Wymiana sprzegla Hyundai I20 i dalsze problemy

12 Lis 2022, 12:52

Witam!

Jestem posiadaczka Hyundaia I20, przebieg troche ponad 86 000 km, rocznik 2012.

Problemy zaczely sie od zgrzytania wstecznego. Nastepnie jedynka i wsteczny blokowaly sie. Postep wady w krotkim okresie czasu. Jedynke trzeba bylo "dopychac" a wsteczny sie blokowal i nie wchodzil za pierwszym razem.
W ostatecznosci nie moglam wrzucic i jedynki i wstecznego.

Mechanik wymienil sprzeglo i lape sprzegla na nowa, ale stwierdzil ze sprzeglo zle lapie i rozbietal drugi raz, zeby sprawdzic.
Rzekomo jakas wzmacniana konstrukcyjnie srubka byla peknieta i "cos kombinowal" bo nie mogl jej wyjac. Jakas tulejke tez zamawial...nie wiem, nie znam sie. Ale cos bylo kombinowane...

Ostatecznie stwierdzil, ze jest zrobione i auto oddal. Biegi 1 do 5 wchodza ok, natomiast wsteczny sie blokuje nadal!
Wrocilam do mechanika, ten twierdzi ze ze sprzeglem ok i jedynie moze nasmarowac linki i inne...typowa kosmetyka i ze przy wrzucaniu wstecznego trzeba poruszac galka i wtedy wchodzi.
To dla mnie nie jest rozwiazanie i naprawa...jestem nadal z niepoprawnie dzialajacym autem.

Umowilam sie, ze po tej kosmetyce bede jezdzila tydzien i sprawdze. Jesli bedzie problem to nie place i musimy to zrobic tak, ze bedzie dzialalo w 100% poprawnie. Mechanik na to, ze jezeli nie bedzie dzialalo i nie zaplace to wyjmuje to co zamontowal nowe, montuje stare i tyle w temacie.
To dla mnie zadne rozwiazanie...wowczas strace czas i mam auto nienaprawione.

Prosze o sugestie co w zwiazku z taka sprawa, jak postapic z tym mechanikiem, co jeszcze moze byc popsute, co powinien jeszcze ogarnac ten mechanik?

Bede bardzo wdzieczna za pomoc, bo jako Kobieta jestem laikiem, nie mam wsrod bliskich specow od mechaniki, a chcialbym miec naprawione dobrze to autko bez zbednych komplikacji.

Pozdrawiam forumowiczow!
Lucky666
Nowicjusz

• 13 Lis 2022, 00:19

Wiesz jakiej marki było wymieniane sprzęgło.? Rozumiem, że poszedł tam cały komplet tarcza sprzęgła, docisk sprzęgła oraz łożysko sprzęgła.

Bieg wsteczny czasem potrafi wchodzić twardo ale po wymianie sprzęgła nie powinien pojawiać się problem z jego wrzuceniem. Jeżeli pozostałe biegi wchodzą jak należy to myślę że tu jedynie pozostaje jeszcze jakaś kwestia regulacji.

Czy jak wsteczny nie chce wejść to próbowałaś wrzucić inny bieg i ponownie spróbować go zapiąć? Wtedy już powinien wejść bez problemu.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lis 2022, 11:51

Lucky666 napisał(a):Umowilam sie, ze po tej kosmetyce bede jezdzila tydzien i sprawdze. Jesli bedzie problem to nie place i musimy to zrobic tak, ze bedzie dzialalo w 100% poprawnie. Mechanik na to, ze jezeli nie bedzie dzialalo i nie zaplace to wyjmuje to co zamontowal nowe, montuje stare i tyle w temacie.

Ja bym zrobił inaczej - pytam ile kosztowała dotychczasowa naprawa, prosząc o paragon co zostało wymienione i ile kosztowało oraz proszę o zwrot wymienionych części. Biorę auto nie płacąc ( bo auto nie zostało naprawione ) i jadę do innego mechanika ( mechanik nie może nie oddać ci auta, nawet jak nie zapłacisz za naprawę ). Oczywiście, żeby nie było niegrzecznie, informujesz go jolajnie :) , że zabierasz auto do innego mechanika ( oczywiście nie wspominając do jakiego ) i temu drugiemu pokazuję co było wymienione ( przy okazji dowiesz się, czy te części co dostałaś są rzeczywiście z twojego auta ). Ten drugi naprawia, ja mu płacę, a temu pierwszemu płacę tylko za części, które zamontował. Za robotę nie płacę, bo nie naprawił.
    No wiem jak to wygląda, ale czasami z mechanikami tak trzeba. Ale myślę, ze to jest najbardziej uczciwe rozwiązanie. Można jeszcze zrobić tak, że oprócz zapłaty za części, można mu zapłacić za robotę, którą wykonał dobrze ( np. jeżeli to sprzęgło wymienił prawidłowo i się okazało że to iż nie można wrzucić tego wstecznego to nie wina sprzęgła, to oczywiście będąc uczciwym należałoby mu zapłacić za wymianę sprzęgła ). Może też sie zdarzyć, że sprzęgło wymienił prawidłowo, ale źle założył skrzynię biegów. Wtedy można mu zapłacić połowę za robotę.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

13 Lis 2022, 13:38

Dziekuje za odp!

Sprzeglo jest firmy Sachs. Dostalam WZ i info, ze wymieniane byly lapa sprzegla i sprzeglo komplet. Lacznie to suma ok. 800 pln.

Mechanik rozbieral i skladal to sprzeglo 2x. Mowil, ze po pierwszym zlozeniu i jezdzie probnej biegi wchodzily dobrze, ale sprzeglo bralo za nisko. Dlatego rozebral jeszcze raz i wszystko sprawdzal i niby okazalo sie, ze jakas sruba, ktora rzekomo nigdy nie mogla sie zlamac byla zlamana. Zalaczam foto, ktore mi wyslal.
    Mial problem z wyjeciem yej sruby, oryginalnej jak mowil nie dostal...bo rzekomo te sruby sie nie niszcza i ich nie ma i cos dorabial.
    Finalnie zlozyl teierdzac, ze testowac i testujac zaraz zauwazylam, ze ten wsteczny nie wchodzi.
    Teraz twierdzi, ze wszystko co mogl wymienic na nowe to wymienil, posprawdzal, zrobil ta losmetyke...po tym nadal bez zmian. Linki ok...jedna ma maly luz, ale jak twierdzi inne auta maja luz i wszystko chodzi bez zarzutu, wiec to nie moze miec wplywu. Chce tez profilaktycznie dolacxeramic space technology, choc twierdzi, ze to moze nie pomoc ale zawsze warto sprobowac a skrzynia bedzie profilaktycznie zabezpieczona.
    Twierdzi, ze ze sprzeglem musi byc ok i ze to moze skrzynia biegow...jednak to dziwne. Bo wczesniej skrzynia ok, a po wyraznych symptomach niedomagania sprzegla i naprawie jestem i tak z niepoprawnie dzialajacym autem.

Dodam tylko, ze kiedys bralam udzial w kolizji uderzyli mi w tyl, ja zatrzymalam sie na kims.
    Nie spowodowalo to uszczerbku skrzyni i sprzegla...nie bylo to naprawiane, ale nechanik twierdzi ze byc moze vos stalo sie wowczas. Zdarzrnie mialo miejsce w styczniu.
    Lucky666
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowa asystentka o imieniu Alexa dla Lexusa i Toyoty
      Samochody marek Toyota i Lexus zyskają możliwość sterowania głosem dzięki wykorzystaniu cyfrowej asystentki o imieniu Alexa, opracowanej przez Amazon – tak postanowił japoński koncern, do którego należą obie ...