Wymiana oleju bez odkręcania korka spustowego,jak to zrobić

28 Cze 2014, 18:35

Jak wymienić olej bez odkręcania korka spustowego,samemu!? Puściła mi tulejka ,w którą był wkręcony korek spustowy oleju(VWT5),ani wte ani wewte,olej nie kapie ale korek kręci się dookoła ,w prawo i w lewo,no i lipka.Wkurzyłem się okropnie.Naturalnie są sposoby na to,punktowanie punktakiem, itd.Zacząłem w końcu szukać zakładu,który wymienia olej przez wysysanie go,i tak trafiłem na ofertę Allegro.Pompa do wysysania oleju,przepompowywania paliwa,itd.,cena 170 zł z przesyłką,niemiecka,nie chińska!!!Firma Massenmann,no to kupiłem.Dzisiaj wyssałem sobie olej bez problemu,być może troszeczkę go zostało,ale tak naprawdę to nigdy oleju nie zleje całkowicie.Teraz mogę tę pompę wykorzystać też np.do nalewania oleju do skrzyni biegów,czy tylnego mostu.Polecam!:)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Cze 2014, 18:40

PhantomASA1 napisał(a):.Pompa do wysysania oleju,przepompowywania paliwa,itd.,cena 170 zł z przesyłką,niemiecka,nie chińska!!!
Phan-nihil novi ... :wink: Kazdy szanujacy się warsztat/czytaj profesjonalny/taka pompke powinien posiadac.... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Cze 2014, 19:07

Migi,inaczej,każdy szanujący się majsterkowicz coś takiego powinien mieć .Zakłady mechaniki sam.posiadają ,to to wiem,no ale nie takie kieszonkowe maleństwa :wink: ,no i nie kosztujące 170 zł,ale przynajmniej kilka tysiaków(tak podejrzewam).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Cze 2014, 09:36

A co z opiłakmi na korku spustowym od wewnętrznej strony?
Nie lepiej zdemontować miskę olejową? Niewygodne, ale chyba lepsze od wysysania pompką?
No i w zalezności co to za auto, nie lepiej kupić nową miskę olejową razem z dobrym korkiem? Nawet używkę?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Cze 2014, 15:19

po co od razu nową miskę - kiedys alledrogo widziałem zestaw do naprawy korków miski olejowej:)
marcpinio
Początkujący

Auto: mitsubishi carisma

04 Lip 2014, 20:57

No właśnie,nigdy nie spotkałem ani jednego opiłka na żadnym z korków spustowych w żadnym ze swych aut,a miałem ich kilka,za to opiłków w oleju czasami np.w maluchu śmiganym na Selektolu było w bród.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Bezpłatny raport z CEPiK - historia pojazdu
    Co to jest usługa "Historia Pojazdu" i kto może z niej skorzystać? "Historia Pojazdu" to usługa realizowana przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych dla wszystkich, którzy planują zakup używanego samochodu, motocyklu ...

05 Lip 2014, 17:37

PhantomASA1 napisał(a):No właśnie,nigdy nie spotkałem ani jednego opiłka na żadnym z korków spustowych w żadnym ze swych aut,a miałem ich kilka

No i tak ma być :ok: Ale tak czy inaczej na korku jest magnes, który wychwytuje ewentualne opiłki. I dobrze jest wiedzieć, czy te opiłki są czy ich nie ma. Bo jak nie ma, to jest super. Ale jakby się pojawiły, a ty o nich nie wiesz, to już jest nieciekawie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2016, 14:49

W zakładach mają takie specjalne zlewarki, coś tego typu [link do oferty na Allegro wygasł]. Najlepiej sie przejechać właśnie do takiego punktu i niech oni spuszczą olej.
Arowana14
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Audi A5