Usunąć Immobilizer

06 Sty 2018, 02:34

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jak w Oplu Tigrze A pozbyć się immobilizera. Samochód mam już dwa miesiące a chciałbym wiązać z nim większą przyszłość. Poprzedni właściciel dał mi 2 piloty i kluczyk, pilotami mogę otworzyć centralny ale tylko kluczykiem, który nie znajduje się w pilocie mogę odpalić auto. Nie chciałbym znaleźć się w sytuacji, że mam piloty a ten jeden kluczyk się oderwał od breloka i gdzieś wypadł.
Nie wiem czy immobilizer jest fabryczny ale zgaduję, że nie.
Retucpie
Nowicjusz

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Tigra A
Silnik: 1.6 16V 106KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Sty 2018, 10:08

Immo na 90% masz oryginalny, a kluczykiem możesz drzwi otwierać? Dobrze by było jakbyś miał drugi kluczyk. Nie wiadomo co masz za centralkę teraz masz wciśniętą czy pilot odpowiada tylko za otwieranie drzwi czy też jest tam alarm. Wrzuć zdjęcie pilota i kluczyka.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Sty 2018, 14:57

Kluczykiem z pilota oraz samym kluczykiem mogę drzwi otworzyć. Pilot odpowiada za otwieranie drzwi, przy kupnie w bagażniku były potrzebne części aby założyć alarm aczkolwiek nie jest zainstalowany w pojeździe.
Retucpie
Nowicjusz

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Tigra A
Silnik: 1.6 16V 106KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Sty 2018, 17:44

Sprawa jest prosta, a koszt całego przedsięwzięcia to zakup grota ( koszt około 10 ) + jego wyfrezowanie w punkcie, gdzie dorabiają klucze. Przekładasz grot do pilota i po sprawie.
A z tego co widzę, to z pilotem było coś kombinowane, bo to nie jest oryginalny kluczyk z pilotem z Opla. Wygląda mi to na pilot z Kia, Peugeota albo Citroena. Opel ma nieco inne piloty. Ale to oczywiście w niczym nie przeszkadza.
Kup sobie grot, dorób wg kluczyka i przełóż.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2018, 18:08

No nie wydaje mi się tak prosta jak opisujesz motoAlbercik co z tego że grot dopasujesz do tamtego pilota? A co z immo? Grot dopasujesz do stacyjki ale auto nie bedzie odpalało bo immo będzie go trzymało. Trzeba jeszcze przeszczepić "chip" immobilisera do tego drugiego pilota. A to jest zwykły uniwersalny kluczyk z pilotem z allegro nie żadne tam Kie, Citroeny czy Peugeoty
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Sty 2018, 18:39

Kao - jeżeli znasz się na temacie, to zapewne wiesz, dlaczego wszystkiego nie napisałem do końca - ogólnie nie pisze się o tym to raz, a dwa - jak autor tematu pójdzie dorobić grot, to tam gdzie dorabiają klucze albo powiedzą o co chodzi albo sami zrobią co trzeba.
Autorowi chodzi o to, żeby grotem z pilotem można było odpalić silnik i otwierać drzwi. I ja nie widzę problemu. chyba, że grot z pilota pasuje do stacyjki. Wówczas nie trzeba nic dorabiać, tylko trzeba....udać się tam, gdzie dorabiają klucze. Jest też inny sposób, ale o tym napisałem autorowi na pw.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...