Wymiana lamp tylnych - Passat B8 wersja Biznes

28 Wrz 2022, 13:44

Cześć forumowicze,
kupiłem parę miesięcy temu Passata b8 wersja Biznes i chciałem wymienić tylne lampy na te nowsze z dynamicznymi kierunkowskazami.
Chciałbym się dowiedzieć czy z wymianą nie będzie problemu,czyli wymontować stare i podłączyć nowe pod kostkę?Czy to tak prosto nie ma i potrzebne są jakieś "specjalne przeróbki"?
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
kejwus
Nowicjusz

28 Wrz 2022, 16:01

Z tego co wiem to wymiana lamp na takie z dynamicznymi kierunkowskazami jest prosta bo wymieniasz lampy i kostki powinny pasować (ewentualnie w kostce może być zabezpieczenie które po wyłamaniu pozwoli bez problemu podłączyć takie lampy). Po wymianie pozostanie kodowanie które trzeba zrobić np. VCDSem żeby ledy świeciły.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Wrz 2022, 17:57

Tak wyglądają moje
kejwus
Nowicjusz

28 Wrz 2022, 18:01

Tak wyglądają moje
kejwus
Nowicjusz

01 Paź 2022, 22:58

Oglądałem właśnie film na YouTube o montażu nowych tylnych lamp z dynamicznymi kierunkowskazami i oprócz kodowania,o którym pisałeś gość wymienił całe wiązki przewodów od lamp do sterownika :shock: a więc nie tak hop-siup?
kejwus
Nowicjusz

02 Paź 2022, 11:37

Tak to wygląda
kejwus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zlot fanów Toyoty Celica 2020
    Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...

02 Paź 2022, 12:41

A sterownik nie musi być inny? Bo jak u ciebie jest żarówka P21, a tu są ledy, to podejrzewam, że musi być inny sterownik. Chyba, że w tym co jest wystarczy coś tam przeprogramować, żeby sterownik nie wywalał błędu spalonej żarówki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Paź 2022, 12:56

Ja też mam kierunkowskazy ledowe.
kejwus
Nowicjusz

03 Paź 2022, 08:32

No z wymianą nie powinno być problemów. Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że wystarczy tylko wymienić same lampy i wszystko będzie działać, ponieważ elektronika samych kierunkowskazów jest w lampach. Oby tylko złącza pasowały. Przed montażem można wypiąć z kostki te co masz i wpiąć te nowe. I będziesz wszystko wiedział.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Paź 2022, 08:41

Tak, dziękuję.Poszukakem trochę na niemieckich forach.W zasadzie nie ma dużego problemu jeśli komuś nie zależy na tym,żeby lampy przy odpaleniu "ładnie się zapalały" tzn nie wszystkie "na raz"tylko(nie wiem jak to nazwać) po kolei?,falowo? wiecie o co kaman,w tym cały bajer
:mrgreen:
Wtedy trzeba ciągnąć te przewody.
kejwus
Nowicjusz

03 Paź 2022, 08:59

kejwus napisał(a):żeby lampy przy odpaleniu "ładnie się zapalały" tzn nie wszystkie "na raz"tylko(nie wiem jak to nazwać) po kolei?,falowo? wiecie o co kaman,w tym cały bajer

Chodzi o słowo " dynamicznie", tak jak się te kierunkowskazy nazywają. Czyli prawy kierunek nie zaświeca się od razu cały, tylko leci taki " pasek" z lewej do prawej. Ale to jest raczej w elektronice samego kierunkowskazu. Sterownik kierunków w aucie wysyła tylko sygnał napięciowy do lampy, że ta ma zaświecić kierunkowskaz. A czy on jest zwykły czy dynamiczny to już sama konstrukcja lampy to " zapewnia". Oczywiście piszemy tu o lampach LED, a nie zwykłych na żarówkę P21W, bo tu już sterownik w aucie jest nieco inny. Czasami nie ma nawet sterownika tylko zwykły przerywacz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Paź 2022, 09:10

Nie chodzi mi o kierunkowskaz (wiem co to kierunkowskaz dynamiczny) z nim nie będzie problemu lecz o zapalenie się świateł postojowych,które odpalają się po kolei od środka klapy do zewnątrz.Z tego co(teraz ) wyczytałem bez ciągnięcia kabli nie będzie tego efektu .Jak znajdę to zaraz wrzucę film( o ile się da)
kejwus
Nowicjusz

03 Paź 2022, 09:17

Tu też może to być sprawa elektroniki w środku lampy. A może to też być sprawa sterownika i dlatego w zestawie masz te kable.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Paź 2022, 09:18

Obejrzyj sobie to będziesz wiedział o jaki efekt mi chodzi

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

kejwus
Nowicjusz

03 Paź 2022, 13:43

Z tego co się dowiedziałem, to oryginalne złącza są czarne ( te jakie ty masz teraz ). Te co chcesz włożyć mają kostki niebieskie ( takie ja są na fotce którą zapodałeś na forum ). Złącza te różnią się ilością pinów, dlatego trzeba je wymienić. Dowiedziałem się też, że w modelach z początku produkcji trzeba też wymienić sterownik zasilania/moduł mocy. Ale tu zapewne chodzi o to, że jakby wymieniać zwykłe lampy na led, to trzeba wymienić, a jak już są ledowe, to wtedy nie trzeba. Więc u ciebie prawdopodobnie nie będzie trzeba wymieniać tego sterownika. Będzie trzeba go tylko przekodować. Roboty takiej nie chwytają się podobno nawet w serwisie. Pozostaje ci więc albo poszukać dobrego elektryka, albo zaryzykować i zabrać sie za to samemu. Można też popytać w warsztatach, gdzie zajmują się wymianą reflektorów w autach sprowadzonych np. z USA.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika