Wymiana oleju i filtrów

07 Wrz 2016, 20:38

Panowie i panie jak to jest w realu ? Chodzi mi o firmy gdzie jedziesz i wymieniasz . Olej i filtr oleju to rozumiem ale co z filtrem powietrza ? Trzeba tam jakoś specjalnie zażyczyć sobie jego wymianę czy jest to z automatu ? Według tego że należy i już . Rozumiem że wymiana oleju czasami jest w cenie jego samego ale coś więcej to trzeba dopłacić . Bo trudny dostęp itp...Ok.
Pokażę wam to :

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jakieś dwa lata temu wymieniałem tutaj turbo bo zassało strzępy filtra i uszkodziło łopatki. Założyłem wtedy nowy filtr i podejrzewam że dzisiaj ten sam wyjąłem . Nie był wymieniany ! a obsługa olejowa ostatnio była w sierpniu tego roku :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Wrz 2016, 05:39

Filtr powietrza wymienia się rzadziej niż olej z filtrem. W planie serwisowym lancera wymiana filtra powietrza planowana była dopiero na 3-cim przeglądzie (60tys km), ale wymieniłem już teraz, na drugim.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

08 Wrz 2016, 08:44

Kolego Bonifacy, a nie lepiej by było samemu wymieniać olej i filtry? Miałbyś pewność co do rzetelności obsługi bo robił byś ją sam. Wiedział byś wtedy na 100% co jest wlane do silnika i jakie filtry są założone. Nie jest ciężko to wykonać a śpisz spokojnie wiedząc że mechanik nie wlał ci jakiegoś świństwa z ruskiej beczki. Pozdrawiam
dzinek86
Nowicjusz

Auto: Saab 9-3
Silnik: 2.0t
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

08 Wrz 2016, 22:52

dzinek86 napisał(a):Kolego Bonifacy, a nie lepiej by było samemu wymieniać olej i filtry?
To nie tak . Ja nie właściciel tego pojazdu. Ja mechanik co naprawia. Oni czyli posiadacze wybrali że oliwe będą wymieniać w expres obsłudze a do mnie jak coś się zesra. To mnie boli że tam są cwaniaki co liczą na przemiał . Spuścił , wymienił filtr oleju , ale nie pofatygował się nawet do zajrzenia jaki jest stan filtra powietrza. Kto to ma zrobić ? Powiedzmy że kowalski nie ma zdolności manualnej do tej czynności.Co ciekawe w mojej praktyce spotkałem się z paradoksem . Mechanik wymienił kpl. rozrząd , olej , filtr oleju ale nie wymienił filtru powietrza mimo że był zafajdany.Nie bo to nie jego brożka. Powiedział żeby jechać do......mechanika :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi