Wymiana płynu w chłodnicy

29 Mar 2013, 12:07

witam,
mam może takie głupie pytanie ale dopiero co zakupiłem samochód (Daewoo legenza), otóż mam poniżej minimum płynu chłodniczego a nie wiem czy dolać wody czy nowego płynu bo podobno nie można mieszać płynów a nie wiem jaki jest obecny w zbiorniku. Co radzicie ? :)

Z góry dzięki.
pozdrawiam
michalpos
Początkujący

Auto: nie mam

29 Mar 2013, 12:47

ad1 płyn chłodniczy powinno się wymieniać w całości co 4-5 lat max (założę się, że tamten nie był wymieniany nigdy)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Mar 2013, 12:56

a co do tego płynu, tak teraz chwilowo to jeździć na tym co zostało czy dolać nowego czy dolać wody ? bo i tak za jakiś czas bd wymieniał cały jak bd jechał do mechanika o inne rzeczy
michalpos
Początkujący

Auto: nie mam

30 Mar 2013, 14:30

Temat troszkę zmoderowano - w tym temacie piszemy o chłodzeniu silnika. O układzie napędowym piszemy w innym dziale.

Co do problemu - jak masz mało płynu w zbiorniczku, to kup płyn o tym samym kolorze i dolej. Wody do układu chłodzenia się nie leje - rozrzedzisz płyn chłodzący i może ci zamarznąć nawet przy -5. Efektem może być rozerwanie układu chłodzenia, czyli chłodnoc, przewody albo nawet pompa bądz kadłub silnika. Woda osadza kamien na układzie chłodzenia, a co za tym idzie zmniejsza się jakość chłodzenia silnika i silnik zaczyna się przegrzewać. Następstwem jest wymiana chłodnicay, nagrzewnicy, pompy wody itd. Oprócz tego woda w układzie zagotuje ci się przy 100 stopniach, a termostat otwiera się przy 98 stopniach... Czyli 2 stopnie do zagotowania. Płyn gotuje się nieco wyżej.
A najlepszym rozwiązaniem byłaby wymiana płynu na nowy. Tym bardziej, że nie wiesz kiedy był ostatnio wymieniany. A nie wymianiany również traci swoje właściwości.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Mar 2013, 17:35

obecnie kolor nie ma się nie jak do właściwości płynu chłodniczego, więc kupowanie "po kolorze" to sobie można jak wiesz że płyn wlewał ASO WV albo Audi :mrgreen: jak jest przypadkowy płyn to może mieć rózny kolor a właściwości identyczne lub wręcz na odwrót,
zwłaszcza jak był wlewany koncentrat :mrgreen:
jak się nie wie co się ma to najlepiej wymienić nie jest to wielki wydatek ale przynajmniej wiesz co lać w razie W, a jak masz mało płynu to znaczy że gdzieś powoli ucieka, za chwile (może za rok) będzie trzeba dolać znów :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota FJ Cruiser w stylu retro
    Wśród fanów aut terenowych jest grupa, która jednocześnie darzy sentymentem klasyki gatunku i ceni komfort nowoczesnej motoryzacji. Do tych kierowców adresowane są modele w stylu retro, takie jak ...