REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Powinieneś wlać do odpowiedniego poziomu. Czasem 100ml przy tak małej ilości oleju w skrzyni robi sporą różnicę, tak samo jest w przypadku jak wlejesz go za dużo. Tak więc kup trzy litry, a nie dwa bo pewnie chciałeś tak zrobićJacgues napisał(a):1. Do mojej skrzyni wchodzi 2,15 - 2,2l oleju przekładniowego. Jeżeli wleję 2 litry + np. 40ml dodatku uszlachetniającego, to taki deficyt na poziomie 110-160ml (5-7%) oleju będzie szkodliwy i koniecznie trzeba lać do pełna?
Ten akurat dodatek przeznaczony jest do oleju silnikowego więc do skrzyni nie polecam.Jacgues napisał(a):2. Co sądzicie o takich dodatkach uszlachetniających jak MOS2?
Ja stosuję uszlachetniacz MOTOR-LIFE 250ml stosujesz w odpowiedniej ilości czy to skrzynia czy silnik. Jestem zadowolony z jego działania, a stosuję go przeszło 10 latJacgues napisał(a):Planuję zakupić 40ml Liqui Moly zawierający Dwusiarczek Molbidenu, głównie aby poprawić lekkość zmiany biegów i trwałość skrzyni.
Ok, ten o oznaczeniu 2652 tak, ja znalazłem do oleju samochodowego z innym oznaczeniem dlatego napisałem.Jacgues napisał(a):Ten dodatek dedykowany jest do olejów przekładniowych.
Myślę że nie powinno nic się stać ale raczej wolałbym tego uniknąć i zastosować np. 150ml dodatku motor-life. Do skrzyni manualnej zalecane jest dodawania 50ml na litr, ale jak dodasz minimalnie więcej nic się nie stanie.Jacgues napisał(a):Czy takie dodatki można mieszać?