Rover, Opel, Honda?

21 Maj 2010, 11:40

Witam. Chce kupić samochód. Zastanawiam się nad trzema: 1.Opel Vectra B Silnik 2.0 DTI Moc: 101 KM (74 kW) po Liftingu 2.Rover 45 TD Moc: 101 KM (74 kW) 3.Honda Accord VI 2.0 TDi Moc: 105 KM (77 kW). Chciałbym się dowiedzieć jak jest z awaryjnością, spalaniem, i jak trzyma się blacharka w wyżej wymienionych modelach. Z góry bardzo dziękuje.
Ostatnio edytowany przez Krystianek, 21 Maj 2010, 12:34, edytowano w sumie 1 raz
Krystianek
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

21 Maj 2010, 12:19

Witaj.Honda Civic z tej trójeczki jest zdecydowanie z przodu.Jak sie to mówi jest to samoch€d dobry w kazdym calu.Samochód nie posiada typowych wad.Trudno sie czepiać pierdołek typu korozja ukł.wydechowego.pozdro
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska

21 Maj 2010, 12:37

Chodziło mi o honde accord zapomniałem dodać. Ale dzienki
Krystianek
Nowicjusz

21 Maj 2010, 12:41

Witam, nie ma co się za bardzo rozpisywać blacha trzyma dobrze, nie ma rdzy , wygodne auto a jak dla mnie najładniejsze ;) i w ogóle japoniec... czyli samochody słynące z niezawodności :) a spalanie sprawdź sobie na stronie AutoCentrum są tam raporty i inne informacje może warto zobaczyć? ;)

mowa oczywiście o Hondzie :mrgreen:
pozdrawiam
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

21 Maj 2010, 13:20

Jak dla mnie to na pewno nie Rover...
Jak ktoś myśli,że to ma coś wspólnego z Hondą to się niestety myli. Obiegowa bzdura a póżniej trzeba wymyślac skąd brac części do napraw i na wymianę...O cena podzespołów nie wspominam.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Maj 2010, 19:48

A co sądzicie o Oplu Vectra B Silnik 2.0 DTI Moc: 101 KM (74 kW) po Liftingu
Krystianek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne liście - piękne i niebezpieczne
    Choć kolorowe liście to urokliwy element jesieni, może on stać się przyczyną zagrożenia na drodze. Na mokrych liściach auto łatwo traci przyczepność, mogą one też przykrywać nierówności czy dziury, a nawet uszkodzić ...

22 Maj 2010, 10:10

Dosyć dobry wybór i całkiem dobry silnik zadowalający się w mieście max. 7l ropy.Optymalny napęd do tego auta.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

22 Maj 2010, 13:18

artur73 napisał(a):Jak dla mnie to na pewno nie Rover...
Jak ktoś myśli,że to ma coś wspólnego z Hondą to się niestety myli. Obiegowa bzdura a póżniej trzeba wymyślac skąd brac części do napraw i na wymianę...O cena podzespołów nie wspominam.

Taka sama jak ta o dostępności części i ich cen, poza tym części pasują w dużej mierze od Hondy (nie licząc silnika i części nadwozia). Zanim się wyda opinię, należy zapoznać się dobrze z tematem.
Yog-Sothoth
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

22 Maj 2010, 15:56

artur73 napisał(a):Jak dla mnie to na pewno nie Rover...

dziwne bo u brata w roverze kupuje się części jak do hondy civic...mowa o zawieszeniu. A części są łatwo dostępne...kiedyś było inaczej...teraz jest mała różnica w dostępie do części
Peke
Nowicjusz

Miejscowość: z domu

24 Maj 2010, 13:43

W takim razie proszę podac mi adres gdzie można kupic np: linkę sprzęgła do 420d ( oprócz Serwisu)...(bo w Wielkopolsce nie ma...)
Ciekawe też czy jak w tym modelu Rovera i w Hondzie jest także sprzęgło hydrauliczne..?

A tutaj kilka słów od eksperta...
Zdaniem eksperta:
Paweł Opała, CARMAN Poznań: - Brytyjski Rover to ładne, solidnie wykonane i mało awaryjne auto. Jego konstrukcja pamięta jeszcze japońską Hondę Civic. Anglicy dołożyli jednak trochę swoich pomysłów i usprawnień. W Polsce Rover sprzedawał się kiepsko, bo był po prostu za drogi w swojej klasie. To samo dotyczy części zamiennych. W obiegowej opinii słyszy się, że do tego samochodu pasuje wszystko od Hondy (z modeli Civic, Concerto). Tymczasem jest prawie zupełnie inaczej. Elementy zawieszenia pojazdu, wiele detali układu hamulcowego czy instalacji elektrycznej, to zupełnie coś innego. Praktycznie nie ma dla nich japońskich zamienników i jeśli przydarzy się awaria, trzeba po prostu kupować części oryginalne. Fabrycznie nowe części do Rovera są jednak bardzo drogie, a ich zakup nie zawsze jest sprawą łatwą i prostą. To chyba główny powód, że Rover 200 nie przyjął się w Polsce, nie zaskarbił sobie sympatii naszych kierowców. Ale są też tacy, którzy niczego złego nie powiedzą o tym aucie.

dane techniczne najpopularniejszych wersji silnikowych
Wersja 1.4 2.0D
Pojemność silnika (ccm)/ moc (KM) 1.396 / 103 1.994 / 86
Maks. moment obrotowy (Nm/obr./min) 127 / 3.000 170 / 2.000
Prędkość maksymalna (km/h) 185 170
Średnie zużycie paliwa (l/100 km) 8 6,5
Długość/szerokość/wysokość (mm) 3.973 / 1.688 / 1.419 3.973 / 1.688 / 1.419

ceny nowych części w autoryzowanych serwisach (w zł)
Model auta Rover 200 Renault Megane
Reflektor (przód) 830 492
Chłodnica 1.050 1.174
Nakładka zderzaka 1.595 1.092
Lampa (tył) 590 223
Filtr oleju 50 39
Filtr powietrza 86 45

ceny używanych części (w zł)
Model auta Rover 200 Renault Megane
Reflektor 250 120
Nakładka zderzaka 230 100
Atrapa przednia 120 85
Lampa tylna 200 115

zalety wady
1. Ciekawa stylistyka. 1. Niewielki bagażnik.
2. Dynamiczne silniki. 2. Drogie części i serwis.
artur73
Awatar użytkownika

24 Maj 2010, 14:11

Marka Rover istniała jako MG Rover do 2005 roku, ten artykuł jest z 2003 roku także można chyba powiedzieć że mocno nieaktualny. W artykule stoi że samochody są drogie (teraz to właśnie Rovery są najatrakcyjniejsze cenowo pod wzlędem wyglądu, wyposażenia), części w ASO są drogie (pomijając że ASO już nie ma, części są na poziomie cenowym części japońskich), a cała wypowiedź dotyczy raczej samochodów nowych. Ja widzę pewną różnicę pomiędzy sytuacją w 2003 a 2010, ale niektórzy nadal trzymają się kurczowo przeszłości.

W takim razie proszę podac mi adres gdzie można kupic np: linkę sprzęgła do 420d ( oprócz Serwisu)...(bo w Wielkopolsce nie ma...)
Ciekawe też czy jak w tym modelu Rovera i w Hondzie jest także sprzęgło hydrauliczne..?

Nie wiem po co ci linka skoro masz sprzęgło hydrauliczne..
Yog-Sothoth
Nowicjusz

24 Maj 2010, 16:21

420d ma tradycyjne sprzęgło ale linki nie można do niego kupic...

Tak więc z dostępnością części nie jest za dobrze.
Poza tym rynek weryfikuje i wartościowuje auta marki Rover... I z tym polemizowac już nie wypada,bo skoro Rovery są tak dobre i wspaniałe oraz relatywnie niedrogie i części są ogólnodostępne,to dlaczego kosztują tyle ile kosztują..?
artur73
Awatar użytkownika

24 Maj 2010, 16:54

No patrz wszędzie czytam że 420D ma hydrauliczne, nawet w Intercarsie mają wysprzęglik, ale najwidoczniej masz jakąś limitowaną edycję z normalnym sprzęgłem ;) Radziłbym Ci najpierw zorientować się jaki dokładnie masz samochód bo chyba w tym tkwi problem a nie w dostępności linki..

Dlaczego Rovery są tanie? Bo marka nadal jest mało znana, do tego jeszcze to że firmy już praktycznie nie ma + mity takie jak tutaj wypisujesz - to zniechęca potencjalnych kupujących.
Yog-Sothoth
Nowicjusz

25 Maj 2010, 06:33

Zawiodę Ciebie ale nie mam i nigdy nie miałem Rovera. Natomiast dobrze pamiętam kłopoty znajomych ze swoim 420 więc raczej odradzam to auto i uważam ,że lepszym wyborem jest auto innej marki. Tak jak ja myśli większośc ludzi i jakoś nikt i nic nie może tej większości w PL przekonac do marki Rover. I jak na moje nie wynika,to ze zmowy narodowej przeciwko Roverowi ale z tego jakie to auto jest w rzeczywistości...Produkt sam mówi za siebie.
artur73
Awatar użytkownika

25 Maj 2010, 09:38

Widzisz, spore problemy z Roverem są związane z nieznajomością marki, w Twoim przypadku słyszałeś od znajomych o problemach z samochodem (notabene nie dziwne że nie znajdują linki sprzęgła, skoro takowej nie ma - zakładam że to oni mieli takie problemy), ja natomiast z tymi samochodami mam styczność osobiście - w tym momencie posiadam drugiego Rovera i nie narzekam.

Każdy samochód się psuje, jeśli jest zarżnięty lub się o niego nie dba, najprostszy przykład to chyba vwszrot.pl czy ostatnio przeczytane w gazecie problemy pana który kupił C klasę i bywał w serwisie częściej niż w trasie, także do każdego samochodu można przypiąć łatkę awaryjnego. Sam pokazałeś że swoje opinie opierasz na artykule z 2003 roku, samochodu nie miałeś, więc doświadczeń nie masz praktycznie żadnych a rzucasz osądami nt 'większości ludzi'. Co sam zauważyłem jeszcze parę lat temu dojrzenie Rovera na ulicy to był wyczyn, teraz te samochody stały się o wiele bardziej popularne choć na pewno nie osiagną poziomu 'typowego auta'. Co mnie w sumie cieszy bo daje to możliwość jazdy czymś bardziej oryginalnym :)
Yog-Sothoth
Nowicjusz