Wymiana skrzyni biegów manualna na automatyczna w BMW E90

30 Cze 2024, 12:38

Hej, jestem w posiadaniu BMW e90 320i.
Chciałabym wymienić skrzynie biegów manualną na automtyczną, ponieważ wydaje mi się że da to większy komfort z jazdy i ogólnie lepiej będzie mi się jeździło, moje pytanie nastomiast czy jest to w jakikolwiek sposób opłacalne do tego modelu samochodu oraz czy nie pochłonie to kilkuset tysięcy złoty, orientowałam się że mniej więcej cenowo to wyjdzie 4-5 tysięcy, ale czy do to tego muszę uwzględnić jakieś inne koszta? Do tego wydałam ostatnio 1200zł na naprawę wspomagania kierownicy wraz z pompą wodną, naprawa była robiona dość niedawno temu, nie wiem czy to ma jakiś związek z wymianą skrzyni biegów.
kitizd
Obserwowany

• 30 Cze 2024, 13:05

Najlepiej znaleźć używany zestaw z jakiegoś auta na części bo kupno poszczególnych części będzie utrudnione i nieopłacalne.
    Ogólnie można by rozważać pomysł gdy masz awarie sprzęgła lub skrzyni i wiesz ze auto zostaję u Ciebie na lata, w innym przypadku bez sensu (chodź dla mnie w ogóle bez sensu)
    Części które potrzebujesz
    Skrzynia
    Zestaw pedałów wraz z serwem
    Pompa ABS
    Wał (prawdopodobnie)
    Dyfer
    Elektronika i sterownik skrzyni
    Licznik
    Chłodnica oleju jak i węże

Myślę że nie ma szans na cenę poniżej 15 tyś przy takiej modyfikacji a i tak skończy się na 20 czy 25.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
      Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...