Wymiana silnika formalności

28 Lut 2023, 17:40

Witam, dość dziwny temat..
3 miesiące temu zakupiłem audi a4 b7 z silnikiem 1.8t sprzedający poinformował mnie że silnik został zmieniony (wcześniej 2.0tfsi) dodam że auto było sprowadzone z Niemiec zdecydowałem się na kupno. Następnego dnia wybrałem się na stację diagnostyczna poinformowałem pana że silnik jest zmieniony pan uznał że nie ma potrzeby zgłaszać oraz żebym się nie chwalił że jest inny silnik tego i wpisał stary silnik w system/dokumenty tzn 2.0tfsi, następnie udałem się do wszystkich urzędów ubezpieczenia itd wszystko ładnie pięknie tylko jest wpisana inna pojemność w dowodzie (2.0) a pod maską (1.8t) ubezpieczenie również place za (2.0).. Rozumiem że w razie wypadku ubezpieczyciel nie wypłaci mi odszkodowania.. Piszę tutaj dlatego że nie daje mi to spokoju jak to wygląda prawnie gdzie się udać od czego zacząć żeby w dowodzie miał to samo co pod maską.. Pracuję za granicą i chciałbym wyjechać właśnie tym samochodem ponieważ bardzo by mi się przydał.
Proszę o porady jak to rozwiązać, za wszelkie odpowiedzi z całego serca dziękuję i życzę samych dobrych chwil w życiu.
Pozdrawiam.
zyga99
Obserwowany

28 Lut 2023, 18:06

Jeżeli chcesz mieć wszystko legalnie , tzn. wpisaną inną pojemność w dowód to jak najbardziej jest to do zrobienia z tego co się orientuję, to musisz zrobić poszerzony przegląd na Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów, po tym idziesz do wydziału komunikacji, zgłaszasz, i do ubezpieczyciela i to wszystko. W przypadku bardzo poważnej szkody zapewne ubezpieczalnia by mogła weryfikować kwestię że był wymieniony silnik na inny i nie zgłoszone.
toyman40
Stały forumowicz

28 Lut 2023, 18:19

Dokładnie. Po swap-ie należy ten fakt zgłosić przede wszystkim ubezpieczycielowi. Jak tego nie zrobisz to w razie kolizji ubezpieczyciel może odmówić ci wypłaty odszkodowania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybryda oczami dziecka
    Hybrydy są dziecinnie proste w budowie i w obsłudze – tak orzekli mali eksperci po dniu spędzonym z hybrydowym Aurisem. Toyota zaprosiła ośmioro małych miłośników motoryzacji do udziału w projekcie "Hybryda oczami ...