Wymiana oleju. Czy mogę jeszcze z dwa miesiące pojeździć ?

15 Paź 2011, 19:04

Witam.
Za tydzień, minie rok od wymiany oleju. Problem w tym że auto(Golf III) ostatnio częściej stał w garażu (eksploatowałem służbowy pojazd) i przejechałem nim tylko 3tyś.km .

Czy mogę jeszcze tak z dwa miesiące pojeździć na tym oleju ?
Mam zalany Castrol Magnatec 10W40 z beczki.
PlanetTerror
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

15 Paź 2011, 20:14

spokojnie możesz pojeździć,nie jest to najnowszy mercedes to da radę na tym oleju,dobry olej był wlany to jeszcze da radę,osobiście bym na nim pojeździł a jak będzie grosz to jak najszybciej wymienić.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

16 Paź 2011, 12:10

Jeśli pojeździsz i zobaczysz,że olej jest czysty,nie mętnawy,to możesz w ogóle go nie wymieniać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Paź 2011, 17:28

2 lata mozna spokojnie jezdzic na 1 oleju, jak nie przekorczyles 15k km.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz
    Kierowcy często nadużywają sprzęgła, na przykład dotaczając się kilkadziesiąt, a czasami nawet kilkaset metrów do świateł. Jest to nieekonomiczne i niebezpieczne. "Jazda na biegu jałowym i wciśniętym sprzęgle powoduje ...