci z tego wyszło