Wymiana kompresora klimatyzacji w Citoren

28 Cze 2022, 07:25

Witam,
Mam do wymiany kompresor klimatyzacji w Citroen Xara Picasso.
Problem jest taki, że jeden warsztat miał to zrobić trzymali cały dzień samochód a potem zadzwonili, że w układzie jest dużo opiłków a oni nie mają maszyny do wyszyszczenia tego i zrezygnowali.

Pytanie czy ktoś może polecić jakiś warsztat w Katowicach lub okolicach który jest w stanie to zrobić ? Jakiej orientacyjnej ceny powinienem się spodziewać żeby mnie za dużo na kasę nie naciągnęli :roll:
maf2
Nowicjusz

28 Cze 2022, 13:04

maf2 napisał(a):w układzie jest dużo opiłków a oni nie mają maszyny do wyszyszczenia tego i zrezygnowali.
Przecież przy wymianie kompresora który jest uszkodzony zawsze powinno się płukać taki układ więc z góry wiadomo że nie są w stanie tego zrobić :/

Myślę, że większość warsztatów zajmujących się klimatyzacją (nie na bijaniem, a naprawą) w twojej okolicy poradzi sobie z tym problemem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Cze 2022, 13:41

No właśnie to tak różowo nie wygląda bo jest sporo warsztatów które zajmują się "naprawa" a sprzętu nie mają. Z tego co wyczytałem w przypadku zatarcia to jest inne płukanie niż normalnie. "W sytuacji w której sprężarka została zatarta, do płukania systemu konieczne jest użycie specjalnego płynu czyszczącego a samo płukanie należy wykonać przy użyciu specjalnie do tego przeznaczonej maszyny."

Pytanie jaka jest sensowna cena a taką usługę ?
maf2
Nowicjusz

29 Cze 2022, 14:55

maf2 napisał(a):płukanie należy wykonać przy użyciu specjalnie do tego przeznaczonej maszyny.

Dokłądnie. Do nabijania klimy jest inna maszyna, a do czyszczenia też inna ( ma pojemnik na sobie do płynu do płukania. No i odwrotnie są podłączane węże, bo owo płukanie odbywa się " pod prąd ".
maf2 napisał(a):Pytanie jaka jest sensowna cena a taką usługę ?

Ceny zaczynają się od około 350 zł. Sam płyn kosztuje coś koło 120 - 150 zł.
Nie wiem skąd jesteś, ale np. w Krakowie taką usługę ( nazywa się to czyszczenie układu klimatyzacji po zatarciu ) oferują SKP, które mają przy SKP mechanikę samochodową.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Cze 2022, 03:53

Z Katowic jestem w pierwszym poście pisałem. :) Więc po zrobieniu rekonesansu najtańsza oferta jaką znalazłem to 2500zł za wszystko z nowym kompresorem który kosztuje jakieś 700zł do mojego samochodu itd. Najdrożej chcieli 4000zł :x
maf2
Nowicjusz

30 Cze 2022, 08:26

No tutaj musisz się niestety liczyć z kosztami, ponieważ trzeba wliczyć części i robociznę. Koszt dużo będzie też zależał od kompresora i ceny czynnika w danym warsztacie. No i samo podłączenie do maszyny też niestety kosztuje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...