REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Tylko w takim..Maestroo1 napisał(a): czy muszę dokonać tej wymiany w jakimś specjalistycznym warsztacie, co zajmuje się LPG
Jezeli jest wszystko ok to nie ma takiego obowiazku...Maestroo1 napisał(a):Czy po za butla trzeba tez wymienić coś jeszcze?
Musisz dostac nowy dokument na legalizację zbiornika z podpisem inspektora TDT.W przypadku jezeli będzie to podpis innej osoby+pieczatka to jest niewazne.Maestroo1 napisał(a):Czego trzeba dopilnować jeżeli chodzi o papiery itd?
Przeglad robisz kiedy zblizy sie termin wykonanie OBT całego pojazdu...Maestroo1 napisał(a): Nie muszę robić jakiegoś przeglądu?
Migi60 napisał(a):Tylko w takim..
PS.Po montazu nowego zbiornika zakład powinien wystawić Ci: 1/ F-ra montazu zbiornika 2/ Świadectwo homologacji montazu zbiornika 3/ Poswiadczenie legalizacji zbiornika
Niestety ale mylisz się.To nie jest diagnosta.Myśle ze jeżdzisz na "pocztę"a tam klepią co popadnie.Troche w tym temacie siedziałem/15 lat/ to wiem co mówię.Maestroo1 napisał(a): w sumie to na przeglądzie rejestracyjnym diagnosta też tylko to sprawdza?
Mylisz się.Świadectwo homo potrzebne jest zeby porownać sobie dane z poświadczeniem legalizacji zbiornika LPG..Maestroo1 napisał(a):Na przegląd zawsze jest potrzebna sama homologacja butli...
Oczywiście nikt Ci tego nie zabroni jak wykonujesz OBT jak pisałem wcześniej na "poczcie".Proponuję Ci jednak poczytać DZU nr.201 z 28.09.2005r.Po wpisaniu pojazdu do rej.badań tech.ukazują się wszystkie dane a między innymi nr.zbiornika LPG.Jak więc wytlumaczysz zmianę nr.zbiornika LPG z waznością na 5 czy 6 lat.Mozesz tez trafić ze w poswiadczeniu bedzie wpisany nr.rej.pojazdu.Jak to ogarniesz to juz Twoja sprawa.W tym temacie nie mam juz nic do dodania.Maestroo1 napisał(a): Czy mógłbym więc kupić taka butlę używaną, ważną jeszcze np. 5 lat, oczywiście z ważnym świadectwem i zamontować gdziekolwiek?
Migi60 napisał(a):PS.Po montazu nowego zbiornika zakład powinien wystawić Ci:
1/ F-ra montazu zbiornika
2/ Świadectwo homologacji montazu zbiornika
3/ Poswiadczenie legalizacji zbiornika
Masz calkowicie rację pod warunkiem ze robi się to na "poczcie"...djkranc napisał(a): Jedyne co jest potrzebne do przeglądu to świadectwo legalizacji zbiornika z odbiorem technicznym TDT.
djkranc napisał(a):Pierwsze słyszę że po wymianie samego zbiornika po 10 latach użytkowania instalacji warsztat wydaje takie dokumenty. Jedyne co jest potrzebne do przeglądu to świadectwo legalizacji zbiornika z odbiorem technicznym TDT
Maestroo1 napisał(a):Wszelkie faktury, papiery z montażu są ponoć właśnie potrzebne przy wbijaniu LPG w dowód. Czy jak zepsuje się jakąś część z instalacji gazowej to tez trzeba mieć poświadczenie z montażu wymiany?
Maestroo1 napisał(a):Co oznacza ten odbiór TDT?