Wymiana opon

14 Paź 2014, 14:01

Też planuje w tym roku kupić coś porządnego, nowego najlepiej. Co powiecie o Bridgestone? Dobrze się sprawdzają?
barnabba
Nowicjusz

Auto: Subaru Legacy

14 Paź 2014, 18:25

W sumie już dzisiaj trochę tu napisałem o swoich wrażeniach na temat marki, której używam w tym roku już drugi raz ale, że zauważyłem tutaj żywą dyskusję to napiszę coś od siebie. W tym roku już kolejny sezon testuje opony marki Aeolus. I uważam, że są naprawdę całkiem w porządku w zeszłą zimę przejechałem prawie 3000 km na nich w różnych warunkach i w różnych krajach i złego słowa nie moge powiedzieć mimo, że marka może mniej znana sprawdziłem parametry bezpieczeństwa przed zakupem i bardzo nie zawodzą, wręcz przeciwnie mogę powiedzieć, że odczuwam wyraźna poprawę jakości jazdy w trudnych warunkach.
Robert1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

15 Paź 2014, 23:36

Aelous nie jest znany i to jakiś tani budżet. Nie ma co porównywać do opon z 1 półki jak Bridgestone. Na zimę jak chcesz to lepiej coś od Michelin bądź od Nokiana, albo Continental np. TS 850 zależy ile masz kasy
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

16 Paź 2014, 13:58

slickrz dzięki, właśnie zależy mi na czymś z górnej półki bo liczę, ze posłużą długo i dobrze, ba nawet bardzo dobrze. Jeśli możesz to czemu mimo dobrej opinii o BS polecasz Michelin? Słyszałem, że często seryjnie dobre samochody wypuszczają właśnie na Bridgestone'ach.
barnabba
Nowicjusz

18 Paź 2014, 15:23

Wiadomo iż co nowe jest lepsze niż używane.
Ale nie każdego stać na opony używane, nie ma także sensu kupować nowych opon które będą warte porównywalnie do ceny samochodu.
Ale warto także zastanowić się nad używanymi bo to nie jest samo zło.
używane opony. Prv
Hubertus33
Nowicjusz

Auto: Carisma

20 Paź 2014, 11:52

Jasne, że nie ma co kupować opon przewyższających wartość samochodu ;) Ale moim zdaniem budżet na zimówki powinien zostać wykorzystany maksymalnie. W zimę to opony plus umiejętności kierowcy to sukces bezpiecznej jazdy. Im lepsze tym bezpieczniej - każdy o tym wie. Ja jeżdżę bardzo dużo więc wolę wydać więcej.
barnabba
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...

21 Paź 2014, 01:14

No Bridgestone to marka z najwyższej półki, ale czuję, że tam się nic nie dzieje bo nie ma żadnego flagowego modelu. Przypuśćmy, że wielu kierowców je w stanie wymienić Alpin A4 czy Continental TS830 i TS 850 i jakiegoś Nokiana WR D3 lub A3 czy inne a u Brisgestone brakuje mi takiego smaczku zimowego i w testach opony te zostają tak pośrodku zawsze no nie wiem dlaczego, ale mnie do końca coś nie przekonuje ta marka. Miałem kilka razy, ale bez szału jak mówie
slickrz
Aktywny

21 Paź 2014, 10:43

Rozumiem o co chodzi. Na pewno ich flagowym modelem jest potenza - ale to nie zimóweczka. Jak szukam to ten Blizzak jest chyba najbardziej popularny. To się jeszcze zastanowię :).
barnabba
Nowicjusz

30 Paź 2014, 13:50

Jeżeli faktycznie ma to być coś solidnego z górnej półki to polecam zastanowić się nad oponami firmy Toyo lub Nokian,które w mojej opinii są jednymi z lepszych,zresztą to nie tylko moje zdanie.
OponyImpolex
Początkujący

Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

12 Lis 2014, 16:49

Szukając dobrego serwisu oponiarskiego na terenie małopolski i woj. podkarpackiego polecam Wam skorzystać z wyszukiwarki serwisów. Warto pomyśleć o tym wcześniej by nie trafić jeszcze na kolejki, które zazwyczaj się pojawiają jak zaczyna padac śnieg. PSOmax to sieć zrzeszająca 19 wybranych serwisów oponiarskich, także myślę, że coś dla Was znajdzie
ewcia88
Nowicjusz

Auto: VW

18 Lis 2014, 21:05

Ważne żeby korzystać z serwisów, które nie mylą kół bo potem jest problem z mierzeniem ciśnienia przez komputer pokładowy w nowszych autkach :)
slickrz
Aktywny

31 Gru 2014, 12:21

Potwierdzam opinię co do aeolusa sam mam przejechałem na nich naprawdę kawał drogi zeszłej zimy i uważam, że są godne. Pozdrawiam
MarekKownacki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 1990
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: BMW
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

19 Mar 2015, 01:36

wystarczy podpisać opony podczas wymiany kredą i po problemie.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001

01 Kwi 2015, 18:57

Coś takiego znalazłem w necie. Niby poradnik dla laików ale jedna informacja mnie zaskoczyła :P

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Baker15
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 11 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volkswagen Golf III GT
Silnik: 1.6 101KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1996

28 Kwi 2016, 17:42

W RING OPONY w Gdńsku zawsze wymieniam i kupuję - fajni ludzie tam pracują. Lubię to, że nie musze stać w kolejkach, tylko przez neta sb rezerwuję... :)
bask
Początkujący

Auto: Opel