Wymiana opon

11 Lut 2014, 09:24

tylko nowe, żadnych używek..
Dunlop SP SportMaxx RT lub UNIROYAL RAINSPORT 3 opony w rozmiarze 215/55/16...które będą lepsze..
genzuluz
Nowicjusz

Zdjęcia: 13
Prawo jazdy: 11 01 1998
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Citroen C4 Picasso
Silnik: 1.6HDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Lut 2014, 15:00

Hejka,

No Nokiany to klasa, a gumy twarde bo były źle przchowywane. Jeżeli ludzie trzymają opony na balkonach lub w workach, albo jeszcze powieszone na słońcu to się potem nie trzeba dziwić... Do tego jeszcze opony leżą w piwnicy przy rozpuszczalnikach i to też nie jest bez znaczenia!
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

28 Lut 2014, 15:08

Racja,podstawowa sprawa to odpowiednie przechowywanie opon przez okres zimy,podatne na niskie temperatury szybko się zniszczą ( mowa o oponach letnich). Nokiany to dobra i wysoka klasa,polecam się nad nimi zastanowić.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Typ: Hatchback

22 Mar 2014, 08:52

kończę temat zakupiłem uniroyal rainsport 3 w cenie 420zl za sztukę. dziękuje za zainteresowanie
genzuluz
Nowicjusz

14 Kwi 2014, 15:49

niby używane opony nie są takie złe jak się je maluje, ale to mimo wszystko pasuje się znać, żeby nie kupić bubla. dla przykładu - mój teść, który jest mechanikiem szukał opon do swojego auta dostawczego i znalazł gdzieś używkę w świetnym stanie, ogólnie był strasznie zadowolony. pojechał do wulkanizatora, żeby wszystko założyć i ustawić bieżność to się okazało, że opona faktycznie wygląda całkiem całkiem, ale jest stara i cud będzie jeżeli przejeździ na niej jeden sezon... w niedługim czasie się faktycznie posypała. także ostrożnie, żeby to nie wyszło w najmniej oczekiwanym momencie.
Ostatnio edytowany przez gracz24ha, 16 Kwi 2014, 08:30, edytowano w sumie 1 raz
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

14 Kwi 2014, 16:50

dokładnie masz rację.. chciałem sprostować zakup opon koszt 395 zł za sztukę. Ale opony bomba jakość wykonania i sam wygląd naprawdę robi wrażenie.. Bardzo dobrze trzyma się asfaltu na mokrym jak i na suchym do tego nie ma zjawiska pływania jak piszą.. Opony zakupiłem w rozmiarze 215/55/16 V i napompowałem azotem ok 2.5 Atmosfery.. Polecam naprawdę polecam..
genzuluz
Nowicjusz

15 Kwi 2014, 00:44

Ja bym nie kupił opon używanych, chyba żebym brał je od sąsiada obok z garażu, ale ani bieżnikowanych, anic chińczyków, ani używek nie kupuje. Więcej argumentów jest na branżowych portalach, ale generalnie to tak jak adaidasy z targu a buty za 2 stówki. Jeżli kupie jakieś markowe to pochodze ze 3 lata a buty z targu lub biedronki się rozwalą po kilku miechach...
slickrz
Aktywny

18 Kwi 2014, 20:30

dokładnie i dlatego ja kupiłem nowe opony prosto ze sklepu 8
mm wysokość bieżnika :-)
genzuluz
Nowicjusz

22 Kwi 2014, 13:44

To prawda admin. Nokiany to najwyższa półka więc wszystko na pewno gra.
slickrz
Aktywny

27 Kwi 2014, 08:09

Wczoraj wracałem z Pacanowa do Łodzi ( byłem z córką w Europejskim Centrum Bajek - polecam ) na moich nowych uniroyal rainsport 3, przez 3/4 drogi deszcz, a chwilami dosyć duży. Poprzednio na Cytrynie założone były Micheliny Primency HP 215/55/16 i w pogody deszczowe jazda była średnia , a teraz na układzie tego bieżnika nie mam różnicy czy jadę w deszczu na po suchym asfalcie.. Opony po prostu zachowują się idealnie jak przyklejone, polecam naprawdę polecam..
genzuluz
Nowicjusz

11 Cze 2014, 14:40

e tam, to chyba kwestia uprzedzeń, ja się moich pozbyłem i nabyłem (coz za rym :P) komplet uzywanych opon w berluxie, udało mi się upolować opony w dobrym stanie i zaoszczędzić część pieniędzy. Oczywiście 'oszczędzenie' to tylko tak pozornie....bo część pieniędzy mogłem wrzucić do puszki, do której wrzucałem pieniądze przeznaczone na nowe radio;) Nie za bardzo też rozumiem w czym jest problem z używanymi oponami...przecież każdy z nas ma oczy i widzi co kupuje;)
marioszmit
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 1989
Auto: Audi

13 Cze 2014, 08:24

no może to kwestia psychiki, że się nastawiłem na te RS 3.. ale piszesz tu na temat opon używanych na pewno masz rację że każdy z nas może sobie oponkę używaną obejrzeć z zewnątrz czy nie jest uszkodzona i jak jest ładna to tylko kupować, ale jeżeli taka opona jest już w jakiś sposób uszkodzona w środku gumy, czyli przerwane druty... to już tego nie będziesz widział..
genzuluz
Nowicjusz

17 Cze 2014, 18:27

A ja sprzedaję opony używane bo mimo wszystko są na nie chętni, ale osobiście znajomym odradzam. Lepiej kupić nową (nawet azjatycką niż 10 letniego Michelina) nowa wiadomo jest z gwarancją na 5 czy nawet 10 lat a na używkę daję gwarancję "do bramy", wiadomo ja te opony klientowi zakładam więc nie wcisnę jakiegoś wybulonego bubla ale czy ona wytrzyma tydzień, miesiąc czy rok to już nie wnikam, tym bardziej że są już firmy z dalekiego wschodu których produkty mogą śmiało konkurować jakościowo z markami "europejskimi". A taki np Taiwański "Maxxis" daje dodatkowo dożywotnią gwarancję.
Zaś jeśli chodzi o nalewki to tylko z firmy Profil. Jest to chyba najdroższa opona regenerowana opona na rynku ale jeszcze nie miałem z nimi żadnych problemów, ani podczas wyważania, ani później żadnych skarg od klientów.
renegade
Nowicjusz

Miejscowość: Lipsko
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mercedes C220
Silnik: 2.2D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996

18 Cze 2014, 01:09

Zgadzam się lepiej nowe niż używane, no chyba, że znamy sprzedawce i wiemy jak była używana. Karkas się zużywa i często też są opony powypadkowe z naruszonym karkasem na aukcjach.
slickrz
Aktywny

28 Lip 2014, 09:59

Tak,to jedyny warunek kupna używek ale i tak moim zdaniem można się na tym nieźle przejechać więc nie ma sensu ryzykować,tylko kupić nowe opony dobrej firmy w solidnym sklepie internetowym,tak będzie najbezpieczniej.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Typ: Hatchback