Wymiana floty w rodzinie

09 Lip 2014, 21:16

Witma nastepuje zmiana całej floty aut w rodzinie i potrzebne nowe try sztuki wszystkie w dieslu i topowych wersjach wyposażenia. Miałem je wsadzić wszystkie do jednego wora ( jak chcecie możecie wymieszać).
Jedziemy
Toyota Rav4
Fiat Freemont

Toyota Verso
Totota Auris Touring Sports
Skoda Octavia kombi III
Opel Astra combii
Honda Civic Tourer

Skoda Superb II combi
Opel Insignia FL combi

Chyba o żadnym nie zapomniałem
Możecie podać jednego nr.1 ale wolałbym w kolejności 1-3 (uwaga z pierwszej grupy coś musi być(potrzebuje min jedno auto z 4x4 ) i coś z drugiej , trzecią możecie opuścić).
Pozdrawiam
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

09 Lip 2014, 21:21

1. Fiat
2. Honda
3. Astra
W Superbie ( ogl w VAG ) nie ma silników godnych polecenia
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Lip 2014, 22:09

Octavie i Superb i ogólnie nowego VAG-a ja bym odpuścił bo nie ma silników godnych polecenia. Przejdźmy do grup:
Z 1 grupy wybrałbym fiata
Z 2 grupy hondę civic, lub astrę
No i z 3 ewentualnie wybrałbym opla insignię bo ma lepsze silniki niż Skoda.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Lip 2014, 22:14

A gdzie Hyundai np. i40?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Lip 2014, 08:43

Na bogato widze :D
Moje typy:
Fiat Freemont
Honda Civic Tourer
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna

10 Lip 2014, 10:32

Toście mnie zasmucili bo brałem najpoważniej Skodę (świetnie sie nimi jeziło i Octavią ( nie zniosłem I , trochę lepsza II ale III po FL naprawdę fajna ,z Superbem podobnie II była za twarda po FL zdecydowanie miększe fotele ( może to ,że pierwsza była bez skór) ). Toyoty tez nie polecacie widzę( jakieś konkretne problemy?) . Dobrze ,ze jednak zapytałem bo w rankingu wygody i oceny wizualnej Honda była u mnie na samym dole. Na dodatek słyszałem ,,legenda " ,że niestety Honda bardzo stała się awaryjna. Nie za słaby będzie ten silnik dieslowski 1,6?
Freemonta można brać z tym silnikiem diesla 2,0 Multijet bo bardziej skłonny byłem za 3,6 benzyną , ale rodzina uważa ,ze to głupota. Szkoda ,ze wycofali ten 2,4 bo może do niego bym ich przekonał. Można wybrać według Was ten silnik 2,0 DTH bo widzę ,że jest 1,6 lub 1,7 (DTH, DTS, DTL , DTC) .Wybrałbym z racji przejazdów autostradowych 2,0 .
Dużo gorsza w awaryjności jest Insygnia od Astry?
Hyundaia nie brałem pod uwagę po nie przypodobał się reszcie rodziny .
Przepraszam , ,że tyle pytań ale wybory muszę jakoś uzasadnić rodzinie.
Pozdrawiam
Łukasz789
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace Verso (od 2016)
    To największa w historii Toyota o nazwie Verso, mogąca zabrać na swój pokład od 5 do 9 pasażerów. Została pomyślana jako uniwersalny pojazd zarówno do firm, jak i dla rodziny, lub też jako komfortowy ...

10 Lip 2014, 10:56

Honda nadal trzyma wysoki poziom bez awaryjności. Ich nowe diesle 2.2 okazały się bardzo trwałe. Nowa jednostka 1.6 jeszcze nie zdarzyła zrobić dużych przebiegów jednak znając politykę tej firmy moze byc dobrze. Ten silniczek ma spory moment obrotowy, a Civic nie jest duzym autem spokojnie sobie poradzi ten dieselek w tym aucie.
Skoda powiadasz i pewnie z 2.0TDI? Odpuść sobie złego chłopie.
Co do Freemonta to 3,6 nie jest złym pomysłem z instalacja LPG :) koszty za paliwo wyniosą tyle co za ON, a osiągi i przyjemność z jazdy bajka.
To duży suv i aby dawał frajde z jazdy musi miec adekwatny silnik do masy i oporów auta.
Trzeba się tylko dowiedzieć od kogo jest ta jednostka i czy ma wtrysk wielopunktowy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lip 2014, 11:26

noisy napisał(a):Skoda powiadasz i pewnie z 2.0TDI?

Ostatnio pisałem..
Gościowi wyszedł wał korbowy bokiem, rozsadziło silnik, poza tym jeszcze mu skrzynia padła. Samochód nie miał 300k na liczniku :roll:
Koniu
Forumowicz VIP

10 Lip 2014, 13:49

Jaki masz budżet na poszczególne auta, może doradzimy coś czego dotąd nie brałeś pod uwagę :)
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

10 Lip 2014, 15:41

Budżet spory 400-500tys.(im mniej wydam tym lepiej dla mnie ale też jak przeczytacie zalezy mnie na wielu aspektach najchętniej max 450 tys. ) na 3 samochody :
Zależy mnie na samochodach raczej w dieslu , ultra wygodny, utlra bezawaryjnych , ultra wypasionych (odpuszczam tylko start Stop, aktywne tempomaty itp.ale navi , skóry/alcantary, masaże itp. biore )
-samochody zakupywane na min 5 lat ( może nawet dłużej) , każdy codziennie eksploatowany w zależności od potrzeb , więcej miasta , więcej autostrad .Nie potrafię przewidzieć. Zdaje sobie sprawę tez w dieslach z DPF-a i konsekwencji jego posiadania.
-przebiegi roczne nie jestem w stanie ocenić , w jednym miesiącu może być 2500km a w drugim tyle w tydzień ( i nie chodzi o wyjazd wakacyjny) .Spokojnie 40tys. rocznie na kazdym tym samochodzie.
-przynajmniej jeden musi mieć 4x4 ( wyjazdy na nieodśnieżone odcinki dróg asfaltowych , wyjazdy na ryby) Nic nie stoi na przeszkodzie aby wszystkie je maiły , ale jeden musi mieć to na wyposażeniu min.
-samochód z napędem 4x4 na pewno nie może być mały (najmniejszy ze wszystkich trzech) a raczej największy , tka bay 4-5 osób swobodnie się do niego pakowało. (nowa RAv4 to było takie min)
-samochody tylko typu : kombi , SUV, Van
-żaden samochód nie mniejszy niż Astra/Octavia
- jeden musi być większy tak aby spokojnie można by było spakować się na długie wakacje
-dwa inne w razie awarii muszą nadawać się do awaryjnego zastąpienia tego większego w celach wakacyjnych ( ew. te mniejsze pozwalają dwóm rodzinom oddzielnie wyjechać na wakacje)
-W każdym z nich musi w pełni komfortowo podróżować min 4 (do 5osób) , przy czym mówimy nie o wychudzonych chińczykach tylko o 4 gościach 180cm i ,,posturze miska". Chodzi o odpowiedni komfort , miejsce na nogi itp.(przykładowo ilość miejsca w Oktawii I i II była dla mnie nie zaakceptowania z tyłu dopiero w III jest jej odpowiednio dużo ) .Zdaje sobie ,że będzie bieda z 5 dlatego celuje w komfort dla 4 osób ( na środkowym miejscu prawie wszędzie się źle siedzi) .
-niestety pomimo wszystko rodzina chce manuale ( upierają się ,ze awaryjne ,że wujek cioci mówił i weź im przetłumacz ,ze to super sprawa) , ew jednego może udałoby mnie się kupić a w automacie.
-dostępność części prawie natychmiastowa ( zwłaszcza w Europie Zachodnie i Południowej)
-jak ma się już psuć to raczej jakieś pierdoły tak aby dało się tym jechać (gdy nawet się ta pierdoła zepsuje aby nie uziemiało samochodu)
-posiadam teraz auto 7-osobowe i przydało się mnie lewie 3-razy przez 8 lat posiadania a więcej moim zdaniem z tym kłopotu ( np. ogranicza przestrzeń bagażową) .Dlatego może być 7-mio osobowe ale nie musi.

Jakie marki odpadają :
wszystkie VAG (skoro Skoda taka be): Audi za drogie, a do seata i Volkswagena mam teraz awersje. Francuskie( Peugeot , Renault , Citroen) , naprawdę super samochody, ale obawiam się ich awaryjności a rodzina jeszcze bardziej ( maiłem do czynienia i wiem ,że jak jest wspaniale to jest wspaniale ale jak zacznie się psuć to już jest tragedia). Mam jeszcze dylemat co do C5 ale opuszczam . W sumie jestem ciekaw waszych propozycji bo praktycznie zwiedziłem wszystkie salony.
S-max auto bardzo fajne tylko jest jeden zonk wersja nam odpowiadająca 180tys. nie zostaje zbyt dużo na zakup następnych samochodów.
Ogólnie Fordy (Focus i Mondeo) , są według mnie super tylko mają jedne feler ich zakup to jak rosyjska ruletka z tylko jedną pusta komora .Można trafić an takie auto , które nie będzie sie psuć a można trafić na auto psujące się non stop(a takich w moim otoczeniu jest sporo) . Z Mondeo na dodatek jest podobnie jak z S-maxem cena po doposażeniu winduje na 180tys.
Suzuki GV i SX4 są za małe .
Nissan Pathfinder , Murano są zbyt drogie (obydwa ponad i 200tys.) chociaż Murano bardzo się mnie podoba.
Subaru -wszystko super tylko dwie rzeczy go odrzucają , drogie serwisy , słabe diesle i paliwożerne benzyniaki , manuale tez słabe podobno ale próbowałbym ich do tego przekonać gdyby nie dwie pierwsze wady. Jednak model Nowego Subaru Outbacka na rok 2015 musze sobie kiedyś zakupić bo wygląda super.
Mitsubishi mammy Colta jesteśmy bardzo zadowoleni , ale Outlander nam się nie podoba a Pajero za drogie (L200 i Pajero Sport zbyt znowu terenowe i na długie autostradowe trasy za sztywne) .
Kia, Hyundai odpadają bo rodzinie nie odpowiada.
Co byście nie powiedzieli na tak ogromny budżet to :
-zależy mnie na bezawaryjności bo auta będą sporo podróżować po zagranicy ( a tam koszt holowania 5e/km)
-w miarę przystępnych kosztach przeglądu(1500zł na serwis podstawowy jakie kasuje Subaru według mnie lekka przesada)
-ogólnie szukam czegoś w jak najmniejszych pieniądzach bo jakbym chciał szaleć to wybierałbym droższe marki premium ( a chce zmieścić się w kwocie zakupu jednej mega wypasionej 5-tki lub A6-tki) .Wbrew wszelkim pozorom nie tak łatwo znaleźć trzy fajne samochody w tych kwotach spełniające te kryteria.
Łukasz789
Aktywny

10 Lip 2014, 15:55

Żyjesz trochę stereotypami. Francuskie i Fordy nie są takie złe jak je malujesz. 180k za Mondeo? :shock: Co ty tam pakujesz do wyposażenia...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

10 Lip 2014, 15:58

Bez jaj, na Forda możesz pluć jak kupisz zgnitego, zajechanego albo Forda Ka..
Koniu
Forumowicz VIP

10 Lip 2014, 18:49

Jeszcze zobacz nowa Mazde 6 powinna Ciebie zainteresować. Ford Mondeo to również opcja warta uwagi. Ja do francuskich również nie mam zaufania.

Jak się ma kasę to i się ma wymagania :D
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika