Wymiana silnika LF17 - zakup używanego

30 Paź 2014, 11:31

Witam,

Jakiś czas temu zatarłem silnik – Magda 2.0 benzyna + LPG, 2002 rok, 141KM. Z racji tego, że silnika – według czterech mechaników u których byłem – nie opłaca się remontować, chcę kupić motor używany. Obecny zatarty silnik ma oznaczenie LF17. Pytanie brzmi – czy mogę kupić silnik z innym oznaczeniem – LF24 – o takiej samej mocy z Mazdy z 2003 roku i czy będzie on pasował? Chodzi mi o goły słupek bez osprzętu. Pokrywy zaworów i w tym zatartym i w FL24 są aluminiowe. Tyle wiem. Czy mimo wszystko lepiej szukać silnika z takim samym oznaczeniem jak obecny? I jeszcze kwestia głowicy bo przecież gaz zamontowany i czy do silnika LF24 będzie pasować głowica z obecnego motoru? Pytałem handlarza sprzedającego silniki do m.in. Mazdy i stwierdził, że różnić może się tylko filtrem oleju co jet najmniejszym problemem.
PhoBiaB
Nowicjusz

Auto: Nie mam

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Supra z 1994 roku sprzedana na aukcji
    Już niedługo nowa generacja Toyoty Supry trafi do salonów. Tymczasem oryginalna Supra 4. generacji z 1994 roku została sprzedana na portalu aukcyjnym Bring A Trailer za kwotę aż 121 000 dolarów, czyli ponad ...