Wymiana na mniejszy - około 7 tys + gaz

24 Maj 2010, 14:01

Witam wszystkich po prawie roku nie obecności :) No i do konkretów.

Czas na zmianę autka nadszedł nieubłaganie w związku z tym kilka pytań do was moi drodzy
Wymagania jakie stawiam przed autem to:
- tanie części wymienne
- niski koszt podróżowania (gaz jak najbardziej wchodzi w grę, ewentualnie diesel, ale takim nigdy nie jeździłem i jakoś mam obawy)
- co do wyglądu i wielkości - raczej coś mniejszego, może być 3 drzwiowy, samochód dla mnie i mojej partnerki. (Troszkę większy niż seicento, bo do niego mam problem się zmieścić ;) )
- codziennie około 80km do pracy i do domu więc dużo będzie w roku km do przejechania.

Nie chce wam nic sugerować ponieważ chce sprawdzić co polecicie z własnego doświadczenia.

Jak dokleicie jakieś ogłoszenia tym bardziej będę zobowiązany (okolice trójmiasta, ewentualnie warmia)
"Dwa razy pomyśl, zanim depniesz gaz do podłogi"
dekoy
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg/Gdynia

24 Maj 2010, 14:25

Witam, więc auta z segmentu B wchodzą w grę jeśli dobrze zrozumiałem... więc

Seat Ibiza 1,4

Fiat Punto I

Mitsubishi Colt 1,3

Opel Corsa 1,2

Renault Clio 1,2

Ford Fiesta 1,25

Nie chciało mi się szukać ogłoszeń do każdego ale jeśli któryś Cie zainteresuje to w sekundę sam znajdziesz coś ;) jak byś chciał mogę kilka słów do każdego auta dopisać, pozdro
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

24 Maj 2010, 16:36

Od siebie VW Polo 6N i Honda Civic V.

poglądowe linki
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Maj 2010, 21:33

Panowie dzięki za odzew, a powiedzcie jeszcze, czy w tej cenie, oczywiście +- parę złotych da rade znaleźć jakiś zadbany egzemplarz np 323f albo lanosika po lifcie, czy to już nie te progi?
dekoy
Nowicjusz

24 Maj 2010, 21:47

Ja jestem spec od Lanosów także lajt,dobrze trafiłeś :smile: Lanos po lifcie masz na myśle z nowym wnętrzem??Jeśli tak to lift był w 2000r a więc za 7tys może uda Ci sie znaleść taki egzemplarz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Maj 2010, 21:50

Barol to milo :)
Dokładnie chodziło mi o lift wnętrza. Jeżeli znalazłbym jakiś egzemplarz z gazikiem zadbany to nawet do 8 tys. bym był gotów zapłacić. Jeżeli chodzi o lanosy jak wygląda tutaj z naprawami, często się sypią? I jak z dostępnością części?
Przede wszystkim odpowiadał by mi bardziej ten rocznik, szczerze to jakoś 15 letnie autko już do mnie nie przemawia, chociaż może się mylę.
dekoy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...
    Hybrydowe hity 2017 roku
    Za nami przełomowy dla motoryzacji rok 2017. To czas, w którym na rynku debiutuje coraz więcej modeli z napędem hybrydowym i pierwszy raz w historii widoczny jest wyraźny, spadkowy trend sprzedaży samochodów ...

24 Maj 2010, 21:55

U mnie jest ponad 7lat i o awarii powiem Ci tyle co nic bo żadnych ani poważnych ani drobnych nie było.Co do częśći to tutaj nie ma problemu,prawie wszystko pasuje od Opla Astry I bo Lanos to młodszy brat Astry.A co do ciekawego Lanosa to jutro postaram Ci sie cos znaleść.
Barol
Awatar użytkownika

25 Maj 2010, 09:43

Barol dzięki, to w takim razie czekam na propozycję.
Tak właśnie doszedłem do wniosku, że może być też benzynka bo mam zaprzyjaźniony warsztat lpg i myślę, że do takich autek instalacja wyszła by dosyć tanio więc opcja bez lpg też wchodzi w grę.
dekoy
Nowicjusz

25 Maj 2010, 09:57

No własnie też tak teraz szukam i doszłem do tego samego wniosku że możesz znaleść taniej a gaz sobie samemu wsadzić,ale dobra mam pare propozycji,nie powiem bo troche ciężko było znaleść ciekawego ale coś mam z dówch województw które masz podane w profilu.
[link do oferty na Allegro wygasł]
no i to by było na tyle,a na koniec od siebie dodam jeśli wybierzesz silnik 1.5 8V 86KM to prawie każda instalka lpg będzie dobra a jeśli wybierzesz coś z reszty czyli 16V to tylko i wyłącznie sekwencja,no i Lanos koniecznie ze wspomaganiem bo bez to typowy czołg.
Barol
Awatar użytkownika

25 Maj 2010, 10:09

No obejrzałem, ta 3 oferta wydaje się całkiem sympatyczna, a mam jeszcze pytanko co sądzisz o tym? Wybieram się w tamte okolice w delegację więc może bym obejrzał.
[link do Gratka wygasł]
dekoy
Nowicjusz

25 Maj 2010, 10:17

No obejrzeć możesz ale zastanawia mnie czemu nie ma fotek centralnie przodu i tyłu?!Przebieg raczej skręcony no i tak wogóle nikt nie sprzedaje auta z nowym lpg a więc coś tam musi być na rzeczy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Maj 2010, 10:28

Przepraszam, że zawracam głowę ale możesz rzucić jeszcze okiem fachowca na te kilka linków
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - właśnie a może taki fiat? W sumie cena przystępna ogólnie jeżeli chodzi o model no i design całkiem niezły :wink:
dekoy
Nowicjusz

25 Maj 2010, 10:45

No spokojnie nic sie nie dzieje :smile:
1.Chyba bity przód niewiem czy tablica nie jest troche pokrzywiona z przodu i wogóle to nie dałbym za tego Lanosa te 6200zł (wiem że do nego).
2.Na 1foto tył ma chyba inny odcień lakieru i bez wspomagania :neutral:
3.No ten ładny egzemplarz.
4.Co do Bravo to tak masz racje ciekawa propozycja ale raczej tylko z silnikiem 1.2 ponieważ 1.6 lubi sobie łyknąć paliwka a 1.4 ma problemy ze smarowaniem silnika.
Barol
Awatar użytkownika

25 Maj 2010, 11:07

A ja co do Bravo powiem tak jeśli wolisz mieć silniejszy silnik to bierz 1,6 spalanie jest tam na poziomie 8,5L a w 1,2 7L więc nie wiem czy jest to jakaś przerażająca różnica. Ale zgadzam się z Barolem co do silników 1,4 całkiem nie udana konstrukcja
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław