Wymiana dowodu rejestracyjnego duzy problem

19 Mar 2010, 20:18

Witam!

Na poczatku chciałbym sie prywitac, wiec witam wszytkich bardzo serdecznie. Z góry chciałbym powiedziec ze jestem świerzy w temacie(wczoraj zdne prawo jazdy).
Teraz do rzeczy, mam dosc skomplikowana sprawe mianowicie 5 lutego zmarła moja mama na która był zarejestrowany samochód. Do 11 lutego był wazny przeglad, pojechałem z znajomym i zrobiłem i tu sie zaczoł problem otóz w dowodzie nie ma juz miejsc na poeczatki przegladowe, Pan wystawił mi zaswiadczenie na kartce niestety na 2 tygodnie czyli czas w którym powinienem wymianic dowód rejestracyjny. I tu jest problem bo sprawa spadkowa trwa jak to u nas w polsce(wiadomo osoba na która był samochod nie zyje a samochod prawnie nie jest nikomu przyznany), i tu moje pytanie czy zna ktos opcje zebym dostał jakies zaswiedczenie albo jakims cudem wymienił dowód zebym wogole mogł uzytkowac samochód ? Zalerzy mi na tym bo nie chce by samochód stał i niszczał moja mama za duzo serca w niego włozyła, pozatym wiaodmo zdane prawo jazdy samochod mam ale nie moge nim jezdzic serce peka.. Prosze o jakie kolwiek pomysły moze jakies specjalne pisma, a moze znajdzie sie jakas luka prawna. Pozdrawiam Matusz
MateuszS
Nowicjusz

Miejscowość: gdańsk

19 Mar 2010, 23:17

MateuszS napisał(a): Pan wystawił mi zaswiadczenie na kartce niestety na 2 tygodnie czyli czas w którym powinienem wymianic dowód rejestracyjny

Gdzie Ci wystawili takie zaswiadczenie...W Wydz.Komunikacji czy na SKP... :?: :?:
Jezeli na SKP to dlaczego.... :?: :?: Wynik OBT pozytywny czy negatywny... :?:
MateuszS napisał(a): tu moje pytanie czy zna ktos opcje zebym dostał jakies zaswiedczenie albo jakims cudem wymienił dowód zebym wogole mogł uzytkowac samochód ?
Oczywiście jak dostajesz zaświadczenie z badania tech. pojazdu
to mozesz na tym jezdzić tzn.musisz mieć przy sobie DR oraz zaświadczenie...
Ale informuję ze nie jest to całkiem legalne.W razie kontroli drogowej policja moze Ci
zabrać DR za to ze nie wymienileś go na nowy/termin 30 od daty BT/...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Mar 2010, 09:02

Migi60 napisał(a):Gdzie Ci wystawili takie zaswiadczenie...W Wydz.Komunikacji czy na SKP...
Jezeli na SKP to dlaczego.... Wynik OBT pozytywny czy negatywny...

A dlaczego miał by dostać zaświadczenie o przegladzie na cały rok lub na miesiąc? - kto ci takie coś wystawi.
MateuszS napisał(a): Pan wystawił mi zaswiadczenie na kartce niestety na 2 tygodnie czyli czas w którym powinienem wymianic dowód rejestracyjny.

I prawidłowo zrobił.
MateuszS napisał(a):i tu moje pytanie czy zna ktos opcje zebym dostał jakies zaswiedczenie albo jakims cudem wymienił dowód zebym wogole mogł uzytkowac samochód ?

https://www.forumsamochodowe.pl/smierc-w ... t30770.htm
https://www.forumsamochodowe.pl/rejestra ... t27770.htm
Jest troche podobnych tematów na forum - poszukaj troche.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

20 Mar 2010, 09:25

piotrpz87 napisał(a):A dlaczego miał by dostać zaświadczenie o przegladzie na cały rok lub na miesiąc

A na ile wystawia się zaświadczenie z OBT jezeli wynik badania jest "P" .... :?: :?:
Na 14 dni.... :?: :?: Od kiedy weszły jakieś nowe przepisy w tym temacie bo jakoś
jak na razie do mojej SKP nic takiego nie dotarło.... :!: :!:
Jezeli robię OBT pojazdu a wynik badania jest pozytywny to:
1/ Po trzech latach od pierwszej rej.-na 2 lata
2/ Po pięciu latach od pierwszej rej.-na 1 rok
Nie ma zadnego znaczenia czy wystawiam zaświadczenie czy ten fakt odnotowuję w
DR jezeli jest miejsce...Klient ma wystawione zaświadczenie i termin 14 jezeli wynik
badania jest negatywny... :!: :!:

[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 09:27 ]
piotrpz87 napisał(a):kto ci takie coś wystawi

Ja mu takie coś wystawię-warunek pojazd sprawny.... :!: :!: :!: :sad:

[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 09:40 ]
Ps.proszę poczytać sobie Dz.U.NR.97 poz.802 z 23.06.2009r
Zyczę miłej lektury.... :grin: :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

20 Mar 2010, 10:58

Migi60 napisał(a): Nie ma zadnego znaczenia czy wystawiam zaświadczenie czy ten fakt odnotowuję w
DR jezeli jest miejsce...Klient ma wystawione zaświadczenie i termin 14 jezeli wynik
badania jest negatywny... :!: :!:

Wynik baania był pozytywny a wrecz wzorcowy samochod jest roniczkiem 99 1 rejestracja 2000. Ma 76000 przebiegu. Czyli rozumiem ze moge sie zgłosic do stacji kontroli pojazdów i poprosic o zaswiedczenie cało roczne(po prostu na kartce skoro nie ma juz miejsca w dowodzie rejestracyjnym?)
Ostatnio edytowany przez MateuszS, 20 Mar 2010, 11:04, edytowano w sumie 1 raz
MateuszS
Nowicjusz

20 Mar 2010, 11:04

MateuszS napisał(a): Czyli rozumiem ze moge sie zgłosic do stacji kontroli pojazdów i poprosic o zaswiedczenie cało roczne(po prostu na kartce skoro nie ma juz miejsca w dowodzie rejestracyjnym?)

Zaraz,zaraz pisałeś ze byłeś na SKP i dostałes jakąs tam karteczkę na 14 dni..
Wyjaśnij mi czy Ty byłeś na OBT czy tylko sprawdzić pojazd... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak kierowcy mogą zabezpieczyć się przed wirusem?
    Zagrożenie koronawirusem sprawia, że chętniej przesiadamy się do samochodów, unikając skupisk ludzi np. w komunikacji miejskiej. Własny samochód to teraz faktycznie najbezpieczniejszy środek transportu, pod ...
    Nowa Toyota Hilux GR Sport debiutuje w RPA
    Na rynek Republiki Południowej Afryki wchodzi limitowana edycja Hiluxa, firmowana przez Toyota Gazoo Racing, sportowe ramię Toyoty. Pick-up Hilux GR Sport otrzymuje trenowe wyposażenie i profesjonalne oklejenia Gazoo Racing, ...

20 Mar 2010, 11:06

Migi60 napisał(a): Zaraz,zaraz pisałeś ze byłeś na SKP i dostałes jakąs tam karteczkę na 14 dni..
Wyjaśnij mi czy Ty byłeś na OBT czy tylko sprawdzić pojazd... :?: :?:

byłem na standardowym przegladzie dopuszczajacym samochod do ruchu. Nie wiem jak to sie dokłądnie nazywa. Pan sprawdzał hamulce na rolkach spaliny itp itd. Kurde wstyd mi ze taki zielony jestem, chodzi o taki przeglad co wstawia pieczatke do dowodu rejestracyjnego, robi sie to co rok i kosztuje 99zł hehe ; )
MateuszS
Nowicjusz

20 Mar 2010, 11:22

MateuszS napisał(a):robi sie to co rok i kosztuje 99zł hehe ; )

Ok.Widzę ze zrobiłeś normalne OBT pojazdu coroczne...To dlaczego wystawił Ci
zaświadczenie na 14 dni... :?: :?: Powinienś dostać zaświadczenie gdzie w poz.
1/ Data wykonania przeglądu powinno pisać np.10.03.2010r
2/ Data wykonania następnego przeglądu powinno pisać np.10.03.2011r
Czy coś takiego masz.... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

20 Mar 2010, 11:49

Migi60 napisał(a):Powinienś dostać zaświadczenie gdzie w poz.
1/ Data wykonania przeglądu powinno pisać np.10.03.2010r
2/ Data wykonania następnego przeglądu powinno pisać np.10.03.2011r
Czy coś takiego masz.... :?: :?:

Mam karteczke ale mówił ze jest wazna 14 dni. Nawet sie jej dokładnie nie przygladałem wieczorem to zrobie jak pojde do dziadka bo u niego sa dokumenty oraz kluczki od samochodu. Gdyby byłe te 2 rubryczki to moge jezdzic normlanie ? A jak ich nie bedzie to co mam zrobic jechac jeszcze raz na przeglad i prosic o zaswiadczenie takie o jakim Pan mówi ?
MateuszS
Nowicjusz

20 Mar 2010, 12:04

MateuszS napisał(a): Gdyby byłe te 2 rubryczki to moge jezdzic normlanie ? A jak ich nie bedzie to co mam zrobic jechac jeszcze raz na przeglad i prosic o zaswiadczenie takie o jakim Pan mówi ?

Czy tak normalnie ...no tak nie do końca bo zgodnie z przepisami powinienes wymienić
DR-zgłosić się do WK w ciągu 30dni ale ...ludzie nie raz jezdzą bez wymiany DR latami
Nie absolutnie nie ... :!: :!: Jezeli załaciłeś za OBT 99,-zeta to myślę ze wszystko masz
ok...Zobacz najpierw co masz a pózniej coś Ci się postaram podpowiedzieć... :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Mar 2010, 10:48

Migi60 napisał(a):Zobacz najpierw co masz a pózniej coś Ci się postaram podpowiedzieć... :grin:

Obejzałem ta karteczke. I nawet zrobiłem jej zdjecie wyglada ono tak...

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Sa w nim te 2 rubryczki. Rozmawiałem z dziadkiem mówiac mu ze moge z tym jezdzic, ale upiera sie przy tym ze jak mnie zatrzyma policja bede miał przerąbane jak w ruskim czołgu.
MateuszS
Nowicjusz

21 Mar 2010, 11:26

Wg.przepisów powinienes zgłosić się do WK w ciagu 30 dni z DR i zaś. z OBT w celu
wymiany DR/masz to napisane w starym DR-poszukaj sobie/.Jednak jak Ci pisałem
spotykam na OBT ludzi którzy na tych zaświadczeniach jezdzą od przeglądu do
przeglądu i nie wymieniają starychDR.Co zrobisz to twoja juz sprawa.Moze Ci się udać
i będziesz tak jeżdził bez problemu ale jak spotkasz nadgorliwego pałusa to moze Ci
zabrać DR.Jezdzic mozesz jedynie ze starym DR+to zaświadczenie.Nie inaczej.. :mrgreen:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Mar 2010, 11:48

Migi60 napisał(a):Moze Ci się udać
i będziesz tak jeżdził bez problemu ale jak spotkasz nadgorliwego pałusa to moze Ci
zabrać DR.Jezdzic mozesz jedynie ze starym DR+to zaświadczenie.Nie inaczej.. :mrgreen:

Dobra dzieki serdeczne teraz moze mega głupie pytanie.. Co sie stanie jak zgarnie mnie policja i zaczna sie sapac o ten DR, mandat wlepia ? a jak zabiora mi dowód jakie sa konsekwencje, samochod na parking policyjny czy co?

I teraz druga sprawa, moj znajomy wpadł na pomysł zeby co 2 tygodnie jezdzic na przeglad uzupełniajacy(poprawkowy? nie wiem dokładnie) który kosztuje podobno 20zł i co 2 tygodni przegladzik i zaswiadczenie na kolejne 2 tygodnie? jest taka opcja ?
MateuszS
Nowicjusz

21 Mar 2010, 11:54

MateuszS napisał(a):mandat wlepia ?

Raczej nie.Jedynie mogą zabrac stary DR i wpisać w pokwitowaniu ze masz-musisz
dokonac wymiany DR...
MateuszS napisał(a): samochod na parking policyjny czy co

A dlaczego.Przeciez OBT masz wazne+polisa OC=brak podstaw do zatrzymania
pojazdu na parking policyjny... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Mar 2010, 11:56

Dzieki serdeczne za tłumaczenie wszytkiego jeszcze tylko skomentuj ten pomysł i juz Cie nie mecze :D

I teraz druga sprawa, moj znajomy wpadł na pomysł zeby co 2 tygodnie jezdzic na przeglad uzupełniajacy(poprawkowy? nie wiem dokładnie) który kosztuje podobno 20zł i co 2 tygodni przegladzik i zaswiadczenie na kolejne 2 tygodnie? jest taka opcja ?
MateuszS
Nowicjusz