Wymiana Rozrządu - Opel Astra II Cabrio

21 Cze 2012, 20:18

Witam, kupiłem samochod - opel astra cabrio 1.6 16v.. Nie wiem co bylo w nim robione i kiedy.. zaczalem od wymiany filtra powietrza, oleju i od wymiany samego oleju.. mam pytanie mianowicie:

samochod kosztowal 11tys wiec naprawde bardzo malo jak za taka sztuke.. na allegro nie ma ani jednej sztuki za taki pieniadz.. ale nie pytalem goscia dlaczego tak tanio - co mnie to obchodzi:)
oleju nie papa, poali moze duzo ale to nic.. samochodem robie dziennie po 100km a nawet wiecej, miesiecznie wychodze 3 tys km teraz kwestia rozrzadu czy robic czy nie.. za rozrzad powiedzieli mi 1000zl wymiana pompy napinacza itp (lacznie z wymiana plynu chl.) troszke duzo... wolal bym ten pieniadz odlozyc na nowy samochod ktory itak mam zamiar kupic za rok.. bo ja samochodu duzej nie uzytkuje :) co sie stanie gdy peknie pasek? jeden mecher powiedzial ze stanie samochod i wystarczy pasek wymienic bo to silnik bezkolizyjny a inny zas szpec powiedzial ze moze pokrzywic zawory, tloki itp... - remont silnika... kogo sluchac bo juz glupi jestem...
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

21 Cze 2012, 20:43

NIe ma silników 16 zaworowych bezkolizyjnych.
Ople mają słabe paski. Można wymienić sam pasek.
Po zdjęciu paska można ocenić stan rolek, pompy i napinacza.
1000 zł za wymianę z częściami to za dużo. Większość takich mechaników ma problemy
z prawidłowym wyregulowaniem napinacza w tym silniku.
andrzej_124
Stały forumowicz

21 Cze 2012, 20:50

1000zł to koszt wymiany w autoryzowanym serwisie boscha z gwarancja i ubezpieczeniem w firmie PZU ze pasek nie strzeli po kilku km gdyby byl slabej jakosci... za serwisy u janka dziekuje poniewaz juz raz bylem z punto 1.2 16v i po zrobieniu 78km strzelil pasek - pokrzywilo zawory tloki i korba bokiem wyszla... chce tego uniknac dlatego jezdze od tej pory do autoryzowanego serwisu nawet z firmowym matizem... jestem zdania ze jak mam zrobic rozrzad u janka to wole jezdzic z niezrobionym :)

jak juz wymieniac to wszystko czy wystarczy sam pasek?
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Porsche 918 Spyder hybrid - 2,6 sek., 887 KM
    Niemcy postanowili zaproponować światu jeden z najmocniejszych układów hybrydowych. W przypadku zaprezentowanego w 2010 roku na Salonie Samochodowym w Genewie i wprowadzonego do sprzedaży w 2013 roku modelu 918 Spyder, ...