Wymiana szyby ASTRA G

06 Cze 2014, 19:21

Witam.
Nie znalazłem tematu, a myślę że może się przydać również innym.
(w szukajce znalazłem kilka odpowiedzi, ale nie do końca takie o które mi chodziło)

Mianowicie w asterce myślę, że czas na wymianę szyby czołowej.
Szyba się rozwarstwia, jest w jednym miejscu "pęknięta".

Zadzwoniłem do Gliwic do NEXT AUTO GLASS
I tam zaproponowali mi następujące szyby:
- Glaspo
- [reklama]
- Sekurit saint gobain
- Pilkington

Specjalnie nie napisałem obok cen, żeby poznać wasze opinie na którą z nich warto wymienić.

Szyby muszą spełniać wymagania, mieć atesty.. więc tak na chłopski rozum, to chyba wszystko jedno która.

Przeglądając neta dużo ludzi poleca pilkingtona. Głowy sobie uciąć nie dam, ale jak byłem oglądać inne asterki to widziałem że miała też wszystkie szyby pilkingtona.

Co wy na to powiecie?
-> Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje. <-
m4rtin3k
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 0- 0-2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi A4 B8
Silnik: 2.0 TFSi
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

07 Cze 2014, 13:11

Ja w ostatnim czasie wymieniałem szyby z ubezpieczalni w dwóch autach i założyli mi [reklama]. I nie narzekam.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

15 Lip 2014, 09:40

Na wstępie gratki za dobry temat, faktycznie na forum niewiele o szybach. Ja w swojej bryce wymieniałem przednią jakiś rok temu. Wstawili mi pilkingtona, cóż narzekać nie mogę. Zgodzę się z Tobą, że szyba to szyba i pal licho która, bo pewnie każda będzie dobra. W CarGlass w Warszawie, gdzie ja wymieniałem mają szyby różnych producentów, a ja się właśnie zdecydowałem na tego pilkingtona, bo miał dobre opinie w internecie. W sumie to był główny motyw czemu go wybrałem.
jogorek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: bmw e46 320d

15 Lip 2014, 19:08

Ja jak narazie mam tego pilkingtona i narzekać nie mogę.
Krótko ją mam więc za dużo powiedzieć nie mogę.. :)
-> Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje. <-
m4rtin3k
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 0- 0-2010
Auto: Audi A4 B8
Silnik: 2.0 TFSi
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2014

31 Lip 2014, 11:30

Z [reklama] mam do czynienia w astre f kombi i w porównaniu do mojej oryginalnej GM różnica jest taka, że na [reklama] po zaparowaniu robi się taka dziwna warstewka trudno usuwalna szmatą, znika dopiero po mocniejszym puszczeniu nawiewu.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

08 Sie 2014, 09:06

Polecam zajrzeć na
Zdjęcie
żeby w kilku prostych krokach zadbać właściwie o szyby we własnym aucie. :).
Delios
Obserwowany

Auto: Ford Mondeo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    OffRoad Show Poland 2017
    Już po raz VI w Warszawie odbył się OffRoad Show Poland. Zwiedzający mogli oglądać najnowsze modele aut z segmentu 4x4, samochody przygotowane do turystyki oraz do sportu, quady, motocykle, kampery oraz zapoznać się z bogatą ...

08 Wrz 2014, 13:29

Właśnie też mam pękniętą szybę, najbliżej mam salon [reklama]. Warto tam jechać? Jakie wrażenia z obsługi?
Bard
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 06 2008
Auto: Nissan X-trail
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005

15 Paź 2014, 12:34

jak [reklama] jest najbliżej to zawsze warto podjechać i zapytać przede wszystkim czy uszkodzenie jest do naprawy, czy szyba do wymiany ;-)
marenowacki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2000
Typ: Kombi

11 Lis 2014, 23:01

zawsze myślałem że [reklama] to tylko sieć serwisów wymiany szyb a nie producent.
mazi88
Początkujący

Miejscowość: Kuźnia

17 Lis 2014, 10:41

nie, [reklama] to chyba największy w Polsce producent szyb samochodowych, a sprzedają je w całej Europie :-)
marenowacki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2000
Typ: Kombi

20 Lis 2014, 18:24

a jak z jakością??
mazi88
Początkujący

Miejscowość: Kuźnia

13 Mar 2015, 08:59

O tej dziwnym parowaniu to słyszałem od kumpla, nie mam pojęcia skąd to może być. Kiedyś gdzieś mi się obiło o uszy, że przyczyną parowania mogą być pozapychane odpływy wody (nagromadzone liście z drzew). Woda nie ma którędy się wydostać i powoduje parowanie. @Delios rady co do dbania o szyby pomocne, ja też jak byłem wtedy w CarGlass to podpytałem panów co robić żeby szyby były jak najdłużej w super stanie. Cóż, jak się chce to można, trzeba tylko trochę wysiłku włożyć ;) A Wy jakie macie doświadczenia jeśli chodzi o dbanie o szyby? Zwracacie na to jakoś szczególnie uwagę?
jogorek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: bmw e46 320d