Wymiana oleju i filtrów przy małych przebiegach

12 Kwi 2022, 18:24

Hej, nie wiem czy dobrą kategorię wybrałem. Od dwóch miesięcy mam swój pierwszy samochód (Opel Corsa C 1.2). Pytanie mam odnośnie wymiany filtrów i oleju. Niby powinno się wymieniać co rok, ale u mnie sytuacja wygląda tak, że rok od wymiany mija w sierpniu, a od tamtego momentu przejechano zaledwie 3 tysiące kilometrów. Do wymiany pewnie będzie koło 4 000, nie więcej, bo malutko jeżdżę. Czy myślicie, że mógłbym tą wymianę przy takim jeżdżeniu robić troszkę rzadziej, niż "nakazuje" książka serwisowa?
WojtiM98
Nowicjusz

• 12 Kwi 2022, 18:44

WojtiM98 napisał(a):rok od wymiany mija w sierpniu, a od tamtego momentu przejechano zaledwie 3 tysiące kilometrów. Do wymiany pewnie będzie koło 4 000, nie więcej, bo malutko jeżdżę.
    Tu liczy się w jakich warunkach jeździsz :) olej po 4tkm jeżdżąc na krótkich odcinkach będzie szybciej się starzał niż taki w samochodzie który ten dystans przejedzie np. na pięć razy.

Dlatego jeżeli robisz małe przebiegi na krótkich odcinkach to lepiej wymieniać co roku.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Kwi 2022, 12:29

Pierwszy olej powinno wymieniać się po 1000km (od biedy sam filtr), później 1 rok/10k km. Jeśli chcesz mieć auto na lata, nie oszczędzaj na oleju.
    Przemo420
    Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: S3 8L/Astra G
    Silnik: 1.8T / 1.7 DTI
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Inteligentne oświetlenie MATRIX LED ŠKODY bez tajemnic
      Co dokładnie kryje się pod nazwą oświetlenie Matrix LED, które zastosowano w najnowszym odświeżonym modelu ŠKODY SUPERB? Jakie są zalety tej technologii i dlaczego zapewnia jeszcze większy poziom bezpieczeństwa ...