Wymiana silnika w Ferozie

28 Kwi 2009, 09:08

Mam prośbe o radę.
Kupiłem Ferozkę (1994 r.) jak się teraz okazuje ze zjechanym silnikiem :sad: . Kontrolka smarowania świeci-mechanik mówi, że powinno się wymienic silnik. Pytanie: można wsadzić inny, np od vitary albo inny o innej pojemności (mam szanse taki tanio dostać) czy też trzeba trzymać się oryginalnego?
Z góry dzięki za ewentualne rady
FerozaMan
Dorje
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Kwi 2009, 10:31

A Daihatsu Applause nie ma takiego samego silnika? Nie byłoby problemów ze skrzynią, łapami silnika, spasowaniem itp.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

28 Kwi 2009, 12:04

Dzięki.
Ideał to oryginalny silnik.
Ale to podobno koszt 2000 zł.
Dlatego szukam opcji za połowę ceny. A to oznacza pójscie na kompromis i kupno czegoś innego. Czyli tego, co akurat jest dostępne na lokalnym rynku.
ps:Widziałem na allegro ofertę Ferozy z silnikiem 2,8 v6 (Ford Scorpio).
FerozaMan
Dorje
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Kwi 2009, 13:31

opcja z tańszym silnikiem to nowe łączenia silnik-skrzynia, nowe łapy silnika, nowe mocowania osprzętu i wiele, wiele innych przeróbek. efekt - cena oryginału x 3.
więc co będzie tańsze? :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

28 Kwi 2009, 13:49

dzięki wielkie. Mam do myslenia :-)
FerozaMan
Dorje
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Cze 2009, 18:09

Witam :neutral: można wstawic silnik od Applause 1.0 dissel wszystko pasuje trzeba przelożyć tylko miske i smoka.Zmiana paska , kółka na wale, alterenatorze, wspomaganiu,pompa wspomagania kolektor wydechowy, powinno sie również ssący- ale nie koniecznie , jest tylko minimalna różnica, i jeszcze jest pare rzeczy które różnią silnia applausa od ferozy.Jak dla mnie za mala moc :cool: do samochodu terenowego. można również wstawić 2.0 benzynke nie pamiętam od czego :lol:
Mazur85
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazury (Piecki)