Wymiana przedniej lampy Passat B7

30 Lip 2023, 18:44

Witam wszystkich,

potrzebuje wymienić przednią lampę w passacie b7 z 2014r. Szukałem na wielu stronach z częściami samochodowymi i jest wielu producentów którzy robią zamienniki. Ceny wahają się od 1000 do 3000zł, gdzieś znalazłem nawet komplet n owych za niecałe 2k. Skąd biorą się takie róznice w cenie? Czy jak kupie zamiennik to będzie widoczna jakaś różnica przy drugiej oryginalnej? Może ma ktoś sprawdzone sklepy z częściami godne polecenia?

z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
jacek378
Obserwowany

31 Lip 2023, 04:58

Różnice w cenie przednich lamp zamienników dla Volkswagen Passat B7 z 2014 roku mogą wynikać z kilku czynników:

Jakość materiałów: Lampy wykonane z lepszych jakościowo materiałów, takich jak wytrzymałe tworzywa sztuczne i trwałe szkło, będą zazwyczaj droższe niż te wykonane z tańszych materiałów.

Marka i producent: Części samochodowe różnych producentów mogą mieć różne ceny ze względu na ich markę, reputację i jakość. Bardziej znane i renomowane marki często oferują droższe produkty.

Różnice w funkcjach: Niektóre zamienniki mogą oferować dodatkowe funkcje, takie jak specjalne wzory oświetlenia, diodowe światła do jazdy dziennej lub inne zaawansowane rozwiązania, które wpływają na cenę.

Dostępność: Części, które są trudniej dostępne na rynku lub produkowane przez mniejsze firmy, mogą mieć wyższą cenę ze względu na ograniczoną podaż Pay My Doctor

Gwarancja i wsparcie: Droższe zamienniki mogą oferować dłuższe gwarancje i lepsze wsparcie techniczne, co może wpłynąć na cenę.

Jeśli zdecydujesz się na zakup zamiennika, możliwe jest, że nie będzie widocznej różnicy między zainstalowaną lampą a oryginalnymi lampami, jeśli jakość zamiennika jest dobra. Warto jednak wybierać produkty od zaufanych producentów, aby uniknąć potencjalnych problemów z jakością i trwałością.
Glenn78
Obserwowany

31 Lip 2023, 16:30

dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Dzwoniłem dzisiaj do swojego serwisu dopytać się dokładnie jaki to jest rodzaj lampy. Lampa posiada ksenon skrętny, osoba z serwisu powiedziała mi, że ciężko będzie znaleźć taki sam typ lampy. Czy nie lepiej byłoby poszukać oryginalnej używanej lampy? za nową w aso chcą 4000zł, dość wysoka cena. Jeżeli niczego nie znajdę będę zmuszony ją kupić ale szczerze to wolałbym tego uniknąć.
jacek378
Obserwowany

01 Sie 2023, 16:17

W dzisiejszych czasach niestety lampy mają wiele roznic, wizualnych jak i technicznych wiec trzeba naprawdę dobrze to weryfikować, bierz zamiennik jeżeli znajdziesz taki sam, różnicy nie dostrzeżesz.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford Focus - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego modelu najniższym spalaniem charakteryzuje się silnik Diesla 1.5 TDCi ECOnetic o mocy 105 KM. Producent deklaruje, że średnie zapotrzebowanie na olej napędowy jednostki to 3,4 l/100 km (w mieście: 3,8 l/100, ...