Wymiana oleju, a mały przebieg

14 Paź 2021, 17:09

Witam za niedługo minie rok od ostatniej wymiany oleju, lecz zostało zrobione na nim zaledwie ok. 5500km. Czy wobec tego wymieniać olej czy może jeszcze trochę poczekać np. do wiosny? Olej to syntetyk.
Bac
Nowicjusz

14 Paź 2021, 17:14

Moim zdaniem tak, olej przede wszystkim się starzeje. Zmieniam co rok lub 10 tys.

Tym bardziej przed zimą warto zmieniać olej, bo to najgorszy okres dla samochodu, zimne starty itd.
Gość114260

14 Paź 2021, 19:35

Bac napisał(a):Czy wobec tego wymieniać olej czy może jeszcze trochę poczekać np. do wiosny?
Ja mam podobne przebiegi lub mniejsze/jazda wokół komina/ a olej zmieniam co 2 lata. To jest tylko taka mała sugestia a decyzja należy do Ciebie.... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

14 Paź 2021, 20:04

Był chyba jakiś zagraniczny test i wyszło że olej nie tracił magicznie właściwości po upływie roku. To taki bezpieczny okres żeby ludziom wbić do głowy że olej trzeba zmieniać regularnie (i bardzo dobrze).

Z drugiej strony koszt oleju i filtra nie jest jakiś duży (o ile się nie ma pięciolitrowego V8) więc czy warto ryzykować?

Jeszcze jedno. Co innego prosta wolnossąca benzyna, a co innego nowoczesny diesel. Przy tym drugim bym nie oszczędzał.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

14 Paź 2021, 20:46

W tamtym tyg zmieniałem olej po 14 latach :naughty: niezły glut był.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Paź 2021, 22:26

Tu dużo zależy też od tego jak jeździłeś i od rodzaju silnika który masz pod maską. Krótkie jednorazowe odcinki to moim zdaniem warto pomyśleć o zmianie. Ja bym zmienił.

Kao napisał(a):zmieniałem olej po 14 latach :naughty: niezły glut był.
Co to za silnik? :sly: Tak z ciekawości...
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kopiowanie samochodów
    Policyjne źródła donoszą,że w ostatnim czasie bardzo wzrosła ilość kradzionych samochodów.A właściwie nie kradzionych,ale kopiowanych.Polega to na tym,że kradzione sa dokumenty samochodu i na ich podstawie jest ...

15 Paź 2021, 06:36

Peugeot 504 w dieslu, auto przez 14 lat przejechalo ok 500 km, na jednym paliwie i oleju ale uwierz mi byl to taki kisiel ze nie chciał z miski wypływać a jak zalewałem nowy to powolutku bo nie chciał spływać przez kanały, pewnie tez były dobrze zapchane.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Paź 2021, 08:47

Kao napisał(a):zmieniałem olej po 14 latach
:shock: :shock:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

15 Paź 2021, 08:55

Kao napisał(a):auto przez 14 lat przejechalo ok 500 km, na jednym paliwie i oleju
Pięknie :shock: ale uruchamiałeś ten silnik na starym oleju? Czy na zimno spuszczałeś?

Jak byś miał jakieś jego zdjęcie to można by było wrzucić na forum i napisać jak wygląda olej po małym przebiegu i 14 latach :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Paź 2021, 11:51

Rokiko napisał(a):ale uruchamiałeś ten silnik na starym oleju? Czy na zimno spuszczałeś?
klient przyjechał tym ok 20 km, ja spuszczałem olej następnego dnia, konsystencja jak ciepły kisiel, dosłownie. Co jest najlepsze klient wymienił olej dlatego ze sprzedał to auto dla jakiegoś kolekcjonera z Włoch i w nastepnym tyg gość po to przyjeżdża i wraca na kołach, odważny makaron się trafił :wink:. Zdjęć niestety nie mam, nie byłem przygotowany na taką niespodziankę nawet ale sam olej 5l spływał z miski dobre 10 minut.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Paź 2021, 12:28

Odcinki zazwyczaj coś ok. 18km. Auto benzyniak 1.8 bez turbo.
Bac
Nowicjusz

15 Paź 2021, 13:14

Kao napisał(a):sam olej 5l spływał z miski dobre 10 minut.
No to ładnie :D Moim zdaniem powinni to auto zabrać na lawecie zamiast nim wracać na kołach. Dopiero po przejrzeniu wszystkiego jeździć.

Bac napisał(a):Odcinki zazwyczaj coś ok. 18km. Auto benzyniak 1.8 bez turbo.
W sumie decyzja należy do Ciebie co zrobisz dla silnika będzie lepiej jak zmienisz przed zimą dla ciebie pewnie jak to zrobisz na wiosnę :) Warto by tu było jeszcze zerknąć na olej na bagnecie i jak jest bardzo czarny to go wymienić.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Paź 2021, 16:47

No i chyba to będzie najlepsze rozwiązanie. Jeżeli będzie w miarę czysty to chyba przetrzymam do wiosny. Jak czarny to pójdzie wymiana.

Jak to jest z wodą. To prawda, że podczas zimy zbiera się w oleju?
Bac
Nowicjusz

15 Paź 2021, 19:48

Prędzej benzyna jak kręcisz niskie przebiegi, rozrzedza olej i ten traci swoje właściwości.
Gość114260

17 Paź 2021, 15:47

Ja myślę, że takie pytanie nie ma sensu, wszystko zależy od kondycji samego silnika, sprawności układu wtryskowego, przejrzystości samego oleju oraz ilości paliwa w nim zawartego, z ekonomicznego punktu widzenia jeśli olej, organoleptycznie, zdaje się być ok, to ja bym nie wymieniał, zresztą sam tak zrobiłem kiedyś, no ale, był to silnik diesla bez wariatorów, tendencji do zapychania się odmy, więc wszystko zależy jaki to silnik ,1.8 ? W tym wypadku tylko sprawdzenie stopnia rozrzedzenia benzyną, to łatwo sprawdzić, wystarczy na palce i potrzeć, zapach benzyny będzie na bank, jedyny powód, dla którego należałoby olej wymienić to, krótkie trasy i benzyna w nim.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)