REKLAMA
Witam. Mam do użytkowników owego forum pewne (dla niektórych może dziwne) pytanko.
Otóż jestem posiadaczem Opla Astry F z silnikiem 1.6 8V. Jest to autko nie ma co ukrywać nisko budżetowe dla mnie, nie mam zamiaru pchać w niego wiele pieniędzy, służy nie do jazdy na codzień a do przemieszczania się przeważnie w weekendy z pkt A do pkt B. Kupiłem go ponad rok temu i zrobiłem nim 10 tys km. Wcześniej olej był wymieniany 5 tys km. Czyli łącznie jeżdże 15 tys od ostatniej wymiany oleju. Jednak odkąd go kupiłem auto ma nieszczelną uszczelkę pod miską olejową i olej wycieka. Nie w jakichś tam kolosalnych ilościach. Raz na półtorej miesiąca dolewam 700ml oleju mineralnego. Uszczelka nie była wymieniana bo się to po prostu średnio kalkuluję. Za wymiane krzyczą sobie 100 zł + uszczelka 20 zł. Czyli łącznie 120. A olej kosztuje mnie 14 zł raz na półtorej miesiąca. Autko jak wspominałem, budżetówka nie wiele używana... Czy konieczna jest zatem całkowita wymiana oleju skoro raz na ok.2 miesiące i tak dolewam litr NOWEGO oleju?