Wymiana sprzęgła i problemy z tym związane FREELANDER LR

24 Gru 2009, 11:18

Zakupiłem sprzęgło: [link do oferty na Allegro wygasł]

Freelander 1,8 benzyna 99`

Wymianę robiłem z osobą mi zaufaną, która dwa tygodnie temu wymieniała sprzęgło w innym Freelanderze, problem taki, że w tym innym działa u mnie nie...

Na włączonym silniku biegi nie wbijają się, ciężko chodzi drążek w kabinie, na wyłączonym silniku gdy wbiję bieg, odpalę motor i trzymam sprzęgło, samochód stoi, popuszczam rusza.
Wymiana zajęła mi 10 godzin i unieruchomiła samochód na dwa dni. Nie chcę tego powtarzać, ale będę musiał.

Jeżeli ktoś ma podobne doświadczenia, bądź wnioski to proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
Sebberis
Nowicjusz

Miejscowość: Trzebiatów

25 Gru 2009, 19:38

ciężko powiedzieć bo dość nie jasno opisałeś co jest na rzeczy, możliwe że coś źle zmontowaliście, sprawdź wysprzęglik oraz pompkę. Ja 3tygodnie temu robiłem u siebie sprzęgło i jak na razie jest cacy.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

28 Gru 2009, 13:20

witam..........
mam pytanko.........
kupiłem landrovera freelander 2,0tdi
czasami nie powraca mi sprzęgło (do góry)
jaka może być przyczyna?????
:)
marcin6251
Nowicjusz

Miejscowość: ...
Prawo jazdy: 0- 0-2003
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bmw E39
Silnik: 2.0 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

28 Gru 2009, 15:38

sprawdz wysprzeglik sprzegla
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Gru 2009, 17:44

jak już Ci wpada, to bardzo prawdopodobne że w niedługim czasie wpadnie Ci na amen. Bankowo jest to wysprzęglik lub pompka wysprzęglika. Zobacz czy nie cieknie, i czy masz płyn w zbiorniczku.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Sty 2010, 17:36

Witam ,jeśli o sprzęgle to może i ja znajdę poradę na mój problem .Kupiłem freelandera 1.8 benzyna 99 r no i od początku były problemy ze sprzęgłem czyli pedał sprzęgła był wysoki a sprzęgło łapie tuż przy podłodze ,coś fatalnego ,zrywa szarpie ,żeby płynnie ruszyc to nie lada wyczyn.Poprzedni właściciel powiedział ,że ten typ tak ma i sprzęgło tak się zachowuje bo jest nowe.Jeżdzę z tym sprzęgłem około roku ,proszę powiedzcie czy jest możliwość tego naprawy regulacji albo czegoś innego .Wogóle dlaczego się tak zachowuje
Pozdrawiam
madjok1
Nowicjusz

Miejscowość: ELBLĄG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

15 Sty 2010, 20:01

mnie rwał i szarpał jak powypadały mi sprężyny z tarczy sprzęgłowej.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Sty 2010, 23:54

Czy wogóle jest opcja regulacji sprzęgła?
madjok1
Nowicjusz

16 Sty 2010, 15:38

nie ma
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

17 Sty 2010, 20:43

OK jeśli nie ma opcji regulacji sprzęgła ,to co jest powodem szarpania ,praktycznie niemożliwością jest ruszenie płynnie z jedynki ,szczególnie przy rozgrzanym silniku.Sprzęgło było wymienione pół roku temu ,tak powiedział poprzedni właściciel,kiedy zapytałem go czemu tak zrywa odpowiedział że sprzęgło musi się ułożyc dopasować czy coś w tym stylu,ale jężdzę pół roku i nic ,cały czas szarpie,ja myślę że zostało wadliwie założone.Jak to zlikwidować ? jeszcze raz wyciągać?
Proszę o jakąkolwiek radę
Pozdrawiam.
madjok1
Nowicjusz

17 Sty 2010, 21:38

może to głupie ale z tego co ja rozumiem to było wymienione całe sprzęgło na nowe i objawy sa takie jak by nie wysprzęgał do końca zobacz wysprzęglik i pompe może być za mały skok ( trzpień przy wysprzegliku mozna wyjąc delikatnie i zastapić ga jakaś śróbą oczywiście trochę dłuzszą i sprawdzić czy jest jakaś zmiana !!! nowy docisk stawia większy opór więdz jak pompa i wysprzęglik były stare mogą dawać inny skok
paweln
Nowicjusz

18 Sty 2010, 11:01

niestety może cię czekac ponowna rozbiórka sprzęgła - jeśli samo sprzęgło jest ok to możesz mieć poluzowane koło dwumasowe, do którego mocowany jest docisk.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

18 Sty 2010, 16:25

jak ma freela z silnikiem rovera to nie ma dwumasówki
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Sty 2010, 18:30

spytam Legion z ciekawości, a co ma ? jakieś koło, niech się nazywa "zamachowe", chyba powinien mieć.
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

20 Sty 2010, 09:38

Dzięki za pomoc ,choć powiem szczerze za bardzo nie wiem o co chodzi.Gość z serwisu powiedział że jak jeżdzi to mam jeżdzić ,kiedy się rozleci to wezmą go na warsztat,ale dłuższych perswazjch w przyszłym tygodniu zabiorą go na warsztat.Facet z serwisu od razu powiedział że nie obiecują poprawy ,sugerują że szarpanie może byc spowodowane brakiem napedu na tylne koła ,wał jest zdjety ,i pierwsze co zrobią założą napęd na tył .Ale mnie straszą że bedzie dużo głośniej pracował ,gorzej zachowywał się na zakrętach no i spalał do 3 litrów więcej paliwa .Nie są uprzejmi mechanicy pomimo że to są polacy a jestem mieszkańcem Irlandii
Pozdrowienia
madjok1
Nowicjusz