Wymiana oleju w skrzyni automatycznej

04 Paź 2018, 18:28

Powitać. Powiedzcie co o tym sądzicie. Mój mechanik miał zlecone ode mnie wymianę atf. Zlał olej ale przypomniał sobie o filtrze. Oczywiście nowego oleju nie wlał. Ponieważ filtra nowego nie miał to zamówił ale żeby auto nie blokowało warsztatu to odpalił auto wrzucił N i wypchnęli go z warsztatu. Tak samo mają zamiar zrobić jak będą go z powrotem wpychać do warsztatu. Pytanie. Czy odpalenie silnika bez oleju w skrzyni (zaznaczam nie jezdzone było autem) szkodzi skrzyni. Silnik mógł chodzić kilkadziesiąt sekund...tak mi się wydaje.
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Paź 2018, 19:05

Przecież w automatycznej skrzyni jest pompa oleju poza tym elektrozawory przełączające biegi pracują w oleju i przełączają się mając odpowiednie jego ciśnienie. Nie wiem jaki to dokładnie samochód i skrzynia ale jak bym nie pozwolił na odpalanie silnika. Już lepszą opcją było by przetoczenie samochodu na Neutralu bez odpalenia jeżeli skrzynia jest bez oleju.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Paź 2018, 19:49

Też tak mi się wydaje ale zawsze się czyta że nie holuje się auta na N bo skrzynia wtedy nie ma smarowania...idąc tym tropem pompa nie pracuje. Idąc dalej tym tropem pompa działa jeśli auto się porusza dzięki skrzyni czyli tylko na D lub R

Edit
Sorki doczytałem pompa działa zawsze kiedy dziala silnik. No to ładnie kurde... uszkodzą mi skrzynie to ich chyba powieszę. Jedyne pocieszenie to takie że przy statycznej wymianie 40% oleju i tak zostaje w układzie...chyba że odkręcili korek odpalili silnik i pozwolili żeby cały olej wyleciał...
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Paź 2018, 09:03

legler napisał(a):pompa działa jeśli auto się porusza dzięki skrzyni
Pompa działa cały czas jak pracuje silnik niezależnie od zapiętej pozycji w skrzyni.
legler napisał(a):Jedyne pocieszenie to takie że przy statycznej wymianie 40% oleju i tak zostaje w układzie
No tak, sprawdź później czy masz prawidłowy stan oleju w skrzyni jak go uzupełnią.
legler napisał(a):czyta że nie holuje się auta na N bo skrzynia wtedy nie ma smarowania...
Wszystko zależy od automatu ale generalnie jeżeli już dopuszczona jest taka możliwość przez producenta w instrukcji samochodu to zazwyczaj mysi być odpalony silnik z pozycją skrzyni na "N" jest też pewnie informacja żeby nie przekraczać prędkości 40km/h no i najlepiej to robić na odcinkach do kilkunastu km nie dalej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2.5 TFSI - International Engine of the Year 2013
    2,5-litrowy silnik TFSI otrzymał międzynarodowe wyróżnienie dla najlepszego silnika roku 2013 "International Engine of the Year", w kategorii jednostek od 2 do 2,5 l. Tak zadecydowało jury złożone z 87 dziennikarzy ...
    Minęło 40 lat Malucha - Fiat 126p
    Pierwsze egzemplarze Fiata 126p popularnego Malucha zmontowano 6 czerwca 1973 roku w zakładach dawnej Fabryki Samochodów Małolitrażowych w Bielsku-Białej, z oryginalnych włoskich części, gdyż wcześniej, od 1972 roku ...