Wymiana filtra paliwa

18 Maj 2011, 15:41

Witam !!!

Wiec zgodnie z tematem, mam zamiar wymienic sobie filtr paliwa. Dodam ze mam na mysli ten wiekszy filtr (w kształcie podobny do filtra oleju stosowany w starszych autach, np.VW;) bo sa rownież tzw. przeleotowe filtry paliwa ale ja go nie mam.
Gdzie jest filtr to wiem (nie daleko skrzynki z bezpiecznikami i przekaznikami pod maska), ale jak sie do niego zabrac to juz gorzej;/ zwlaszcza ze nie chce nic uszkodzic. Przewody paliwowe super sie odczepia bo sa na "wsowki-zatrzaski" tylko nadal nie wiem jak wyciagnac sam filtr. Filtr jest wkrecany na gwint i siedzi w oslonie. Ale co dalej ... ???
Wymieniał ktoś z was filtr paliwa w TD4 2000/2001r. ???
GrossOgon
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

19 Maj 2011, 14:44

GrossOgon napisał(a):Wymieniał ktoś z was filtr paliwa w TD4 2000/2001r. ???

Tak
Odłącz akumulator ,wyjmij skrzynkę całą tą dużą czarną filtr z obudową bo może nie chcieć wyjść z niej a jak wyjdzie lekko to trochę mniej roboty po skręceniu wszystkiego trzeba odpowietrzyć tzn samo się odpowietrzy
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

20 Maj 2011, 09:14

okej po koleji:

1. odlaczam akumlator
2. odpinam przewody paliwowe
3. wykrecam caly filtr paliwa z obudowa i dopiero wtedy dobieram sie do samego filtra, tak ? ...i własnie tutaj ma problemik - jak wydostac sam filtr z obudowy ?? nad samym filtrem jest taka "puszka" do ktorej dopina sie przewody paliwowe, czy ja sie odkreca, czy jak ? bo ja widze z gory tylko plastikowa zaslepke - jak probowalem podwazyc to nie zabardzo wychodzilo (nie chce nic zdewastowac;D)

4. skrecam calosc ... odpowietrza sie sam a jak nie czy jest mozliwosc odpowietrzenia ukladu w inny sposób niz przez probe odpalenie auta ???
GrossOgon
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

20 Maj 2011, 11:28

GrossOgon napisał(a):1. odlaczam akumlator

gdy trzeba wyjąć obudowę bezpieczników ,przekaźników wydaje mi się ,że trzeba

GrossOgon napisał(a):3. wykrecam caly filtr paliwa z obudowa i dopiero wtedy dobieram sie do samego filtra, tak ? .

jeżeli wyjdzie ci filtr z obudowy to nie trzeba go wyjmować ale przypuszczam ,że nie wyjdzie jest mocno wciśnięty w obudowę bardzo ,wypychaj go z obudowy od tyłu ,dołu

GrossOgon napisał(a): nad samym filtrem jest taka "puszka" do ktorej dopina sie przewody paliwowe, czy ja sie odkreca, czy jak ?

odkręca się ,jest to wkręcone w filtr

GrossOgon napisał(a):4. skrecam calosc ... odpowietrza sie sam a jak nie czy jest mozliwosc odpowietrzenia ukladu w inny sposób niz przez probe odpalenie auta ???

przekręcasz kluczyk i pompa zaczyna pracować cały czas podaje paliwo powrotem wraca do zbiornika czynność powtórzyć bodajże 4 razy po 20 sekund
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy stosowanie dodatków do oleju i paliwa się opłaca?
    Kierowcy ze względu na utrudnioną sytuację na rynku samochodów, coraz częściej poszukują rozwiązań, które pomogą im utrzymać silnik pojazdu w jak najlepszym stanie przez długi czas. Jedną z opcji, jaką oferują ...
    Jak bezpiecznie dojechać do wiosny?
    Jazda samochodem na jesieni, a szczególnie zimą wymaga większej uwagi, ostrożności oraz zadbania o stan techniczny pojazdu. Oto kilka rad jak jeździć, aby bezpiecznie dotrzeć do celu. Zadbaj o swój samochód ...