Wymiana butli LPG, gdzie wymienić, jakkie procedury?

11 Sty 2019, 23:13

Witam.
Chciałbym się poradzić w następującej kwestii.
Moja butla LPG kończy okres ważności.
Co teraz powinienem zrobić?
Chcę wstawić nową na następne 10 lat, nie chcę tej starej homologować bo ponoć się jest to nie opłacalne a do tego byłaby wtedy na krótszy okres czasu...
Pytanie teraz mam takie, czy muszę dokonać tej wymiany w jakimś specjalistycznym warsztacie, co zajmuje się LPG czy mogę to zrobić w każdym lepszym, który się zgodzi to zrobić?
Czy po za butla trzeba tez wymienić coś jeszcze?
Czego trzeba dopilnować jeżeli chodzi o papiery itd?
Rozumiem, że wraz z nowa butla przychodzą nowe papiery na 10 lat legalizacji i wystarczy, że butle mi wstawią w jakimkolwiek warsztacie i mogę sobie jeździć? Nie muszę robić jakiegoś przeglądu?
Z góry dzięki za informacje.
Maestroo1
Nowicjusz

11 Sty 2019, 23:45

Maestroo1 napisał(a): czy muszę dokonać tej wymiany w jakimś specjalistycznym warsztacie, co zajmuje się LPG
Tylko w takim..
Maestroo1 napisał(a):Czy po za butla trzeba tez wymienić coś jeszcze?
Jezeli jest wszystko ok to nie ma takiego obowiazku...
Maestroo1 napisał(a):Czego trzeba dopilnować jeżeli chodzi o papiery itd?
Musisz dostac nowy dokument na legalizację zbiornika z podpisem inspektora TDT.W przypadku jezeli będzie to podpis innej osoby+pieczatka to jest niewazne.
Maestroo1 napisał(a): Nie muszę robić jakiegoś przeglądu?
Przeglad robisz kiedy zblizy sie termin wykonanie OBT całego pojazdu...
PS.Po montazu nowego zbiornika zakład powinien wystawić Ci:
1/ F-ra montazu zbiornika
2/ Świadectwo homologacji montazu zbiornika
3/ Poswiadczenie legalizacji zbiornika
Myślę ze to bedzie na tyle..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Sty 2019, 01:25

Dzięki za odpowiedzi ale
Migi60 napisał(a):Tylko w takim..

Czy oby na pewno? Teraz tak przeglądam internet i wyczytałem, że nie trzeba mieć jakiegoś kwitu od specjalistycznego warsztatu, a wystarczy samo świadectwo homologacji i w sumie to na przeglądzie rejestracyjnym diagnosta też tylko to sprawdza?
Nie którzy piszą, że sami wymieniają butle lub w jakimkolwiek warsztacie?
Jak to jest?

PS.Po montazu nowego zbiornika zakład powinien wystawić Ci: 1/ F-ra montazu zbiornika 2/ Świadectwo homologacji montazu zbiornika 3/ Poswiadczenie legalizacji zbiornika

Czy oby na pewno są potrzebne i wymagane dokumenty zawarte w punkcie 1 i 2? Nie słyszałem aby ktoś miał takie dokumenty po za pierwszym montażem instalacji gazowej i wbiciu jej w dowód rejestracyjny.
Na przegląd zawsze jest potrzebna sama homologacja butli...
Pytam, bo gadałem ostatnio z swoim mechanikiem i on mówił, że choć nie ma specjalistycznego serwisu LPG to może i wymienia butle wielu klientom.

Mam jeszcze takie pytanie, widzę, że w internecie można kupić butle używane z ważnymi papierami. Czy mógłbym więc kupić taka butlę używaną, ważną jeszcze np. 5 lat, oczywiście z ważnym świadectwem i zamontować gdziekolwiek?
Maestroo1
Nowicjusz

12 Sty 2019, 12:51

Maestroo1 napisał(a): w sumie to na przeglądzie rejestracyjnym diagnosta też tylko to sprawdza?
Niestety ale mylisz się.To nie jest diagnosta.Myśle ze jeżdzisz na "pocztę"a tam klepią co popadnie.Troche w tym temacie siedziałem/15 lat/ to wiem co mówię.
Maestroo1 napisał(a):Na przegląd zawsze jest potrzebna sama homologacja butli...
Mylisz się.Świadectwo homo potrzebne jest zeby porownać sobie dane z poświadczeniem legalizacji zbiornika LPG..
Maestroo1 napisał(a): Czy mógłbym więc kupić taka butlę używaną, ważną jeszcze np. 5 lat, oczywiście z ważnym świadectwem i zamontować gdziekolwiek?
Oczywiście nikt Ci tego nie zabroni jak wykonujesz OBT jak pisałem wcześniej na "poczcie".Proponuję Ci jednak poczytać DZU nr.201 z 28.09.2005r.Po wpisaniu pojazdu do rej.badań tech.ukazują się wszystkie dane a między innymi nr.zbiornika LPG.Jak więc wytlumaczysz zmianę nr.zbiornika LPG z waznością na 5 czy 6 lat.Mozesz tez trafić ze w poswiadczeniu bedzie wpisany nr.rej.pojazdu.Jak to ogarniesz to juz Twoja sprawa.W tym temacie nie mam juz nic do dodania. :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

13 Sty 2019, 16:07

Tylko w jakimś "specjalnym" zakładzie, zresztą musiałbyś popytać.
Exotic621
Nowicjusz

13 Sty 2019, 20:18

Migi60 napisał(a):PS.Po montazu nowego zbiornika zakład powinien wystawić Ci:
1/ F-ra montazu zbiornika
2/ Świadectwo homologacji montazu zbiornika
3/ Poswiadczenie legalizacji zbiornika

Pierwsze słyszę że po wymianie samego zbiornika po 10 latach użytkowania instalacji warsztat wydaje takie dokumenty. Jedyne co jest potrzebne do przeglądu to świadectwo legalizacji zbiornika z odbiorem technicznym TDT.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

13 Sty 2019, 21:12

djkranc napisał(a): Jedyne co jest potrzebne do przeglądu to świadectwo legalizacji zbiornika z odbiorem technicznym TDT.
Masz calkowicie rację pod warunkiem ze robi się to na "poczcie"... :ok:
Ps.Ja miałem "przyjemnośc"pracować z takimi ktorym starczał podpis nie insp.TDT ale UDT... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

14 Sty 2019, 01:40

Dzięki Wszystkim za odp.
djkranc napisał(a):Pierwsze słyszę że po wymianie samego zbiornika po 10 latach użytkowania instalacji warsztat wydaje takie dokumenty. Jedyne co jest potrzebne do przeglądu to świadectwo legalizacji zbiornika z odbiorem technicznym TDT

Tez pytałem już w kilku miejscach i każdy mówi, że wystarczy homologacja, jeżeli instalacja jest już wbita w dowód i zarejestrowana oficjalnie w wydziale komunikacji oraz w karcie pojazdu.
Wszelkie faktury, papiery z montażu są ponoć właśnie potrzebne przy wbijaniu LPG w dowód. Czy jak zepsuje się jakąś część z instalacji gazowej to tez trzeba mieć poświadczenie z montażu wymiany?
Przecież nikt tak nie robi, a idąc tą droga tak by trzeba było.

Co oznacza ten odbiór TDT? rozumiem, że jest to już w tej karcie homologacyjnej przy kupnie butli ?

Tak jeszcze myślę, jutro podzwonię i popytam ile by kosztowała sama legalizacja i na ile lat ale pewnie się nie opłaca...

Może ktoś jeszcze się wypowie?
Maestroo1
Nowicjusz

14 Sty 2019, 23:48

Maestroo1 napisał(a):Wszelkie faktury, papiery z montażu są ponoć właśnie potrzebne przy wbijaniu LPG w dowód. Czy jak zepsuje się jakąś część z instalacji gazowej to tez trzeba mieć poświadczenie z montażu wymiany?

Nikt tego nie robi chociaż miały wejść przepisy że diagnosta będzie miał sprawdzać instalacje wraz z wyciągiem homologacji i teoretycznie przy każdej wymianie podzespołu po winien być robiony aneks.

Maestroo1 napisał(a):Co oznacza ten odbiór TDT?

Biurokracja i wyłudzanie pieniędzy tylko w Polsce. TDT transportowy dozór techniczny.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002